Vijenac 589

Druga stranica

DODIJELJENE NAGRADE ZA KRATKU PRIČU VEČERNJEG LISTA

Kratka priča i Akademija se vole

Redakcija

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 22. rujna dodijeljene su nagrade autorima najboljih priča u sklopu jubilarnoga 50. natječaja za kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković. Prvu nagradu osvojila je Korana Serdarević za priču Molim vas, pričekajte, drugu nagradu članica suradnica HAZU-a Julijana Matanović za priču Jedna muha i dva udarca, a treću nagradu član suradnik HAZU-a Stjepan Tomaš za priču Čovjek koji je volio ptice.

Na jubilarni natječaj pristiglo je čak 619 kratkih priča, a njih pedeset objavljeno je u subotnjem prilogu Večernjeg lista Obzoru te su tako ušle u konkurenciju za nagrade.

Natječaj za kratku priču Ranko Marinković postao je zaštitni znak Večernjeg lista otkako se od 1964. svake subote objavljuju prozni tekstovi poznatih i manje poznatih autora. Nagrade za najbolju kratku priču dodjeljuju se od 1966, a prvi dobitnik bio je akademik Slobodan Novak. Kako je istaknuo tajnik Razreda za književnost HAZU-a akademik Pavao Pavličić, pet današnjih članova tog Razreda dobilo je nagradu za najbolju kratku priču. „Mnogi autori ne bi postali pisci da se nisu okušali na ovom natječaju, gdje je kontakt s čitateljima najizravniji“, kazao je akademik Pavličić. Od početka natječaja za kratku priču njegov je selektor član suradnik HAZU-a Tomislav Sabljak, koji je podsjetio na veze Hrvatske akademije s natječajem. Među autorima oko 2400 kratkih priča koliko ih je dosad objavljeno bili su mnogi akademici. Prvi predsjednik žirija bio je akademik Vlatko Pavletić, tu je dužnost čak petnaest godina obnašao akademik Ranko Marinković, po kojem nagrada nosi ime, a danas je predsjednik žirija akademik Milivoj Solar. „I Miroslav Krleža pratio je rubriku Kratka priča, a kad smo ga zamolili da se i on pridruži natječaju, rekao je da je on pisac na duge staze koji trči maraton“, prisjetio se Sabljak. Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić kazao je da je kratka priča tradicija na koju je Večernji list posebno ponosan već pola stoljeća.

Vijenac 589

589 - 29. rujna 2016. | Arhiva

Klikni za povratak