Vijenac 589

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čabar

OMH u Čabru predstavio je novo, 71. izdanje u svojoj nakladi u posljednjih desetak godina – slikovnicu Božice Lipovac Dvanaest priča. „Autorica, u izričaju bliska dječjoj viziji svijeta, osluškuje svijet djetinjstva, dječjih želja i mašte“, rekla je Branka Arh, urednica i lektorica knjige te nastavila: „U svakoj priči je na strani dobroga i lijepoga, pozitivnog i optimističnoga. Mirno i toplo priča o životu na selu, o iskustvima s domaćim i šumskim životinjama, o jednostavnom svijetu bliskom prirodi, o odrastanju bez računala, mobitela i televizije. Prate ih likovni prilozi petogodišnje unučice Mije Mlinar, ne kao ilustracije sadržaja priča, već kao neposredni, izvorni, vedri i iskreni iskazi dječjeg doživljavanja stvarnosti, začudni u maštovitosti i jednostavnosti.“ Ivan Janeš, predsjednik Ogranka, predstavio je autoricu i njezin rad i podsjetio na povijest djelovanja MH u čabarskom kraju čiji počeci sežu u 1877. (Željko Malnar)

Čakovec

U povodu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke OMH u Čakovcu izdao je knjigu Sigetski boj u hrvatskoj epici, koju je predstavio 22. rujna. Knjiga donosi četiri cjelovita epa Brna Karnarutića, Pavla Rittera Vitezovića, Vladislava Vežića i kajkavski ep nepoznatoga autora o junaštvu Nikole Šubića Zrinskog pod Sigetom 1566, uz polazni tekst Ferenca Črnka. Predstavili su je akademici Josip Bratulić i Dragutin Feletar te priređivač i predsjednik Ogranka Ivan Pranjić, a svečanosti su prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednik MH Stjepan Sučić, predsjednik DHK Božidar Petrač, gvardijan fra Željko Železnjak, predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, predsjednik Braće Hrvatskog zmaja Marijan Ramuščak i predsjednik Bratovštine Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec Zlatko Bacinger. Akademik Bratulić naglasio je da je u knjizi sakupljeno ono temeljno što je o bitci napisano neposredno nakon nje, dok je Stjepan Sučić podsjetio da je Matica ilirska prije točno 150 objavila knjigu Matije Mesića o životu Nikole Zrinskog Sigetskog. Pranjić je istaknuo da su epovi pisani na tri hrvatska narječja, što govori o odjecima sigetskog junaka i bitke. (Ana Marciuš)

Čitluk

Predstavljanjem novoga romana broćanske i hercegovačke književnice Anite Martinac simbolična naslova Posljednji 16. rujna u Čitluku na svečan je način započela 61. manifestacija Dani berbe grožđa – Brotnjo 2016, jedna od najstarijih manifestacija u BiH, koja je poprimila i međunarodno obilježje. Na predstavljanju se okupilo petstotinjak ljubitelja pisane riječi iz Brotnja, Mostara i ostalih dijelova Hercegovine. O autoričinu osmom književnom djelu govorili su, uz nju, predsjednik OMH u Čitluku Andrija Stojić, književnik fra Miljenko Mića Stojić i povjesničar Marijan Mandić. Miljenko Mića Stojić ukazao je na faktičnost radnje romana koja tematizira Drugi svjetski rat te istaknuo: „Primijetit ćemo da u središtu radnje nisu glavni junaci, već sama radnja. Muka se nadvila nad vjerujući hrvatski narod. Stoljećima nije imao države, pa ju je dobio i onda su se počele događati teške stvari. Nasrnuli su na nju s raznih strana. Ona se branila kako je znala i mogla. Tu nit slijedimo kroz čitav roman.“ (Andrija Stojić)

Hvar

U organizaciji OMH u Hvaru i Muzeja hvarske baštine 19. rujna predstavljena je u Gradskoj loži knjiga Flore Turner-Vučetić Ljubavne slastice. Pozdravne je riječi na početku uputila ravnateljica Muzeja Nives Tomasović, a knjigu je predstavio akademski kipar Kuzma Kovačić, predsjednik Ogranka. Glumac Srđan Sorić čitao je ulomke iz knjige. Knjiga je inspirirana ljubavnim pismima koja su autoričini baka i djed razmjenjivali tijekom dugih zaruka, a u njoj su objavljeni i recepti prema kojima je baka pripremala jela što ih je slala zaručniku u Austriju i Rijeku. (I. H.)

Karlovac

Novi broj časopisa za kulturu, umjetnost i društvena zbivanja Svjetlo, u izdanju karlovačkog OMH, predstavljen je 19. rujna u Gradskom kazalištu Zorin dom. Ta pisana kronika povijesti i sadašnjosti grada Karlovca u tekstovima dvadeset i troje autora, na dvjesto trideset stranica donosi brojne zanimljivosti. Glavni i odgovorni urednik Vladimir Cvitanović predstavio je nekoliko radova – osvrt Borisa Morsana na urbanistički plan i revitalizaciju „Zvijezde“ i tekst o ulasku Karlovca u mađarsku književnost 1918. Izrazio je zadovoljstvo pjesmama i esejima. Radove su predstavili i neki od autora. Rudolf Starić predstavio je svoj tekst Došao je Švejk preko Vojnića, a Boris Vrbanac govorio je o geotermalnim izvorima koji bi jednoga dana trebali grijati Karlovac. Cvitanović je najavio sljedeći broj u prosincu, koji će između ostalog biti posvećen i obilježavanju 175. obljetnice Matice hrvatske. (I. H.)

Marija Bistrica

U povodu 150. obljetnice pobune stanovništva u Podgrađu OMH u Mariji Bistrici organizirao je 17. rujna predavanje istraživača lokalne povijesti Darka Lackovića. Opisujući okolnosti pobune 8. i 9. prosinca 1866. Lacković je objasnio da je da je uzrok bio višegodišnji spor seljaka podložnika iz sela Podgrađe, Hum Bistrički i Tugonica zbog duga protiv tamošnjega vlastelina Artura Schlippenbacha. Seljaci su se pritom sukobili s vojskom iz Zagreba. U sukobu su poginula četiri mještana, desetak ih je ranjeno, a pobunjeni su mještani utamničeni. Predsjednica Ogranka Snježana Husinec kazala je da predavanje nastavlja tradiciju raznih događanja vezanih uz povijest i najavila veliki znanstveni skup koji Ogranak planira početkom sljedeće godine. (I. H.)

Pazin

OMH u Pazinu predstavio je 23. rujna u pulskoj Zavičajnoj knjižari Petit novo izdanje – CD Borisa Domagoja Biletića i Darija Marušića O ljubavi i smrti s podnaslovom Kako sam se malo trudio, a mnogo spokoja stekao. CD sadržava dvadeset i dvije pjesme, a nastajao je tijekom 2009. i 2010. u Gologorici u studiju Davida Ivića. Marušićeva je glazba nastala tijekom 2011. u Puli. David Ivić govorio je o tehničkim pojedinostima nastanka CD-a, s poetskog ga je gledišta predstavila književna kritičarka Vanesa Begić, a s muzikološkog stručnjak za kompoziciju Branko Radić. „Raznih se tematskih i interesnih sfera Biletić dotiče u svome stvaralaštvu, prisutno je kontinuirano pretapanje poetskih vizura, kao i asocijativni govor slojeva iskustva i (pod)svijesti. Prisutan je neki susret epoha i asocijacija, a autor i kada je najlahorastiji u svojim stihovima nerijetko kroči tamnom stranom“, kazala je Begićeva. Autori su se predstavili s nekoliko djela s CD-a, a Marušić je predstavio zanimljive glazbene instrumente. (David Ivić)

Požega

U organizaciji OMH u Požegi i Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita predstavljena je 22. rujna knjiga Požeški zapisi: osvrti, kritike i eseji Josipa Fajdića. Autor je predstavio brojna imena iz svijeta književnosti i slikarstva koje je osobno doveo u Požegu. Budući da je autor liječnik, drugi dio knjige posvećen je velikim imenima hrvatske medicine, rođenima u Požegi u 19. i početkom 20. stoljeća. O knjizi su govorili recenzentica Vesna Vlašić, urednik Tomislav Radonić, Željko Glavić te sam autor. Govoreći o motivaciji za pisanje knjige autor je zaključio:”Kao pobornik kratkih, čitatelju konzumentu lako shvatljivih, pitkih tekstova, nudim ovu kratku zbirku mojih obraćanja suvremenicima iz svijeta književnosti, likovnosti i onih iz dnevne komunikacije, kao podsjetnik na neko vrijeme iz bliske požeške prošlosti, u kojem se ipak nešto događalo, što je po prirodi stvari iznad naših svađa, prijepora, lokalne malograđanske agresije, cinizma i razvikane estetike ružnoće”. U glazbenom dijelu programa nastupio je pjevački zbor LZD Vila Velebita. (Vesna Vlašić)

Sisak

OMH u Sisku otvorio je jesenju sezonu Stihovnice Siska gostovanjem istaknute hrvatske pjesnikinje i spisateljice Jasminke Domaš. Publika je naočigled uživala u njezinu bogatu i raznovrsnu poetskom opusu, a doživljaj je upotpunjen svojevrsnom pretpremijerom Jasminkine nove, svježe otisnute zbirke pjesama Duša je nebo. Poznata je pjesnikinja u prostorije Ogranka privukla i neka nova lica, a posebna su radost Stihovnice nove, mlade snage. Svoju je poeziju sisačkoj publici prvi put predstavila Lana Sučec, učenica završnog razreda petrinjske gimnazije, višestruko nagrađivana i pohvaljivana autorica na Goranovu proljeću za mlađe, učeničke uzraste. (Siniša Matasović)

