Vijenac 575

Druga stranica

U Matici održan skup Kršćani u javnom životu, 14. ožujka

Djelovati u duhu Evanđelja

Marito Mihovil Letica

U organizaciji udruge Kršćanski društveni krugovi Zagreb i Odjela za politologiju Matice hrvatske održan je 14. ožujka u Matičinoj Velikoj dvorani u Zagrebu popularnoznanstveni skup naslovljen Kršćani u javnom životu Hrvatske. Za geslo izabran je citat iz Matejeva evanđelja: „Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući“ (Mt 5,15).

Skup je prigodnom besjedom otvorio Jure Vujić, pročelnik odjela za politologiju Matice hrvatske, rekavši da su kršćani u protekla dva tisućljeća bili pozvani djelovati u svijetu te da nam to govori kako duhovna dimenzija kršćanstva nije nespojiva s javnim djelovanjem niti mu je zaprekom. U našemu sekulariziranom i etički relativiziranu postmodernom društvu kršćanin ima preuzeti aktivnu ulogu svjedočenja evanđelja i biti djelatan korektiv kada se politika otklanja od etike ili je niječe, rekao je Vujić te zaključio da kršćansko i evanđeosko služenje općem odnosno javnom dobru treba biti prvobitna uloga kršćana u politici.

Zatim je uvodno slovo izrekao Žarko Kovačić, predsjednik udruge za duhovnu obnovu Kršćanski društveni krugovi Zagreb. S obzirom na okolnost da se u Hrvatskoj više od 86 posto pučanstva priznaje katolicima, hrvatski političari bi usuprot prevladavajućem duhu sekularizma u svijetu, kako je ukazao Kovačić, trebali javno isticati i promicati ideje i vrednote tradicionalnoga katoličkog nauka te ih braniti autoritetom istine i autoritetom vjere u Isusa Krista, gospodara povijesti.

Prvi panel, Stvaralaštvo kršćanina i javnost, održao je karikaturist Srećko Puntarić – Felix, čije karikature s kršćanskom tematikom već više od desetljeća i pol izlaze u Večernjem listu, a njegove duhovite i kršćanskim duhom ponesene ilustracije posebno su zapažene u Glasu Koncila, gdje svakotjedno bivaju objavljene pod zajedničkim naslovom Kako probuditi kršćanina? „Karikatura je traženje istine na duhovit način“, kazao je Puntarić i potom objasnio: „Preko karikature u tisku pokušavam nešto reći kao kršćanin, kao katolik, koliko mogu i koliko taj medij to dopušta.“

Davor Ivo Stier, zastupnik u Europskome parlamentu, održao je predavanje Kršćanin u politici. Temu je otvorio problemskim pitanjima može li kršćanin uopće biti aktivan u političkome životu i pritom javno očitovati vjeru te može li, ako to čini, opstati i biti uspješan na političkoj sceni, ostajući i dalje dobrim kršćaninom. Ta pitanja otvaraju niz drugih tema koje se dohvaćaju odnosa vjere i politike te politike i etike. Referirajući se na Aristotela i sv. Tomu Akvinskoga, Stier je rekao da politika treba biti subordinirana etici. K tome je kazao, pozivajući se na Isusove riječi „Dajte caru carevo, a Bogu Božje“ (koje prenose evanđelisti Matej, Marko i Luka), da duhovna i svjetovna vlast trebaju biti odvojene. To ne znači da kršćani u javnome životu ne smiju očitovati svoju vjeru – nego to podrazumijeva da kršćani ne teže klerikaliziranju politike, već nastoje oko suvremenoga demokršćanskog javnog djelovanja. „U redefiniciji odnosâ između države i društva, u tim teškim i zahtjevnim procesima s kojima ćemo se suočavati tijekom našeg životnog vijeka, kršćanski je političar pozvan, kao što kaže Ivan Merz, uliti blagi duh evanđeoskog nauka. Ta zadaća nije nimalo jednostavna te se od kršćana u politici zahtijeva ne samo dobrota i čisto srce nego i mudrost“, rekao je Davor Ivo Stier u zaključku.

(Ne)vidljivost kršćanina u javnom životu naslov je posljednjega panela, koji je održao Branko Tinodi, bivši zastupnik u Hrvatskome saboru. Unatoč tomu što se oko 86 posto hrvatskih građana izjašnjava katolicima, ta činjenica u društvenome životu, a posebice u politici, nije vidljiva, jer su na izborima, umjesto političara koji će javno i jasno iskazivati kršćanska stajališta, donedavno pobjeđivali deklarirani ateisti i agnostici, rekao je Tinodi. Na koncu je predavanja istaknuo to da će zauzetost kršćana u javnome životu i njihovo poslanje, usmjereno na dobro društva i domovine, biti nešto što će po svojoj unutarnjoj prirodi izazvati potrebu da se takve društvene snage kršćana organiziraju. Kako će biti novina koja obećava, trebamo vjerovati u njih i od srca željeti da se iskažu ozbiljnom društvenom snagom u budućnosti Hrvatske, zaključio je Branko Tinodi.

Nakon završne riječi moderatora Žarka Kovačića uslijedila je gorljiva i konstruktivna rasprava koja je zašla u kasne večernje sate.

Vijenac 575

575 - 17. ožujka 2016. | Arhiva

Klikni za povratak