Vijenac 582

Druga stranica

Proglašeni novi akademici

Jelena Savić

 

U palači HAZU 9. lipnja održana je svečanost na kojoj je njezin predsjednik akademik Zvonko Kusić proglasio novih jedanaest redovitih članova, pet dopisnih članova, jedanaest članova suradnika, kao i osam  ponovno izabranih članova suradnika.

Za nove akademike izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Dragutin Feletar, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Svetozar Musić i Milko Jakšić, u Razredu za prirodne znanosti Nikola Ljubešić, Goran Durn, Igor Vlahović i Mirko Orlić, u Razredu za medicinske znanosti Miroslav Samaržija i Željko Cvetnić, u Razredu za likovne umjetnosti Nikola Bašić te u Razredu za tehničke znanosti Ignac Lovrek.

Mirko Dikšić, Norman Robert Foster, Vinko Grubišić, Šime Malenica i Nenad Šestan izabrani su za nove dopisne članove.

Za nove članove suradnike izabrani su: u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Zoran Vondraček i Dubravka Matković-Čalogović, u Razredu za prirodne znanosti Ivan Sondi i Đurđica Ugarković, u Razredu za medicinske znanosti Zrinka Tarle, u Razredu za filološke znanosti Amir Kapetanović, u Razredu za književnost Cvjetko Milanja, Ratko Cvetnić i Lada Kaštelan, u Razredu za likovne umjetnosti Igor Rončević, a u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Davorin Kempf.

Akademik Zvonko Kusić kazao je kako je izbor novih članova posebna svečanost i posebna dužnost Akademije. „Upravo su akademici sama Akademija jer Akademija nije samo skup struka, nego i skup ličnosti. Akademici trebaju biti uzor i poticaj drugima u društvu i uvjeren sam da će danas izabrani akademici nastaviti rad gdje su stali naši znameniti prethodnici i na neki način biti potvrda misije Akademije da služi hrvatskom društvu, hrvatskom narodu i svim građanima Hrvatske. To je ujedno poruka društvu da Akademija nastavlja svoju misiju kao korektiv društvenih zbivanja, glas razuma, jamac stabilnosti, jedinstva i najvažnije konstante u društvu. Ta poruka jedinstva važna je u današnja vremena dezorijentiranosti i čini se da je Akademija danas važnija nego ikada.“

Akademik Svetozar Musić zahvalio je u ime svih novoizabranih članova poručivši da je izbor novih akademika uvijek važan društveni i kulturni događaj. „HAZU je svjetionik znanja i revni zaštitnik umjetničkoga djela stvorena u Hrvatskoj, veliko djelo koje je biskup Strossmayer ostavio hrvatskome narodu u nasljeđe i glavni nositelj identiteta hrvatskog naroda“, kazao je.

Svečanosti proglašenja prisustvovali su brojni uzvanici i predstavnici hrvatskoga političkog, znanstvenog, kulturnog i javnog života. Najveći pljesak nazočnih dobili su predstavnici učenika XV. gimnazije iz Zagreba koji su krajem svibnja postali svjetski prvaci u informatici. Kako je pojasnio akademik Zvonko Kusić, pozvavši ih na svečanost proglašenja svojih novih članova Akademija je pokazala svoju okrenutost mladima i budućnosti.

Vijenac 582

582 - 23. lipnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak