Vijenac 587 - 588

Druga stranica

U ZRINU OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA NIKOLI ŠUBIĆU ZRINSKOM

U čast nacionalnom junaku

Jelena Savić

U povodu obilježavanja slavne pogibije Nikole Šubića Zrinskog i 450. obljetnice Sigetske bitke otkrivena je spomen-ploča u čast sigetskom junaku u nedjelju 4. rujna na utvrdi u Zrinu. Ploču, rad akademskog kipara Ante Jurkića, svečano su predstavili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, koji je i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Akademik Kusić u govoru je istaknuo da je riječ o jednoj od najvažnijih obljetnica u hrvatskoj povijesti: „Nikola Šubić Zrinski postao je važan simbol hrvatske nacije, identiteta, otpora, požrtvovanja i hrvatske težnje za samostalnošću. Važno je da svaka nacija ima u svom identitetu takav simbol i da ga njeguje. Taj je simbol bio važan i u Domovinskom ratu, kada se Hrvatska obranila zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su, kao i Zrinski, bili spremni žrtvovati vlastiti život. Bez njih svi naši napori bili bi uzaludni.“ Akademik Kusić istaknuo je i važnost Zrina kao mjesta po kojem je obitelj Šubić dobila prezime Zrinski, nazvavši ga jednim od svetih mjesta hrvatske nacije, identiteta i kulture, kao što su to i hrvatski kraljevski gradovi Nin, Knin i Solin. Pohvalio je napore usmjerene za obnovu utvrde u Zrinu i spomenuo da je mjesto Zrin teško stradalo u Drugome svjetskom ratu.

Na stradanje Zrina podsjetio je i ministar Hasanbegović istaknuvši da je Zrin lokalitet koji pamti važne ljude i događaje, gnijezdo znamenitoga hrvatskog velikaškog roda i metafora hrvatske povijesti. „Vjerujem da je postavljanje ove spomen-ploče važan korak u oživljavanju ovog mjesta i cijeloga ovog kraja i da potiče na promišljanje hrvatskih povijesnih korijena i na prepoznavanje iznimnosti naših velikana. Nadam se da ćemo ovim podsjećanjem na lik i djelo Nikole Šubića Zrinskog nadahnuti velika i dobra djela koja će potvrđivati nesalomljivu snagu duha hrvatskog naroda“, rekao je Hasanbegović.

Župan Ivo Žinić podsjetio je i na junačku obranu obližnje utvrde Gvozdanskog 1578. istaknuvši da su jednaku hrabrost iskazali i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu na području Pounja. Najavio je da će Sisačko-moslavačka županija pokrenuti projekt Baština Zrinskih – budućnost Banovine, kojim bi se potaknuo razvoj tog demografski opustošena kraja.

 

Vijenac 587 - 588

587 - 588 - 15. rujna 2016. | Arhiva

Klikni za povratak