Vijenac 584 - 586

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čabar

OMH u Čabru pokrenuo je projekt Znameniti Gorani – Biografski leksikon, kojim se prvi put nastoji napraviti popis znamenitih Gorana. Na mrežnoj stranici Ogranka popisuju se i opisuju osobe životom i radom povezane s Gorskim kotarom, bilo da su rođene ili boravile i radile u njemu, bilo da su dokazani prijatelji Gorskog kotara. Iz Ogranka pozivaju sve koji su zainteresirani da se Gorskom kotaru i cijeloj Hrvatskoj, pa i šire, prvi put ponude relevantne činjenice o životu i radu važnih osoba, da se uključe u projekt, pridržavajući se definiranih   kriterija za izradu leksikonskih jedinica, koje se nalaze na mrežnim stranicama Ogranka. Svi koji su već istraživali, pisali ili objavljivali o nekoj ličnosti mogu se uključiti u projekt i izraditi leksikonsku jedinicu o toj osobi. Svi koji budu surađivali u leksikonu bit će popisani i navedeni kao suradnici. (I. H.)

Čakovec–Koprivnica

U suorganizaciji dvaju OMH iz Koprivnice i Čakovca održano je 15. srpnja u sklopu Koprivničkog ljeta predstavljanje Hrvatskog kajkavskog kolendara 2016.  i opusa akademskog kipara Josipa Fluksija. Predsjednik OMH u Čakovcu Ivan Pranjić govorio je o bogatome radu međimurskih matičara od 1936, s naglaskom na 1972. i tadašnje ukinuće rada, o uništenju dokumentacije Ogranka i Kajkavskog kolendara 1972.  Predstavio je u Frankfurtu međunarodno nagrađeno izdanje Ogranka Triptih Zriniana  Zvonimira Bartolića te Decretum Ivana Pergošića i Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja Vinka Žganca. Akademik Dragutin Feletar govorio je o 450. obljetnici Sigetske bitke i njezinu ovogodišnjem obilježavanju. Najavio je završetak međunarodne svečanosti u rujnu u Sigetu na kojoj će sudjelovati predsjednici Hrvatske, Mađarske i Turske. O 150. godišnjici Zrinskog trga u Koprivnici i kiparskom i restauratorsko-konzervatorskom opusu Josipa Fluksija, o kojemu je u Kolendaru 2016. objavljen zaseban članak, uz bogatu elektroničku prezentaciju njegovih najznačajnijih podravskih, hrvatskih i europskih ostvarenja, govorio je predsjednik OMH u Koprivnici Dražen Ernečić. (I. H.)

Čitluk–Posušje

U prelijepom posuškom krajoliku Širića Brig u organizaciji OMH u Posušju i Čitluku održana je likovna kolonija u spomen na umjetnike Ferdu Kovača (1949–2010) i Franu Primorca (1959–2015), na kojoj su sudjelovali slikari i kipari. U sklopu kolonije slikale su se slike s motivima sela. OMH u Čitluku jednome je od domaćina, fra Mariju Knezoviću, darovao knjige. Predsjednik čitluškog OMH Andrija Stojić kazao je da je sjećanje na rad dvaju umjetnika poticaj i drugima da rade, a posebice mladima. Ljubo Kovač, jedan od organizatora kolonije, rekao je kako će se kolonija sljedećih godina priređivati i na drugim lokacijama Tribistova, Vučipolja, Blidinja … Stihovima je kulturni događaj obogatila akademska glazbenica Lucija Zovko, a prigodnu je pjesmu zaguslao Blago Kovač, predsjednik OMH u Posušju. (Ljubo Kovač)

Gospić

U Smiljanu je 10. srpnja obilježena 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u organizaciji  Memorijalnog centra Nikola Tesla, Grada Gospića, zagrebačkog  Fakulteta elektrotehnike i računarstva i OMH u Gospiću. Skup je pozdravio Petar Krmpotić, gospićki gradonačelnik, a o 10. obljetnici Memorijalnog centra Nikola Tesla govorila je ravnateljica Vesna Bunčić. Izlaganja su održali znanstvenici s FER-a. Budući da je Tesla bio učenik gospićke škole, OMH u Gospiću u suradnji s gospićkom gimnazijom, uključio se u program. Nakon uvodnog izlaganja predsjednice Ogranka, profesorice fizike Ane Lemić,  učenici su s mentorom Valterom Krajcarom demonstrirali pokuse koji su Teslu kao učenika očarali dok je gledao svoga profesora Martina Sekulića i koji su na neki način odredili smjer njegova interesa za elektricitet: Van der Grafov generator visokog napona s elektrostatskim motorom, demonstracija pretvorbi energije pomoću gumene loptice, demonstracija titranja pomoću U-cijevi, demonstracija elektrostatskog nabijanja naboja s pomoću traka iz kazetofona. Pokusi će biti dostupni ostalim učenicima gimnazije najesen. Krajcar je objasnio koncepte Teslinih izuma i njegove filozofske misli o prirodi, o čovječanstvu i o samome sebi. (Ana Lemić)

Karlovac

Višanka Lara Mitraković, studentica kroatistike i sociologije, ovogodišnja je dobitnica nagrade za mlade pjesnike Zdravko Pucak, koju tradicionalno dodjeljuju OMH u Karlovcu i Grad Karlovac. Povjerenstvo u sastavu Neda Omrčen, Draženka Polović i Stjepan Čuić njezinu je zbirku Brojanje pogrešaka proglasilo najboljom. Nagrada je ustanovljena 1995. zauzimanjem tadašnjega predsjednika Ogranka Ivana Jurkovića i književnika i tadašnjeg predsjednika Društva hrvatskih književnika Slavka Mihalića. Nagrada se dodjeljuje već 22. godinu i iznjedrila je velik broj mladih pjesnika koji su danas etablirani hrvatski književnici. U tom je smislu nagrada pokazala visoki kriterij izbora, podsjetila je Draženka Polović. Predsjednik Ogranka Ivan Pecoja kazao je da su gotovo svi dobitnici danas članovi Društva hrvatskih književnika ili Hrvatskog društva pisaca te da je Lara Mitraković zaslužila nagradu napisavši zaokruženu i promišljenu pjesničku zbirku. Ocijenio je njezinu poeziju poezijom intimnog, ali racionalnog iščitavanja svoga Ja u odnosu na svijet, a njezin jezik jednostavnim i čistim. (I. H.)

Križevci

Sa svrhom podizanja svijesti o potrebi čuvanja zavičajne i nacionalne baštine OMH u Križevcima pokrenuo je u ožujku akciju Tražimo najstarije tiskovine u križevačkom kraju. Dosad je skupljeno stotinjak tiskovina. Svi su sugrađani bili pozvani da potraže u obiteljskim bibliotekama najstarije knjige, časopise, brošure, molitvenike, pjesmarice, novine, kalendare, pozivnice, razglednice i plakate. Poznato je da su u Križevcima djelovali tiskari, knjižari i nakladnici Gustav Neuberg, David i Josip Goldberger, Vilko Schwartz, Milan Neugebauer, Jakob i Mirko Breyer te da su u njihovim tiskarama i knjigovežnicama nastala brojna djela iz gotovo svih znanstvenih i kulturnih područja. Ta su djela nalazila put do mnogih čitatelja i bitno pridonijela oblikovanju književnog i estetskog ukusa grada. Akcija prikupljanja traje do 30. srpnja, a prikupljene tiskovine bit će izložene na izložbi u povodu Dana svetog Marka Križevčanina u rujnu. Najstariji će primjerci biti nagrađeni knjigama Matice hrvatske. (Martina Valec Rebić)

Orebić

Izložbama i projekcijama filmova OMH u Orebiću oživljava ljetnu kulturnu scenu općine. Od 4. do 7. srpnja organizirao je izložbu Izvor Damiana Nenadića u kojoj ljudsko tijelo preuzima ulogu medija. Nenadićeve fotografije artikuliraju potrebu za dešifriranjem vlastitog bića koja vraća na izvor. Izložbom Naslikaj mi miris, koja je otvorena 13. srpnja, a trajat će do 19. srpnja, fotografi Ivica Trojanović i Milan Tolj predstavljaju motive iz snoviđenja svakodnevnice koja je usko vezana za lokalitet Pelješca što se kroz njihove fotografije prikazuje kao najintimnija točka kolektivne povijesti, satkana od pokušaja prisjećanja kroz mirise i boje. Kroz vječnu igru svjetla i sjene oba autora postaju tako stražari nad slikama koje se svakodnevno prikazuju u svim raskošima svojih kolorita i žele ih zabilježiti; što intimnije približiti mirise, prizvati sjećanja. U sklopu Kina Mediteran, projekta revitalizacije kina u Dalmaciji, ogranak je od 16. do 18. srpnja organizirao projekcije triju filmova – Druga majka, Sve što dolazi i Mali princ. Projekcije će se nastaviti u kolovozu. (Tina Bikić)

Osijek

OMH u Osijeku 5. srpnja otvorio je anonimni natječaj za prozni rukopis. Rukopis zbirke kratke priče ili romana šalje se pod šifrom od šest znamenaka. Nigdje ne smije biti naznačeno autorovo ime i prezime ili bilo kakvi drugi osobni podaci. Nakon završetka natječaja bit će objavljen naslov nagrađenoga rukopisa. Nakon toga autor se treba javiti sa šifrom pod kojom je rukopis prijavio te pripadajućim osobnim podacima na telefon 031/283499. Odabrani rukopis OMH u Osijeku objavit će u biblioteci Književna revija i pobrinut će se za sve promotivne aktivnosti. Sve informacije o prijavi na natječaj nalaze se na mrežnim stranicama Ogranka. Natječaj traje do 15. rujna. (I. H.)

Pag

Novo izdanje OMH u Pagu, knjiga Josipa Celića Stanovništvo grada Paga za francuske uprave po anagrafu iz 1810. godine predstavljena je 30. lipnja u Zavodu za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci. Predstavili su je, uz autora, akademik Petar Strčić, Maja Polić i Slaven Bertoša, ujedno recenzent knjige. Knjiga donosi interdisciplinarni pristup neistraženoj povijesno-demografskoj temi stanovništva Paga na početku 19. stoljeća. Slaven Bertoša u recenziji je naglasio da je Celićeva monografija prvo sustavno istraživanje o toj problematici i donosi niz novih podataka koje je marljivim radom na raznovrsnim arhivskim vrelima otkrio i zabilježio, pritom kvalitetno iskoristivši i postojeću literaturu na koju se kritički osvrnuo. Knjiga će posebice biti zanimljiva Pažanima jer iz nje mogu saznati niz podataka o precima i o vlastitome podrijetlu kao i o društvenoj, demografskoj i gospodarskoj povijesti Paga. (I. H.)

Petrinja

U sklopu višegodišnjega glazbenog projekta u OMH u Petrinji tradicionalno je i ove godine po deveti puta organizirao glazbenu svečanost Lipanjski zvuci. Ta se glazbena manifestacija, obično održava na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe i Dan lipa jer je Petrinja poznata po prekrasnim lipama, od stoljetnih stabala u gradskom parku do lipa u perivoju i na nasipu Kajetana Knežića uz Petrinjčicu. Prošle godine svečanost je bila natjecateljskog karaktera, a  ove je godine samo smotra zborova, rekao je predsjednik organizacijskog odbora Želimir Đenđinović. Svečani koncert svih prijavljenih zborova održan je 18. lipnja u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog doma, a nastupili su: KUD Zeleni brijeg iz Siska, FA I. G. Kovačić, Goranovci iz Siska, Klapa Brestje iz Sesveta, Vokalni ansambl Zlatne godine iz Velike Gorice, Zbor mladih MH Mato Bučar iz Petrinje, Ženski vokalni ansambl Pastirice iz Brestja, Pjevačka skupina Krlauž iz Budaševa, Ženski zbor Lira iz Prištine, Muška vokalna skupina HPD Kučani Stari pajdaši iz Velike Gorice, Muški komorni zbor OMH u Petrinji i Vokalni studio iz Rijeke. (Vladimir Krpan)

Podstrana

Zbirka poezije Kolajna od rubina Ivana Šarolića, izdanje OMH u Podstrani i Udruge zagrebačkih Poljičana, predstavljena je 18. lipnja u Dugopolju. Zbirku, koja donosi autorov cjelokupni ljubavno-pjesnički opus, predstavili su, uz autora, Miljenko Buljac i Sandra Vukušić. Složili su se s ocjenom Marine Kljajo-Radić, koja je u pogovoru zbirci napisala da je Šarolićeva poezija samosvojna i jedinstvena, ispisana jednostavnošću molitvenog tona, a dignuta u više sfere i spuštena na dlan čitatelju da bi u traženju ljubavi dosegnuo visine Božje ljubavi. (I. H.)

