Vijenac 576

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Buje

Pjesnikinje s područja Gornje Bujštine – Nadia Disiot iz Kavi, Branka Biloslav iz Grožnjana te Sonja Buljević iz Buja – sudjelovale su na Večeri poezije koju je 21. ožujka organizirao OMH u Bujama u općinskoj vijećnici u Oprtlju. Sve tri pjesnikinje pišu na čakavsko-kajkavskom izričaju, a Sonja Buljević piše i na kastavskom narječju. Svoje stihove čitao je i Dante Marušić, a ženska pjevačka klapa Tiola iz Umaga uveličala je večer organiziranu u povodu Svjetskog dana poezije. Druženje je prošlo u ugodnu ozračju uz zahvalu svih nazočnih općini Oprtalj na pruženu domaćinstvu.

 

 


Nadia Disiot, Branka Biloslav i Sonja Buljević

 

 

Na samu početku predsjednik Ogranka Zlatan Varelija upoznao je prisutne s javnosti nepoznatim podacima o djelovanju MH. U Oprtlju, koji je tada brojio oko tri tisuće stanovnika, još je daleke 1881. bio povjerenik MH, a potkraj 19. stoljeća Matica je bila aktivna sudionica ne samo kulturnog nego i u političkog života Oprtlja. (I. H.)

Čitluk

U sklopu tradicionalne kulturne manifestacije Uskrs s Maticom u Brotnju, održane 13. ožujka u organizaciji OMH u Čitluku i Župnog ureda Krista Kralja, predstavljena je knjiga fra Vlade Lončara Isus u Hercegovini i održana je izložba radova članova udruge Naša zemlja. Program je otvorio Andrija Stojić, predsjednik Ogranka, zaželjevši dobrodošlicu ljubiteljima lijepe riječi i likovnosti. Četvrtu zbirku duhovne pjesme iz pera fra Vlade Lončara predstavio je Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Govoreći o sedam ciklusa koji sačinjavaju knjigu kazao je da fra Lončara cijeni kao zrela pisca koji umjetnički naboj iskazuje na osobit način. Apostrofirao je duhovnu poeziju kao izbor na koji se možemo osloniti, a koji nudi stanovitu nadu pod uvjetom prihvaćanja iskona iz kojega ona izvire. Radove članova udruge Naša zemlja, koja se bavi promicanjem kulture, umjetnosti i ekologije, predstavio je njezin donedavni predsjednik Toni Zlojo. Sadašnji predsjednik udruge Mario Pantner izveo je u sklopu programa na klavijaturama skladbu Misty. (I. H.)

Jastrebarsko

U povodu četrnaeste obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića 13. ožujka u njegovu je rodnom Pribiću svečano prikazan film Sveta Hrvatska redatelja Jakova Sedlara i scenarista Nine Škrabea, u organizaciji Turističke zajednice općine Krašić, OMH u Jastrebarskom, Župe svetog Siksta u Pribiću i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Pribić. Brojnim posjetiteljima obratili su se predsjednik Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Pribić Josip Bucković, općinski načelnik i predsjednik Turističke zajednice općine Krašić Josip Petković Fajnik, dolski pjesnik i pribićki kulturni djelatnik Josip Bakalas, redatelj filma Jakov Sedlar, scenarist Nino Škrabe i pribićki župnik Stjepan Dijaneš. Programom je vodila Danijela Kuharić. Među gostima našli su se i načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak, zamjenik krašićkog načelnika Josip Špoljar, predsjednica jaskanskog OMH Klementina Škrabe te članovi Ogranka Zvonimir Kufrin, Kristinko Malnar i Željko Šimanović. (I. H.)

Jelenje

Uz Svjetski dan poezije 21. ožujka u Gradskoj knjižnici Bakar predstavila se zbirkom Legitimacija mlada pjesnikinja Korina Juretić. U ime izdavača, OMH u Jelenju, govorio je Ivoslav Ban, Sanda Đurić čitala je i interpretirala poeziju, a u ime urednice Sanje Zupčić iz recenzije je o poeziji čitala Gordana Kovačević. Uvodnim citatom francuskoga pjesnika Jacquesa Preverta „Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života“ i sa željom da poezija na današnji dan bude i sudbinom čovjeka, a ne samo pjesnika, najavila je večer poezije ravnateljica Knjižnice. Uživajući u interpretacijama i čitanju poezije, uz glazbene izvedbe Ane Glasnović na harmonici, publika je upijala stihove, taložila impresije, ispunjavajući nasušnu potrebu običnoga čovjeka za uzvišenim, senzibilnim, toplim, razdraganim… Materinski jezik kojim se pjesnikinja služi, grobničkim govorom čakavskoga ikavsko-ekavskoga dijalekta, još ju je bliže predstavio srodnoj bakarskoj publici, također čakavskim govornicima. (Dolores Paro-Mikeli)

Koprivnica

U organizaciji MH, OMH u Koprivnici i Gradske organizacije HSS-a Koprivnica u koprivničkoj u Gradskoj vijećnici 14. ožujka predstavljen je zbornik radova 110 godina Hrvatske seljačke stranke. U uvodnoj je riječi predsjednik OMH u Koprivnici Dražen Ernečić podsjetio na najveći politički skup HSS-a u Koprivnici 8. svibnja 1921, na kojemu je govorio Stjepan Radić pred oko trideset tisuća seljaka srednje Podravine. Predsjednik Gradske organizacije HSS-a Koprivnica Ivan Pal pozdravio je prisutne s porukom da zbornik prikazuje svu širinu stoljetnoga djelovanja HSS-a. Glavni tajnik MH Zorislav Lukić govorio je o korelaciji sudbine MH i HSS-a istaknuvši dodirne točke njihova djelovanja – zabranu javnog rada i progon članstva. Sadržaj zbornika predstavila su dvojica autora – Đuro Škvorc i Ivan Peklić, dok je urednik Hrvoje Petrić u izlaganju kontekstualizirao stoljetne HSS-ove političke poruke u današnjicu te se osvrnuo na djelovanje HSS-a u sjevernoj Hrvatskoj i Podravini. (I. H.)

Križevci

OMH u Križevcima organizirao je 22. ožujka u koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige druženje sa spisateljicom Milanom Vuković-Runjić. Susret je započeo uvodnim slovom Renate Husinec, predsjednice Ogranka. Razgovor s književnicom vodio je povjesničar i filmski kritičar Daniel Rafaelić. U prvome dijelu razgovaralo se o knjizi Proklete Hrvatice, koja donosi biografije dvadeset slavnih Hrvatica koje su živjele, radile, vladale i pritom mijenjale svijet oko sebe u prethodnih petsto godina. Kao najemotivnije susrete u mašti autorica je izdvojila one sa Slavom Raškaj, Dorom Pejačević, Katarinom Zrinski i Ivanom Brlić-Mažuranić. Objašnjavajući kako doživljava književnost i kako bira teme o kojima piše, kazala je da joj je književnost svojevrsni vremeplov kojim odlazi u prošlost i pronalazi zanimljive priče. A povijest je za nju priča, koju ona želi ispričati pitko i blisko današnjemu čovjeku, nudeći čitatelju mogućnost da pronađe djeliće sebe u tuđoj priči. Predstavljeni su i roman o Prvom svjetskome ratu Hotel u oblacima 1914. te krimić Faraon iz Ilice je mrtav. (Martina Valec-Rebić)

Našice–Orahovica

Dan hrvatskoga jezika Ogranci MH u Orahovici i u Našicama, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice i Srednja škola Stjepana Ivšića u Orahovici obilježili su 15. ožujka gostovanjem poznate jezikoslovke i neumorne čuvarice hrvatskoga jezika Nives Opačić.

 

 


Nives Opačić u Orahovici / Snimio Vladimir Grgurić

 

 

Učenicima i profesorima orahovičke i našičke škole tom je prigodom održala predavanje Putopisci i jezikoslovci te je predstavila svoju novu knjigu putopisa Malena mjesta srca moga (Alfa, Zagreb, 2015) u kojoj je pokazala strast prema svojoj zemlji i ljudima koji u njoj žive. Apostrofiravši u izlaganju stopljenost ljubavi prema jeziku i ljubavi prema domovini odgovorila je na čuđenje ljudi koji je poznaju kao jezikoslovku što piše putopise. Velika poznavateljica hrvatske kulture, a posebice jezika, od kojega najčešće počinje i završava njezino pisanje, govoreći o mjestima i ljudima poznatim i nepoznatim javnosti, naglasila je da je jezik struka koja zadire u sve ostale, jer važno je reći ono i onakvo kako ti je na srcu, onda je to razumljivo, čitljivo i čitateljima zanimljivo. (I. H.)

Osijek

U povodu posjeta veleposlanice Države Izrael u Republici Hrvatskoj Zine Kalay-Kleitman OMH u Osijeku, Veleposlanstvo Države Izrael u RH i Institut za društvene djelatnosti Ivo Pilar – Područni centar Osijek organizirali su 24. ožujka predavanje veleposlanice o stanju na Bliskom istoku iz perspektive Izraela i o njegovu položaju u regiji te izložbu Papa Franjo u Izraelu, koja je postavljena u Muzeju Slavonije. Na fotografijama šestero fotografa zabilježeni su papini susreti s državnicima, predstavnicima židovske vjere i s vjernicima te dolazak u Jeruzalem.

Posjet pape Franje Izraelu nastavak je puta njegovih prethodnika pape Ivana Pavla II, koji je posjetio Izrael 2000, i posjeta pape Benedikta XVI. 2009. Papa Franjo gradi mostove mira i bratstva između svih vjera, kao što to čini i Izrael osiguravajući slobodu štovanja svih vjera. Papin posjet pridonio je procesu pomirenja i dijaloga između Katoličke Crkve i židovskoga naroda i odnosima između Izraela i Svete Stolice. (I. H.)

Senj

U organizaciji OMH u Senju i Gradske knjižnice Senj 17. ožujka u senjskoj je knjižnici održano predstavljanje knjige stripova umjetnice Zrinke Ostović Antijunakinje, suizdanja OMH u Senju i nakladničke kuće Vedis. O autorici i knjizi govorili su urednik Veljko Krulčić, predsjednik Ogranka Mislav Bilović i ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić. Predstavljači su se složili da je Zrinka jedna od najkvalitetnijih i osobito autentičnih predstavnica hrvatskoga ženskog stripa, ali i hrvatskog stripa općenito. Njezin rad prepoznat je i izvan granica domovine, pa je izlagala i objavljivala stripove u Italiji, Engleskoj i SAD-u. U obraćanju okupljenima autorica je istaknula da je strip njezina velika ljubav, ne skrivajući zadovoljstvo što su Antijunakinje ugledale svjetlo dana. Kazala je da strip ne govori o superženama, već o stvarnim ženama sa svim nesavršenostima, tegobama i zgodama koje život nosi. Zato će se svaka žena u nekoj od antijunakinja i prepoznati. U glazbenom su dijelu nastupile učenice senjske glazbene škole Ema Tomljanović i Katarina Sara Dignum pod vodstvom Frana Šojata. (I. H.)

Split

U Velikoj dvorani samostana sv. Dominika u Splitu 17. ožujka predstavljen je Leksikon katoličkih muških redova autorice Zdravke Krpine, prvo djelo te vrste na hrvatskom jeziku. U ime organizatora OMH u Splitu sve je pozdravila Hicela Ivon zahvalivši autorici na zanimljivu doprinosu povijesti katoličkog redovništva. Sama je autorica pobliže predstavila Leksikon, kojim je detaljno izvijestila o prinosu benediktinaca, franjevaca, dominikanaca, isusovaca i inih hrvatskoj povijesti. Splitski je ogranak MH organizirao 22. ožujka i predstavljanje hrvatskoga prijevoda knjige argentinske književnice i sveučilišne profesorice hrvatskoga podrijetla Carmen Verlichak (Vrljičak) Kardinal Stepinac najsvjetliji lik u Hrvata. Knjigu je uz autoricu predstavio književnik i novinar Radija Split Mladen Vuković, a predsjednik Ogranka Trpimir Jurkić izrazio je nadu da će čitatelje ono što pronađu u knjizi još više poduprijeti u vjeri, s obzirom na to da o Stepincu i danas postoji mnogo prijepora. (Ivica Luetić)

Velika Gorica

Nakon otvaranja čitaonica u Plesu i Velikoj Mlaki, OMH u Velikoj Gorici, ovaj put u suradnji s Mjesnim odborom Mičevec, otvorio je 25. veljače još jednu čitaonicu u Mičevcu. Čitaonica je, kazao je predsjednik velikogoričkog ogranka MH, način da se knjige približe građanima te da se cijeloj okolici ponudi kvalitetan sadržaj i nova aktivnost druženjem, radionicama i predavanjima koji će se u čitaonici organizirati. Predsjednik Mjesnog odbora Mičevec Neven Caganić, govoreći o važnosti kulture i znanja, kazao je da je projekt nastao sa svrhom njihova poticanja kao i poticanja međusobna razgovora, tolerancije, zajedništva i domoljublja. Čitaonica će posebice služiti srednjoškolcima i studentima za učenje i pripremanje ispita. (I. H.)

Vinkovci

U okviru Dana hrvatskoga jezika OMH u Vinkovcima u petak, 18. ožujka, organizirao je program s temom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. te aktualne reforme hrvatskoga školstva. Govoreći o Deklaraciji, pripremi teksta u MH, potpisnicima i događajima nakon objave, Vesna Karaula istaknula je da se sjećanjem na Deklaraciju želi ukazati, posebno mladima, na ono što se događalo, kako bi se više skrbili o hrvatskom jeziku. Dodala je da nema stoljeća u kojemu ne prijeti ugroza hrvatskom jeziku, pa tako i sada kroz reformu školstva opet imamo svojevrsni napad na hrvatski jezik. O prijedlogu Nacionalnog kurikuluma za predmet Hrvatski jezik Višnja Sorčik kazala je: „Ne možemo prihvatiti da ne postoji zadani korpus nacionalne književnosti i za naciju važnih referencija koje učenik mora usvojiti. Zna se što su svetinje za narod, književnost, jezik, a sada je Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, prepušten nečijoj odluci, želji, što je nedopustivo, isto kao i to što Biblije nema na popisu.“ (Aneta Pšihistal)

Zabok

OMH u Zaboku u suradnji s udrugom Zagorski kraluš organizirao je 10. ožujka predstavljanje dviju knjiga Jasne Balaško – zbirke priča Konjica vilenjaka i slikovnica Miško Škrapić  dolinom Bednje i dolinom Krapine. Slikovnice je predstavila Tina Marušić naglasivši da imenom Miško Škrapić autorica aludira na podvodni svijet i škrape jer se likovi nalaze na mjestu nekadašnjega Panonskoga mora. Zaključila je da slikovnice na bajkovit način animiraju djecu educirajući ih o lokalitetima Hrvatskog zagorja. Dimenzija razumijevanja priča posebice se produbila kreativnim ilustracijama Teute Vučajnk. Zbirku Konjica vilenjaka predstavio je Ivica Balagović, predsjednik OMH u Zaboku. Kazao je da autorica, svjesno ispreplećući faktografiju i fikciju te promjenama imena i romansiranim insertima piše priče slične romanima s ključem. Brigom za narodne izraze podiže vrijednost kajkavskoga diskursa te sa strašću prosvjetitelja poučava. U ime izdavača, Zagorskog kraluša, govorila je urednica knjiga Narcisa Brezinščak, a autorica je govorila o svojoj motivaciji i inspiraciji. U glazbenom dijelu nastupili su učenici zabočke gimnazije i glazbene škole. (Sandra Babnik Lončar)

Vijenac 576

576 - 31. ožujka 2016. | Arhiva

Klikni za povratak