Split

U prostorijama OMH u Splitu održan je 24. rujna sastanak ogranaka Matice hrvatske Splitsko-dalmatinske županije. Sastanku su prisustvovali glavni tajnik MH Zorislav Lukić i potpredsjednik Stipe Botica, kao predstavnici Središnjice, te predstavnici ogranaka iz Hvara, Jelse, Visa, Podstrane, Makarske, Sinja, Trogira, Omiša i domaćina, Splita. U prvom dijelu sastanka govorilo se o obilježavanju 175. obljetnice MH, o središnjoj svečanosti koja će se održati 11. veljače 2017, o drugim događajima kojima će se obilježiti ova značajna obljetnica, te o uključivanju i sudjelovanju ogranaka Splitsko-dalmatinske županije tim aktivnostima. U drugom dijelu sastanka svi su se ogranci zasebno predstavili, govorili o svojim programima i međusobnoj suradnji. Svi prisutni prepoznali su prednosti međusobne suradnje ogranaka i izrazili želju za uspostavom iste, kroz godišnje/polugodišnje sastanke, međusobna gostovanja i učestaliju međusobnu komunikaciju. (Luka Matić)

Šibenik

Od 25. do 29. kolovoza predstavnici likovnog i književnog kluba OMH u Šibeniku bili su u prijateljskom posjetu gradovima Veles i Tetovo u Makedoniji. Ugovoreni posjet s programom organiziran je na poticaj Udruge Ključana i prijatelja Ključa Kralj Stjepan Tomašević iz Zagreba, a u organizaciji KUD-a Stari grad Ključ, BIH, OMH u Šibeniku, makedonske Međunarodne kulturne manifestacije, KUD-a Keramičar u Velesu i Grada Velesa. Prvog je dana u izložbenom salonu grada Velesa predstavljena izložba slika na kojoj se predstavilo i petnaest autora Ogranka. Slikarsku grupu na otvaranju predstavili su Miro Vukšić, potpredsjednik OMH u Šibeniku, i Vinko Blažević, član Ogranka i predsjednik Udruge Ključana i prijatelja Ključa iz Zagreba. Sljedeći dan organiziran je posjet Veleškom jezeru i druženje s pjesnicima iz društva Kočo Racin. Dana 28. kolovoza na poziv Makedonsko-hrvatskog društva iz Tetova ponovljen je program na proslavi makedonskoga crkvenog blagdana Uspomene na presvetu Bogorodicu i posjeta kulturnim znamenitostima. Pjesnici i slikari šibenskog ogranka predstavili su se i 9. i 10. rujna u Ključu u BiH na poticaj Udruge Ključana i prijatelja Ključa Kralj Stjepan Tomašević iz Zagreba. (Zdenka Bilušić)

Vinkovci

Koncertom Ivana Matarića, predsjednika Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj i jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatskih orguljaša današnjice, u crkvi sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima 2. rujna započeo je 2. vinkovački orguljaški festivalOrganum Cibalae u organizaciji OMH u Vinkovcima, Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske i Hrvatske matice iseljenika – Podružnica Vukovar. Ljubitelje orguljaške glazbe pozdravio je župnik Stjepan Podboj, zahvalivši organizatorima Festivala. Izvedena je i skladba nedavno preminula hrvatskoga skladatelja, orguljaša, glazbenog pedagoga i akademika Anđelka Klobučara, o kojemu je govorio predsjednik Ogranka Dražen Švagelj. Od 2. do 10. rujna u sklopu festivala održana su tri koncerta, koncertna misa u izvedi Crkvenog pjevačkog zbora Sv. Cecilija Vinkovci, pod vodstvom orguljašice Dubravke Vukovarac, i orguljaška radionica za crkvene orguljaše i orguljašice. Završni koncert izveli su orguljašica Katarina Javora i trubača Vedrana Kocelja, a osim njih na festivalu su nastupili i Dragan Trajer i Matej Šibalić. (I. H.)

Zabok

OMH u Zaboku u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem 12. rujna u Velikoj galeriji grada Zaboka otvorio je izložbu slika Mala kritička reptrospektiva II akademskog slikara Zorislava Drempetića Hrčića. Drempetić je diplomirao 1961. u klasi prof. Ljube Babića i od tada je sudjelovao na dvjesto skupnih i sedamdeset samostalnih izložbi, a djela mu krase domaće i inozemne galerije i muzeje. Nositelj je međunarodnog ordena za zasluge u umjetnosti i kulturnoj djelatnosti te odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a KZŽ mu 2015. dodjeljuje Plaketu za životno djelo. Tematski je uvijek ostao vezan za Hrvatsko zagorje, što se jasno prepoznaje u retrospektivi. Izložbu je predstavio likovni kritičar Milan Bešlić, istaknuvši slikarski izgrađenu i stvaralački osvojenu slobodu u korištenju različitih poetika i stilskih odrednica te estetsku raznolikost u slikarskom postupku kojim je Drempetić ispisao autentičnu rečenicu na stranicu suvremene hrvatske umjetnosti. Uz predsjednika Ogranka Ivicu Balagovića izložbu je službeno otvorio Željko Kolar naglasivši da Drempetićeva slika predstavlja Bajku na dlanu, tj. Zagorje, u Bruxellesu. (Sandra Babnik Lončar)

Vijenac 589

589 - 29. rujna 2016. | Arhiva

Klikni za povratak