Sisak

OMH u Sisku organizirao je 9. srpnja još jednu Stihovnicu Siska, posljednju prije ljetne stanke. Okupljeni su pjesnici čitali autorsku poeziju. Iznova se pokazalo da je raspon njihova poetskog iskaza i na stilskoj i na tematskoj razini širok i šarolik, što je i najveća vrijednost ovih pjesničkih okupljanja. Posebno veseli činjenica da Stihovnica zadnje dvije godine nadrasta sisačke okvire. Ovaj put već uhodanoj grupi sisačkih pjesnika pridružili su se Neda Dukarić Kostelac iz Otočca i Robert Janeš iz Zagreba. Druženje je po običaju nastavljeno i nakon formalnoga dijela večeri, a novo je okupljanje najavljeno za rujan, čime će se nastaviti kontinuitet održavanja Stihovnice Siska započet 2010. (Siniša Matasović)

Slavonski Brod

Već dvadeset i tri godine OMH u Slavonskom Brodu nagrađuje najbolje maturalne i završne radove maturanata i učenika škola u Slavonskom Brodu, a ove je godine od prijavljena 43 rada nagrađeno njih 23 iz šest srednjih škola s područja grada Slavonskog Broda: Ekonomsko-birotehničke, Industrijsko-obrtničke, Tehničke, Obrtničke, Srednje škole Matije Antuna Relkovića i Srednje glazbene škole. Nagrade su dodijeljene 13. srpnja, a svečanost je otvorio predsjednik OMH u Slavonskom Brodu Ivan Medved izrazivši zadovoljstvo dugovječnošću tradicije nagrađivanja. Nagradama i priznanjima želimo ukazati na vrijednost rada učenika i njihovih mentora i činjenicu da u našem gradu i državi postoje vrijedni i daroviti mladi ljudi koji će sutra biti vrsni stručnjaci i praktičari u svom zanimanju, kazao je zahvalivši učenicima i mentorima. Nagrađeni su: Fabijan Živić, Mija Zrakić, Marko Mišić, Valentina Jelenc, Andreja Čituljski, Tihana Blažević, Valentina Veseličić, Lorena Barišić, Marija Frajhaut, Ronald Pavić, Matija Grabovac, Ivan Čičak, David Jurakić, Matija Zengić, Davor Jelić, Filip Pudić, Stipo Nikić, Bruno Blažević, Emanuel Nikičić, Josip Katavić, Krešimir Petrović, Ana Katinić i Ira Panthy. (I. H.)

Stolac

Općina Stolac u povodu Ilindana, blagdana Svetog Ilije Proroka, u suradnji s crkvom pripremila bogati vjerski, kulturni i zabavni program. OMH u Stocu 15. srpnja u sklopu programa predstavio je zbirke pjesama četiriju autora – Između dva psalma Marka Boškovića, Stolačke St(r)anice Ive Raguža, Moje će uši rasti Srećka Marijanovića i Zadom Ljube Krmeka. Sve je zbirke predstavila Tina Laco. Boškovićevu je poeziju ocijenila jednom od najekspresivnijih, Marjanovićev lirski subjekt senzibilnim, ali racionalnim i pritajenim, ali aktivnim promatračem. Zbirka Stolačke st(r)anice, kazala je, opjevava događajnost u formi svojevrsne zemljopisno-poetske karte, a Zadom je poetska serija o stalnoj, mučnoj borbi, o zatočenosti i slobodi, kao oduvijek supostojećim fenomenima. Stihove četiriju pjesnika kazivali su mostarski glumci Velimir Pšeničnik Njirić i Kristijan Pandža te učenica iz Stoca Josipa Raguž. (I. H.)

Vijenac 584 - 586

584 - 586 - 21. srpnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak