Vijenac 583

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čakovec

U prostorijama OMH u Čakovcu 30. lipnja održana je konferencija za novinare na kojoj se govorilo o oporezivanju autorskih prava za izvođenje djela hrvatske pučke baštine od strane ZAMP-a. Naknade se obračunavaju za izvođenje glazbenih djela na promocijama važnih književnih izdanja, za nastupe pojedinaca ili KUD-ova, kazao je Ivan Pranjić, zapitavši se odakle pravo da se naplaćuju nastupi KUD-ova koji se brinu o pučkoj tradiciji. Predrag Kočila na primjeru KUD-a Mihovljan prikazao je nametanje volje ZAMP-a. Stjepan Hranjec kazao je kako je pučko stvaralaštvo individualni čin, umjetnost koja postaje narodna kada djelo prihvati šira masa. Pročitao je članak 8. Zakona o autorskim pravima, koji je korektan, ali ukazao je na stavak 3. prema kojemu KUD-ovi pripadaju u vrstu zabavljača i podliježu oporezivanju. Kako je naglasio, u Međimurju se čini prvi korak protiv takva sadržaja. Izlaganju se pridružio i akademik Dragutin Feletar. Svi su se složili da treba krenuti s pravnom procedurom, uz pomoć Matice hrvatske i HAZU-a, kojom bi se anulirao dio Zakona. (I. H.)

Garešnica

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Garešnici u predvorju Srednje škole Augusta Šenoe 30. lipnja svečano je otvorena 17. izložba likovnih radova niza Susreti ogranaka MH iz Samobora, Svete Nedelje, Jastrebarskog, Zaprešića i Garešnice. Izložbu radova dvadeset dvoje autora postavio je akademski slikar Zdravko Damjanović. Nakon proslova domaćina, predsjednika OMH u Garešnici Zvonka Faraga i pozdravnih riječi gradonačelnika Garešnice Vladimira Žunca, otvorenje su dojmljivim govorenjem svojih stihova poetski obogatili Senka Slivar, Dubravka Jelčić i Željko Stubičan, a glazbeno učenici Osnovne glazbene škole Mladena Pozajića – Mihael Levanić, Martina Muhvić i Roman Mihalić (mentori: Saša Beganović Matošević i Ivana Gereci). O izložbenom nizu podrobnije su govorili tajnica OMH u Samoboru Lada Lokmer i Željko Nemec, koji je izložbu i otvorio. (Zvonko Farago)

Jastrebarsko

OMH u Jastrebarskom, u suorganizaciji sa Župom sv. Nikole obilježio je 17. lipnja 25. obljetnicu svećeništva prečasnoga Stjepana Rožankovića, dekana Jastrebarskog dekanata i jaskanskog i plešivičkog župnika, svečanom projekcijom filma Sveta Hrvatska hrvatski sveci i blaženici. Nakon njegova proslova o filmu su govorili autori Jakov Sedlar i Nino Škrabe te Stjepan Baloban, pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Ogranak je sudjelovao i na 7. hrvatskom trijenalu grafike u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji traje od 15. lipnja do 7. srpnja, gdje je članica, akademska slikarica Ana Feiner-Žalac, izložila tri drvoreza u boji pod naslovom Postanak planeta – Venera i Jupiter / Jutarnja, Venera i Jupiter / Večernja te Saturn i Neptun / Pogled s juga. (Klementina Škrabe)

Koprivnica

U Europskom domu u Zagrebu u suorganizaciji Collegiuma Hergešić, Galovićeva doma i OMH u Koprivnici 6. lipnja održana je književna večer posvećena Podravini, kajkavskome narječju, Franu Galoviću i Paji Kanižaju. U mozaičnom programu uz uglazbljene Galovićeve stihove krasnoslovile su se pjesme Kanižaja, Miroslava Dolenca Dravskog, a evocirano je i značenje umjetničke ostavštine Mladena Kerstnera, Petra Preradovića, Antuna Nemčića, Ivana Generalića i Ivana Večenaja u stvaranju suvremenoga podravskog i hrvatskoga identiteta. Nastupili su duet Bemian, glumac Zoran Kelava (HNK Varaždin), Siniša Cmrk, Nevenka Pavelić, Vesna i Željko Orač i Edita Kutnjak-Zlatar. U ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića sudjelovala je potpredsjednica gradske skupštine Vesna Sudar. (Dražen Ernečić)

