Vijenac 581

Druga stranica

Proglašeni dobitnici nagrada Vladimir Nazor za 2015.

Laureati hrvatske umjetnosti

Goran Galić

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića, predsjednika HAZU, donio je odluku o dobitnicima državne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za prošlu godinu iz područja književnosti, glazbe, filma, likovnih umjetnosti, kazališta te arhitekture i urbanizma, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Nagrada za životno djelo u području književnosti pripala je književniku i akademiku Pavlu Pavličiću, dok je godišnju nagradu dobio Delimir Rešicki za zbirku pjesama Lovci u snijegu. Za ukupan doprinos kazališnoj umjetnosti nagrađena je redateljica, koreografkinja i kazališna pedagoginja Ivica Boban, a godišnju nagradu za ulogu Violet Weston u predstavi Kolovoz u okrugu Osage dobila je glumica Anja Šovagović Despot. Alfi Kabiljo dobitnik je nagrade za životno djelo u glazbenoj umjetnosti, a mladi pijanist Aljoša Jurinić godišnje za pijanistički recital posvećen opusima Frédérica Chopina. Nagrada za životno djelo u području likovnih i primijenjenih umjetnosti pripala je akademskom slikaru Zlatku Keseru, godišnja Svjetlanu Junakoviću za izložbu Radi se o tom da zaustavim konja u Gliptoteci HAZU, dok su za film nagrađeni filmski i televizijski scenarist Eduard Galić (životno djelo) i Ivona Juka za scenarij i režiju filma Ti mene nosiš. Arhitekt i urbanist Josip Uhlik, koji je izradio razvojne planove novozagrebačkih naselja Zapruđe, Siget i Sopot, nagrađen je za ukupan prinos arhitekturi i urbanizmu, zajedno s Radionicom arhitekture i arhitekticom Vanjom Ilić za Muzej vučedolske kulture.

Jedan od najčitanijih hrvatskih književnika Pavao Pavličić, akademik, prozaik, feljtonist, književni povjesničar, prevoditelj i kolumnist, komparativnu književnost i talijanski jezik diplomirao je 1969. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1974. i doktorirao. Danas na istome fakultetu radi kao redoviti profesor na Odsjeku za komparativnu književnost, a od 1997. redoviti je član HAZU-a. Pavličić je u književnost ušao s naraštajem tzv. hrvatskih borhesovaca 1972. zbirkom fantastičnih priča Lađa od vode. U kratkim pričama Dobri duh Zagreba (1976) donekle napušta fantastični model i otkriva zanimanje za kriminalistički žanr. U drugoj polovici 1970-ih počinje pisati romane, a književna ga kritika od tada doživljava primarno kao pisca kriminalističkih romana, premda se iz Pavličićeva bogata proznog opusa od sedamdesetak naslova može izdvojiti tek nešto više od deset pisanih u tom modelu. U ostalim romanima, od Večernjeg akta (1981) do Muzeja revolucije (2013), Pavličić prepleće više žanrova, pri čemu je uvijek vidljiva autorova briga da sve slojeve teksta prožme intrigantnom pričom.

Nagrađeni akademik Zlatko Keser jedan je od najistaknutijih suvremenih hrvatskih slikara. Profesor je slikarstva na zagrebačkoj ALU i autor 56 samostalnih izložbi. Bavi se grafikom, ilustriranjem knjiga i izradom vitraja, a dosad je realizirao 60-ak samostalnih i preko 250 skupnih izložbi u zemlji i svijetu.

Laureatkinja Ivica Boban, također redovita profesorica, i to na ADU, 1973. osnovala je Kazališnu radionicu Pozdravi koja je odigrala preko 600 predstava i stekla međunarodni ugled. Poslije je režirala u kazalištima i na festivalima diljem zemlje. Uz kazalište je vezan i hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo, autor do danas najpopularnijega hrvatskog mjuzikla Jalta, Jalta, koji je skladao glazbu za 40-ak filmova, stotinu televizijskih serija i niza popularnih skladbi. Nagrađeni Eduard Galić u 45 godina karijere režirao je brojne televizijske drame, serije prema djelima hrvatskih pisaca, dokumentarne filmove i tri igrana filma.

Istaknuti pjesnik kvorumaškoga naraštaja Delimir Rešicki nagrađen je godišnjom nagradom za zbirku Lovci u snijegu, objavljenu u nakladi Frakture nakon deset godina pjesničke stanke, koju je Cvjetko Milanja u Kolu okarakterizirao „uzornim primjerom postmodernističkog pjevanja“. Glumu pak nagrađene glumice u Vijencu je vrsnom ocijenio Igor Tretinjak apostrofiravši „odlično pogođen ples kroz emocije, od rezignacije, cinizma i duhovitog peckanja do vrlo uvjerljiva ludila“ kojim je u Gavellinoj uspješnici Anja Šovagović Despot utjelovila lik Violet Weston.

Svečanost uručenja nagrada održat će se 19. lipnja u Hrvatskome državnom arhivu, a nagrade će dobitnicima uručiti ministar kulture Zlatko Hasanbegović i akademik Zvonko Kusić.

Vijenac 581

581 - 9. lipnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak