Vijenac 575

Matica hrvatska

Ogranak Matice hrvatske u Ludwigshafenu proslavio 25 godina postojanja

Agilni matičari u gradu na Rajni

Ankica Horvat-Demuth

Potkraj veljače Matičin ogranak u Ludwigshafenu proslavio je 25 godina uspješna rada. Središnja svečanost, koja je okupila brojne Hrvate i Nijemce, organizirana je u suradnji sa Gradskom knjižnicom Ludwigshafen, u njihovim prostorijama.

Svečanost je otvorila Ankica Horvat, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Ludwigshafenu i potpisnica ovih redaka, koja ogranak vodi već dugi niz godina. Nakon pozdravne riječi upućena je zahvala direktorici Gradske knjižnice, gospođi Weissmann, i njezinoj zamjenici gospođi Ott, koje su dale svesrdnu potporu te omogućile da se na jednu policu u knjižnici stave sve knjige koje je Ogranak Matice u Ludwigshafen donirao knjižnici, a u svrhu dostupnosti Matičinih knjiga svim hrvatskim građanima koji žive u Ludwigshafenu i okolici. Sve knjige koje su donirane knjižnici izdala je Matica hrvatska ili njezini ogranci.

 

 

 


Matičin potpredsjednik Damir Barbarić s matičarima u Ludwigshafenu

 

 

U ime središnjice na proslavi je bio i gost iz Zagreba, potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barbarić, koji je svima prisutnima uputio dobrodošlicu i prenio pozdrave Predsjedništva Matice. Ujedno je predao Matičin dar – paket knjiga koje će također dospjeti na policu knjižnice i biti dostupne svim zainteresiranim čitateljima.

Na svečanoj proslavi velikog jubileja Ogranka Matice hrvatske u Ludwigshafenu bili su i ugledni gosti: iz ureda gradonačelnice, gospođe Lose, gospodin Wolfgang van Vliet, zadužen za kulturu, gospođa Hanele Jalonen iz odjela Migracije, a iz Hrvatskoga konzulata iz Frankfurta bio je gospodin Kujundžić.

Drugi dio večeri nastavljen je uz prigodni program. Velikim zalaganjem članice ogranka Dragice Anderle, matičarke iz Zittaua, koja je sudjelovala u pripremi kazališne predstave, i Marijane Kruljac te skupine djece iz Ludwigshafena, uspješno je izvedena predstava Šuma Striborova po istoimenu djelu naše velike književnice Ivane Brlić Mažuranić, a na oduševljenje svih prisutnih.

Glazbeni dio uspješne večeri uveličao je Zbor Župe Ludwigshafen, izvevši nekoliko hrvatskih pjesama, među kojima i u tom kraju svima dragu pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku. Među velikim brojem Hrvata proslavi se odazvao i velik broj Nijemaca, tako da je Gradska knjižnica bila dupkom puna.

Nakon službenoga dijela druženje se nastavilo uz skromnu zakusku pripremljenu uz pomoć članova Ogranka MH Ludwigshafen. Cjelokupnom dojmu toga dijela neformalnoga druženja pridonio je Matičin potpredsjednik Damir Barbarić, velikodušno odgovarajući na sva pitanja Hrvata koji žive u Ludwigshafenu.

Okupljeni su također iskoristili prigodu i detaljnije se informirali o radu Ogranka MH u Ludwigshafenu, koji su u tom gradu na lijepoj Rajni prije 25 godina ustanovili Hrvati nastanjeni na tom području. Prvi predsjednik Ogranka bio je Josip Krivić, naslijedila ga je Anđelka Šušnjara, a treća predsjednica bila je Erna Gercel. Kao četvrta, prije trinaest godina, za predsjednicu je izabrana potpisnica ovih redaka.

Sam početak rada ogranka bio je lijep, ali i naporan, a jedini cilj bio je slati što više humanitarne pomoći našoj dragoj Hrvatskoj. Osnovana je dopunska škola na hrvatskom jeziku s Hrvatskom katoličkom misijom u Ludwigshafenu, i to je bio veliki uspjeh za sve tamošnje Hrvate. Nekoliko godina poslije Ogranak organizira putovanja po Hrvatskoj s učenicima, prvo u Pulu, da bi godinu poslije i oni iz Pule uzvratili posjet u Ludwigshafen. Tako se nastavilo s organiziranjem izleta u domovinu, od puta u Istru, zatim Zagreb, Rijeku, Krk, Plitvice. Nezaboravan je posjet svima bio Putem Glagoljice, s Ogrankom Matice hrvatske u Rijeci i njegovim tadašnjim predsjednikom Damirom Dekovićem.

Iako je na samu početku osnivanja OMH, prije 25 godina, bilo stotinjak članova, sada je nažalost ostalo tek 26 članova, jer mnogi odlaze u mirovinu i vraćaju se u Hrvatsku. Da je Ogranak Matice hrvatske prepoznatljiv i da je rad njegovih članova zapažen i u Njemačkoj, dokaz je nedavno objavljen članak u dnevnim novinama RheinPfalz, kao i izniman odaziv na proslavu velike obljetnice.

Vijenac 575

575 - 17. ožujka 2016. | Arhiva

Klikni za povratak