Kutina

OMH u Kutini 29. lipnja obilježio je 45. obljetnicu utemeljenja i četvrt stoljeća obnovljena rada. U povodu obljetnica objavio je, nakon 25 godina, znatno prošireno izdanje zbirke Katarine Brkić i Đure Vidmarovića Mojom Moslavinom s naslovnim motivom Lonjskoga polja slikara Mladena Mitra. Promociji su prisustvovali predstavnici susjednih ogranaka MH iz Novske i Lipovljana. Zbirku je, nazvavši je zavičajnicom, predstavila književnica Božica Brkan, a kritički je osvrt dao književni kritičar Zdravko Gavran, koji je bio i recenzent prvog izdanja. Kazao je da je visoko postignutom jednostavnošću stihova, od neoromantičnih bliskih Katarini Brkić do suvremenih izričaja Đure Vidmarovića, izražena poruka prostoru u kojemu su niknuli i suglasju sa životnim trenucima. Ogranak je uz jubileje postavio spomen otisnut izvornim rukopisom Dragutina Tadijanovića na ulazu u Vinariju Mikša u obližnjoj Repušnici, koji je zapisao prije petnaest godina, kada je u organizaciji Ogranka posjetio Kutinu, uz zdravicu izvornom sortom škrlet. (Dragutin Pasarić)

Nova Gradiška

OMH u Novoj Gradiški 30. lipnja u sklopu završne manifestacije u prvome dijelu godine predstavio je Godišnjak br. 16 (urednik Josip Ostić, lektorica Vjekoslava Bagarić, likovna obrada Miroslav Prpić). Presjednik Ogranka Josip Ostić i pjesnikinja Evica Kraljić s 24 vrijedne knjige u izdanju MH i novim Godišnjakom nagradili su najbolje učenike srednjih i osnovnih škola Nove Gradiške i okolice. U glazbenom i literarnom dijelu programa sudjelovao je tamburaški sastav Gimnazijalac i najmlađi član Ogranka Luka Đaković pročitavši tekst Oni su voljeli Hrvatsku. (I. H.)

Osijek

OMH u Osijeku i Osječko-baranjska županija uručili su u predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji vrijednu donaciju udžbenika i školske lektire od 400 naslova, prenosi Hrvatsko nacionalno vijeće. Najveća je to pojedinačna donacija knjiga koja će pomoći u nastavi na hrvatskom jeziku. Predsjednica Odbora za obrazovanje pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Jasna Vojnić i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov zahvalili su darovateljima. Takva gesta govori da i ogranci Matice hrvatske u gradovima mogu prepoznati što je potrebno hrvatskoj zajednici u inozemstvu, u segmentu obrazovanja, rekao je Žigmanov, zahvaljujući čijim je kontaktima donacija i ostvarena. Predsjednik osječkog OMH i izaslanik Osječko-baranjske županije Ivica Završki, koji je predvodio darovatelje, rekao je kako je riječ o izdanjima MH i drugih hrvatskih nakladnika za djecu osnovnih i srednjih škola. Najvrednija djela iz donacije uručena su najboljim učenicima nastave na hrvatskom jeziku u ovoj školskoj godini. (I. H.)

Ozalj

Za učenike koji su se tijekom školske godine istaknuli uspjesima na natjecanjima u znanju ili u sportskim aktivnostima OŠ Slave Raškaj iz Ozlja i ozaljski OMH organizirali su 8. lipnja nagradni izlet u Zagreb. Pridružili su im se Mudrići, skupina potencijalno darovite djece i učenici koji su najmanje izostajali s nastave. Posjetili su Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, gdje ih je dočekao akademik Josip Bratulić i održao im predavanje o Bašćanskoj ploči. Poseban je doživljaj bio vidjeti uživo original najvrednijega spomenika hrvatske pismenosti. Učenici su mogli razgledati i repliku škrinje sv. Šimuna, vrijedno djelo srednjovjekovne zlatarske umjetnosti, kao i Strossmayerovu galeriju starih majstora. Poseban i stručan vodič učenicima kroz kulturno središte Zagreba bila je Zdenka Stupić, tajnica Ogranka. Najboljim je učenicima predsjednik Ogranka, vlč. Josip Jakovčić, za uspjeh u protekloj školskoj godini darovao knjige u izdanju MH. (Jasenka Staničić)

Slatina

U dvorani Hrvatskoga doma održan je 19. lipnja koncert mladih slatinskih glazbenika koji OMH u Slatini priređuje na kraju svake školske godine. S obzirom na dugovječnost organiziranja i njegovo kulturno značenje, ovaj 18. po redu koncert već je upisan u kalendar važnih kulturnih događanja u gradu. „Veseli me što smo ovim koncertom opet gosti u prostorima naše glazbene škole, kako bismo se prisjetili odakle su krenuli naši mladi slatinski glazbenici. Završivši ovu lijepu osnovnu školu, mnogi su otišli u srednje škole diljem Hrvatske, a potom se upisali i na visoke škole. Neki se od njih vraćaju, ali u svakom slučaju svi oni svojim djelovanjem pridonose građanskom identitetu i promidžbi Slatine“, rekla je potpredsjednica OMH u Slatini Ksenija Vujanović Juras. U sklopu koncerta Ogranak svake godine knjigom nagrađuje najbolje učenike i učenice završnih razreda slatinskih osnovnih škola, gimnazije i glazbene škole. Zahvalnice i prigodne darove primili su i mladi glazbenici koji su nastupili na koncertu. (Petar Žarković)

Ston

U Stonu je 24. lipnja održana 20. međunarodna likovna kolonija u organizaciji OMH u Stonu. Kolonija s dugogodišnjom tradicijom profilirala se kao okupljalište likovnih umjetnika iz više europskih država i omogućuje upoznavanje likovne scene u susjednim zemljama. Uz dubrovački likovni krug, koji nosi tradiciju dubrovačkog kolorizma, na izložbi su zastupljeni i umjetnici iz drugih sredina poput Splita, Budve i susjedne Bosne i Hercegovine. Umjetnici su iznenadili raznolikim pristupima prije svega figuralnim temama stonskog kraja, oblikujući na specifičan način intimne dodire sa Stonom i njegovo okolicom. Ovom je izložbom Ston potvrdio svoje mjesto na hrvatskom kulturnom ozemlju, stvarajući ujedno zanimljiv likovni fundus galerije umjetnina Ogranka. Likovnom manifestacijom unutar stalne kulturne djelatnosti stonski su matičari pokazali mudrost u očuvanju likovne sastavnice kulture u Stonu, nasljeđujući drevnu likovnu tradiciju velikih hrvatskih umjetnika koji su stvarali u Stonu, poput Blaža Jurja Trogiranina u 15. stoljeću. (Sandra Vuletić)

Sveta Nedelja

U romantičarskom ambijentu dvorca Erdödy u Kerestincu Ogranak je 2. srpnja organizirao četvrti Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina, koji ljubav slavi glazbom, slikom i riječju.

Svoje je pjesme u sklopu festivala recitiralo dvadesetak pjesnika iz svetonedeljskog i susjednog samoborskog ogranka MH, a neki od pjesnika došli su iz Zagreba i iz Slovenije. (I. H.)

Valpovo

U maloj dvorani valpovačkog Centra kulture Matija Petar Katančić održana je 23. lipnja promocija 21. broja Valpovačkog godišnjaka. Nazočne je pozdravio valpovački gradonačelnik Leon Žulj. Promociju je vodio Ivan Tonković, predsjednik OMH u Valpovu. Članke su opširnije predstavila dvojica autora. Stjepan Najman predstavio je članak Strossmayer i Valpovo, a Zdravko Birovljević članak o 18. obljetnici ženskog šahovskog turnira Čarobni prsten. U programu su sudjelovala i tri učenika Osnovne glazbene škole u Valpovu: gitarist Pjero Maltar, flautistica Lucija Šimić i klavirist Karlo Ružman. Dvadeset prvi broj godišnjaka, koji od 1996. izdaje OMH u Valpovu obuhvaća sedam cjelina: Baština, Iz prošlosti Valpovštine, Pedagoški pristupi, Godišnjice i jubileji, Portreti, Svijet prirode, Između dva godišnjaka i U spomen. Na kraju se nalazi i Bibliografija članaka po autorima Valpovačkog godišnjaka br. 16–20. (Stjepan Najman)

Varaždin

U Maruševcu je, u organizaciji OMH u Varaždinu i Udruge prijatelja dvorca Maruševec, 21. lipnja obilježena 117. godišnjica rođenja Gustava Krkleca. Okupljene mještane i goste pozdravili su predsjednica Udruge Blanka Glavica-Ječmenica i predsjednik Ogranka Ernest Fišer. U zgradi Općine Maruševec postavljena je izložba likovnih radova učenika nižih razreda OŠ Maruševec i PŠ Greda–Jurketinec. Prigodni program izveli su učenici OŠ Gustav Krklec. O Krklečevu književnome radu s posebnim naglaskom na njegovu feljtonističku sastavnicu govorio je Krešimir Bagić, predstojnik Katedre za stilistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. (I. H.)

Wiesbaden

Ivandan je ove godine 24. lipnja na južnom rubu Frankfurta na Majni bio odjeven u hrvatsko ruho. Kulturne zajednice iz Mainza, Neu-Isenburga, Offenbacha i Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden, koja je odnedavno i ogranak MH, predstavile su hrvatsku literaturu i kulturu. U svjetlu Rješenja Ministarstva kulture RH iz 2014, kojim je utvrđeno da „umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice ima svojstva nematerijalne kulturne baštine“, u Neu-Isenburgu predstavljena je glagoljaška tradicija. Predsjednik HKZ/OMH Wiesbaden Ivica Košak predstavio je glagoljaško pismo i tradiciju na razmeđu povijesti, kulture i prava na samoodređenje. Naglasio je da bi višejezičnost i raznolika pisma koja su se razvila na tlu Hrvatske trebala biti dobar primjer za suživot ljudi različitih svjetonazora i duhovne orijentacije te za današnju europsku integraciju. (Ivica Košak)

Vijenac 583

583 - 7. srpnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak