Vijenac 581

Druga stranica

Ogranak MH u Sisku priredio 20. Kvirinove poetske susrete, 3–6. lipnja

Kvirinova plaketa Petru Gudelju

Siniša Matasović

Ogranak Matice hrvatske u Sisku od 3. do 6. lipnja proslavio je 20. rođendan Kvirinovih poetskih susreta. Vrijedna pjesnička manifestacija, koja okuplja najvažnije hrvatske pjesnike, ove je godine održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a organizatori su posebnu pozornost posvetili kako ovogodišnjim, tako i svim dosadašnjim laureatima. Povjerenstvo u sastavu: Krešimir Bagić, Davor Šalat i Đurđica Vuković, jednoglasno je odlučilo da se Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan doprinos hrvatskome pjesništvu u 2016. dodijeli pjesniku Petru Gudelju (1933). Odlukom izbornice Darije Žilić, dobitnik nagrade za najbolju zbirku poezije autora do 35 godina objavljenu u razdoblju između dva posljednja susreta jest Aleksandar Hut Kono za knjigu Padajući izbornik.

U proteklih devetnaest godina Plaketu sv. Kvirina za ukupan prinos hrvatskome pjesništvu ponijeli su: Stjepan Vladimir Letinić, Tito Bilopavlović, Miroslav Slavko Mađer, Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Zvonko Maković, Branimir Bošnjak, Borben Vladović, Milorad Stojević, Slavko Jendričko, Ivan Rogić Nehajev, Branko Čegec, Tea Benčić Rimay, Sonja Manojlović, Boris Domagoj Biletić, Krešimir Bagić i Delimir Rešicki. Neki od njih nažalost više nisu među živima, no ostali su se odazvali pozivu i sudjelovali na jubilarnim Kvirinovim susretima koji se održavaju uz Blagdan sv. Kvirina, sisačkog biskupa iz 4. stoljeća, i uz Dan grada.

Program je započeo 3. lipnja uvečer u prostorima OMH Sisak u Rimskoj ulici dodjelom i obrazloženjem ovogodišnjih nagrada te glazbenim programom u izvedbi sisačkog FA Ivan Goran Kovačić – VA Goranke. „Petar Gudelj posve je iznimna pojava na književnoj sceni. Piše i objavljuje punih šest desetljeća. Priroda, biljni i životinjski svijet u toj su poeziji neiscrpno skladište vječnih istina, novih spoznaja, neočekivanih slika i začuđujućih preobrazbi. Petar Gudelj iz prirode crpi metafore, njome objašnjava čovjekov svijet, u njoj nalazi praslike kojima se hrani naša uobrazilja i koje upućuju na iskonske veze i poretke“, istaknuo je u obrazloženju nagrade Petru Gudelju Krešimir Bagić dodavši i da je jedna od velikih Gudeljevih tema pisanje samo. „Pjesnički opus Petra Gudelja spoznajni je i komunikacijski unikat koji nas vraća počelima, odnosno samoj prirodi mišljenja i pjevanja“, zaključio je Bagić.

O nagrađenoj knjizi Aleksandra Huta Kona govorila je Darija Žilić istaknuvši kako Hut Kono piše autopoetički o poeziji, pjesnicima, pisanju. 

U nastavku večeri druženje je nastavljeno u prostoru Siscia Jazz Cluba čitanjem poezije okupljenih autora i glazbenim nastupom Damira Kukuruzovića i njegovih prijatelja, virtuoza jazza.

Drugi dan organizatori su pjesnicima ponudili bogat i edukativan sadržaj kao što je sudjelovanje u procesiji i euharistijskom slavlju za Blagdan sv. Kvirina, zaštitnika grada Siska, ili obilazak muzeja i ostalih gradskih znamenitosti. Navečer su se svi ponovno okupili u prostorijama Ogranka kako bi prisustvovali promociji novog broja časopisa Riječi, u kojem su objavljene i odabrane pjesme svih laureata. Časopis su predstavili glavna Đurđica Vuković, glavna urednica i predsjednica Ogranka, te književni kritičar Davor Šalat, dok su u glazbenom dijelu nastupali učenici Glazbene škole Frana Lhotke.

Susreti su tradicionalno zatvoreni u nedjelju obilaskom grobova dvoje istaknutih sisačkih pjesnika Tee Benčić Rimay (1956–2009) i Josipa Severa (1938–1989), uz odavanje dužnog pijeteta.

Vijenac 581

581 - 9. lipnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak