Vijenac 575

Druga stranica

Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju otvara se 30. travnja

Apoksiomen se vraća kući

Točno dvadeset godina od otkrića u podmorju otočića Vele Orjule kraj Lošinja jedan od rijetkih sačuvanih helenističkih kipova koji su nekada krasili grčka svetišta i gradove, tzv. Lošinjski Apoksiomen, napokon je dobio trajni dom. Nakon što je posljednje godine proveo putujući svijetom i gostovao u najuglednijim muzejima poput Louvrea, British Museuma, National Gallery of Art u Washingtonu i muzeja J. Paul Getty u Los Angelesu Apoksiomen se vraća u Mali Lošinj i uselit će u Muzej Apoksiomena, koji vrata otvara 30. travnja.

Priopćeno je to na konferenciji za medije Ministarstva kulture u Muzeju Mimara 11. ožujka, na kojoj su o Apoksiomenu i njegovu novom domu govorili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministar turizma Anton Kliman te gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli.

 

 


Ministar kulture Zlatko Hasanbegović

 

 

 

„Istaknuo bih vrijednost strateške suradnje mjesne i lokalne uprave s Ministarstvom kulture na ovom projektu i vjerujem da će takav model postati uzor za realizaciju sličnih strateških projekata“, rekao je ministar Hasanbegović, izrazivši zahvalnost nalazniku brončanoga helenističkog kipa iz 1. ili 2. stoljeća pr. Kr., najbolje očuvana toga tipa na svijetu, belgijskom turistu Renéu Woutersu, koji ga je pronašao 1996. i u jesen 1998. odlučio u pratnji tadašnjega veleposlanika Kraljevine Belgije prijaviti, čime je započeo „jedno izvanredno iskustvo koje je obogatilo hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu“.

Ministar kulture naglasio je kako se posljednjih sedamnaest godina o kipu neposredno skrbe Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu, gdje je kip pomno restauriran i istraživan i gdje se trenutno nalazi. „Muzej je realiziran sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Malog Lošinja, uz stručno-znanstvenu potporu HRZ-a“, dodao je. Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli izrazio je zadovoljstvo što je Mali Lošinj nakon deset godina u potpunosti spreman otvoriti Muzej Apoksiomena i predstavio turistički brend Otok vitalnosti, s Apoksiomenom u središtu. Ministar turizma Antun Kliman istaknuo je kako je realizacija toga muzeja primjer kako se druga kulturna i baštinska bogatstva Hrvatske mogu prezentirati i brendirati te odao priznanje Lošinjanima na uspješnu projektu.

Novi dom Apoksiomena bit će preuređena Palača Kvarner u samu centru Maloga Lošinja, a projekt rekonstrukcije izveden je temeljem idejnoga rješenja arhitektonskog dvojca Saša Randić – Idis Turato. Glavni postav bit će statua Apoksiomen, a muzej će predstavljati spoj stare antike i modernoga doba u kombinaciji sa specifičnostima podneblja lošinjskog arhipelaga.

Vijenac 575

575 - 17. ožujka 2016. | Arhiva

Klikni za povratak