Vijenac 583

Matica hrvatska

Stoljeće i pol od Viškoga boja

Mehmed Hatipović

Glasilo Hrvatska zora ogranka Matice hrvatske u Visu ponovno donosi niz zanimljivih tema vezanih uz povijesnu i kulturnu baštinu otoka Visa i viškoga arhipelaga. Kako se u srpnju obilježava 150. godišnjica poznatoga Viškog boja, pomorske bitke kod otoka Visa iz srpnja 1866. u kojoj su se sukobile mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije, najveća pozornost posvećena je prisjećanju na taj povijesni događaj. U tom kontekstu Ivo Petričević donosi kronološki osvrt na cijeli tijek događanja i veliku pobjedu austrijske vojske nad tek ujedinjenom Italijom u viškom akvatoriju. Proglas Općinskog poglavarstva iz 1891. te članak koji govori o Viškom boju, a koji je ugledni pomorski stručnjak Dinko Poduje pronašao u američkom pomorskom časopisu Maritime Professionals samo su neki od podsjetnika na taj važni povijesni događaj.

Broj donosi i sjećanje na jednoga od osnivača viškoga OMH i idejnoga začetnika Hrvatske zore, don Andriju Vojka Mardešića. Svećenik, pisac, povjesničar i obnovitelj brojnih sakralnih objekata na otoku Visu svojim je radom utjecao na dobrobit cjelokupne viške zajednice.  

Goran Mladineo osvrće se na gradnju i graditelje Hrvatskoga doma u gradu Visu. Ta zgrada, izgrađena prije jednog stoljeća, jedan je od najpoznatijih objekata i dominira vizurom grada Visa. Autor isto tako u svom tekstu o izgubljenim viškim podsjetnicima donosi prisjećanje na srebrni vijenac iz općinske vijećnice te slika iz crkve na Priovu. U nastavku, Davor Stipan predstavlja crkvu Gospe Gusarice, smještenu u krajnjem sjevernom dijelu Komiže.

U rubrici Iz života Višana Dobrila Cvitanović donosi pregled kulturnih i prosvjetnih događanja na otoku Visu. Između ostaloga tu je priča Vinka Kalinića o Mariji Kučić, koja je počela crtati u svojoj 73. godini, zatim tekst koji piše Joško Repanić Sardenjež o Željku Kovaču Bilibi i pučkim pjevačima s otoka Visa te prikaz povijesti nogometa na otoku Visu uz predstavljanje Nogometnog kluba Vis. Usto, Ivica Roki u osvrtu Posljednji vapaj za spas viškog govora upozorava na izumiranje toga specifičnoga govora kao dijela otočke baštine.

I ovaj broj zaokružuje rubrika Pisci našeg škoja u kojima su predstavljen eseji i pjesme viških autora posvećene ljepotama otoka Visa.

Vijenac 583

583 - 7. srpnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak