Vijenac 578

Glazba

Šubertijada Zbora HRT-a, Muzej Mimara , 19. travnja

Sve bogatstvo Schuberta

Marija Saraga

Svoj pretposljednji ovosezonski koncert ciklusa Sfumato Zbor Hrvatske radiotelevizije posvetio je stvaralaštvu Franza Schuberta, odnosno njegovim pjesmama za više glasova i klavir. Naslov koncerta – Šubertijada – referirao se ne samo na Schubertovo stvaralaštvo kao glavnu temu koncerta nego i na kućne zabave, druženja uz Schubertovu glazbu i druge umjetnosti neformalnoga karaktera, koje su organizirali Schubertovi prijatelji i poklonici, ponekad čak i bez njegova sudjelovanja na samoj zabavi.

Šubertijada Zbora HRT-a održana je u utorak, 19. travnja u Muzeju Mimara, pod ravnanjem šefa dirigenta Zbora, Tončija Bilića. Umjetničku potporu izvedbi pružio je pijanist Danijel Detoni, a u pojedinim pjesmama pjevačima Zbora HRT-a pridružio se i ansambl, točnije oktet rogova posebno sastavljen za taj koncert, koji su činili Bánk Harkay, Viktor Kirčenkov, Daniel Molnar, Matea Mejić, Marko Novak, Zoran Katić, Bruno Grošić i Srđan Peić.

 

 


Zbor Hrvatske radiotelevizije  s gostima  / Snimio Dario Njavro

 

 

 

U doista bogatu opusu Franza Schuberta koji je ostvario u samo nešto više od trideset godina kratkoga života, uz šesto solo pjesama, važan dio čine i višeglasne pjesme i zborovi, njih oko sto pedeset. Najbrojniji su među njima zborovi za muške glasove i klavir, a od njih nam je Zbor HRT-a predstavio skladbe Proljetna pjesmaSlavujGondolijerNoć, Noćna pjesma u šumi te Napitnica, u kojoj je solističku dionicu otpjevao bariton Miroslav Živković. Slušali smo i ženske zborove: Dobro nam došao, dragi, lijepi svibnjuBog u prirodiJahve je pastir moj, zatim Podoknicu za alt, ženski zbor i klavir u kojoj je solističku ulogu pjevala Martina Gojčeta Silić, zborsku izvedenicu slavne Ave Maria sa solisticom Ivanom Garaj Korpar, a glasovi muškog i ženskog dijela zbora pomiješali su se u ostvarivanju pjesme Druželjubivost, zatim Romance i Zbora lovaca iz scenske glazbe Rosamunde za alt, mješoviti zbor i rogove (ponovno uz Martinu Gojčetu Silić) te Vedre noći za sopran, muški zbor i klavir, u kojoj je solistica bila Monika Cerovčec.

Kroz niz Schubertovih zborskih ostvarenja publiku je vodio moderator Zlatko Madžar, dajući zanimljive informacije o djelima i smještajući ih u kontekst, a posebno lijep dodatak atmosferi koncerta priredio je ženski dio zbora, koji je na stubama Muzeja Mimara, pjevajući prvu skladbu s programa, Proljetnu pjesmu, dočekivao publiku koja se uspinjala do dvorane.

Što se interpretacije Schubertovih pjesama tiče, najveći doprinos kvaliteti koncerta pružio je Danijel Detoni, svirajući vrlo elegantnim i prozračnim tonom, a profinjenim izrazom. Posebno je do izražaja došao u solističkom intermezzu, kada je izveo Impromptu za klavir u As-duru, D. 935. U izvedbi Zbora HRT-a, a posebno muškog dijela, smetao je ponajprije loš izgovor njemačkoga jezika, tvrd, a na nekim mjestima i netočan. U skladu s tvrdoćom jezika bila je i krutost pjeva muških glasova, koji su zvučali tromo, često i grubo, a dionica tenora zahtijevala je mnogo zaokruženije tonove i točniju intonaciju, iako ne možemo poreći da su članovi zbora bili vrlo angažirani i uživali u predstavljanju Schubertove glazbe. Ženski dio zbora pružio je mnogo uredniju izvedbu, a od solista se posebice istaknula uvijek sigurna i izražajna Martina Gojčeta Silić. Monika Cerovčec bila je vrlo sugestivna i prelijepa oblikovanja fraza te čistog vokala, uz male poteškoće u visinama, dok se Ivana Garaj Korpar borila s dahom i poznatom vokalnom linijom Schubertove Ave Maria (a dojmu izvedbe nije pripomogao neobičan aranžman, koji je uključivao mumljanje ženskog dijela zbora). Vrlo lijepo muziciranje okteta rogova uveličalo je atmosferu i u svečanom duhu zaključilo zagrebačku Šubertijadu.

Vijenac 578

578 - 28. travnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak