Vijenac 582

Glazba

Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj: Neven Boltek

Dojmljiva izvedba Chopina

Zlatko Stahuljak

Devetog svibnja nastupio je u Matici hrvatskoj glasovirač Neven Boltek (Varaždin, 1998), učenik trećeg razreda tamošnje Glazbene škole u razredu profesorice mentorice Ivane Godec-Vinceković. Ove sezone osvojio  je prve nagrade na međunarodnom natjecanju Memorijal Jurica Murai u Varaždinu i na natjecanju mladih glazbenika Sonus op. 2 u Križevcima, zatim treću nagradu na Chopin festu u Beogradu i posebnu nagradu Ljetne pijanističke akademije u Vranju, uz nastupe na nekoliko koncerata na Chopin festu. Visoke nagrade osvojio je i prije u Križevcima i Varaždinu te prvu i posebnu na Koroškom klavirskom tekmovanju u Sloveniji, kao i drugu i posebnu, za najbolju izvedbu hrvatskog autora, na pijanističkom natjecanju  Zlatko Grgošević. Uz glasovir uči i orgulje u razredu Natalije Imbrišak i čembalo u razredu Dade Ruže. Nastupao je od 2012. do 2014. kao solist s Varaždinskim komornim orkestrom na glasoviru i čembalu u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. Pohađa i teorijski smjer u školi, a bavi se i skladanjem. Prvu je skladbu napisao s devet godina, a redovito pohađa seminare istaknutih pedagoga.

U programu, od Preludija i Fuge u As-duru J. S. Bacha i Sonate u e-molu (dva stavka) L. v. Beethovena, do Ozbiljnih varijacija u d-molu F. Mendelssohna i Koncertne etide (Waldesrauschen) F. Liszta te Scherza br. 2 F. Chopina, Neven Boltek izveo je i etidu Vjetar u tvojoj kosi hrvatskoga skladatelja Berislava Šipuša.

Duboko uzbuđeno i osjećajno te glasovirački prvorazredno, kao i dinamički naglašeno kontrastno i raznoliko, s velikim promjenama tonskoga raspona, vodio nas je programom mladi Neven Boltek. Raspored njegova kratkog koncerta bio je sastavljen od skladateljskih oblika barokne, klasične i romantične discipline i njihovih upotreba i nazivlja kod Bacha, Beethovena i Mendelssohna te kao etide kod Liszta, ili one, današnjega glazbenog ruha, u kratkoj, vrlo dobro skladanoj etidi s programnim naslovom našega Berislava Šipuša. Ne treba na kraju programa zaboraviti vrhunski donesen poznati Scherzo br. 2 u b-molu F. Chopina, kao posebno djelo iz vrste literature glasovirskoga virtuoziteta.

Kao dodatak oduševljenoj publici, zajedno s prijateljem i kolegom iz škole, Neven Boltek četveroručno nam je predstavio Slavenski ples u e-molu Antonína Dvořáka.

Vijenac 582

582 - 23. lipnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak