Vijenac 580

Matica hrvatska

Snaga i čistoća trube

Zlatko Stahuljak

Dvadeset petoga travnja nastupio je na trubi u Matici hrvatskoj Erik Augustin Mamić, rođen 1998, učenik četvrtoga razreda srednje glazbene škole Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu. Bio je učenik u razredu Marijana Novaka, a sada je kod njegova nasljednika prof. Rudolfa Homena. Ponajprije je kratko upozorio na svoje sposobnosti nastupima u Zagrebu i Varaždinu te ponovno u Zagrebu, u Hrvatskom glazbenom zavodu i u KD Vatroslava Lisinskog u projektu Pismo prijatelju u organizaciji British Councila. Slijedi 2010. priznanje Agencije za odgoj i obrazovanje za osvojenu prvu nagradu, a zatim osvaja prve nagrade na državnom natjecanju 2012. te na međunarodnima, u Beogradu 2011. i u Povolettu u Italiji 2013. Uspješan je u osvajanju nagrada i kao solist i u komornim sastavima. Sudjelovao je nekoliko puta na međunarodnim natjecanjima zimi u Zagrebu, a ljeti u Pučišćima na Braču u razredu Marina Zokića. Gostovao je i na velikogoričkom Brass festivalu.

Program svojega recitala Erik Augustin Mamić započeo je trostavačnim Koncertom za trubu u Es-duru Johanna Nepomuka Hummela, u prvom i trećem stavku napisanima virtuozno, a donesenima čistim zvukom pune snage, kao i uz kontrast topline srednjeg stavka. Skladatelja J. N. Hummela (1778–1837) kao devetogodišnjaka podučavao je W. A. Mozart, a prema uzoru na prijatelja J. Haydna, Hummel je skladao taj koncert u originalu za trubu i orkestar. Slijedila je virtuozna Koncertna etida, op. 49 sto godina mlađeg od Hummela ruskog pijanista, skladatelja, organizatora i pedagoga Moskovskog konzervatorija Aleksandra Goedickea, sjajno izvedena. Na virtuozni dio programa vrlo se dobro nadovezao Rondo iz djela Musica per tromba uspješnoga hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskog, profesora Muzičke akademije u Zagrebu. Sjajno raspoložen i nadaren mladi trubač Erik Augustin Mamić, uz burno odobravanje brojne, pretežito mlade, publike nakon svake točke, izveo je s privlačnošću i vrlo dobrom svirkom poznati Napolitanski ples iz baleta Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog, a zatim , rekli bismo skoro himnu, blues iz Amerikanca u Parizu Georgea Gershwina.

Vrlo zahtjevnu i odgovornu glasovirsku pratnju cijeloga rasporeda izvela je odlično korepetitorica, umjetnička suradnica MA u Zagrebu Zorica Petrović, prof. glasovira i korepetitorica na GU Elly Bašić.

Na kraju, umjesto dodatka, bilo je dirljivo i znak dobra odgoja čuti kako E. A. Mamić zahvaljuje roditeljima, posebice majci, koja ga je vodila na nastavu glazbe, braći, nastavnicima, publici na dolasku i svima koji su mu pomogli zadobiti znanje i umjetnost, koja ga je dovela do ovih trenutaka njemu nezaboravna odobravanja na njegovo sviranje.

Vijenac 580

580 - 25. svibnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak