Vijenac 574

Glazba

Majstorski akademski tečajevi vrhunskih svirača

Majstori svirači

Miljenko Jelača



U razmaku od samo pet dana, l8. i 25.veljače, Zagreb je ugostio na koncertima istaknute umjetnike svirače, jedan od svjetski vodećih gudačkih kvarteta, Henschel kvartet iz Münchena, i Emmanuela Pahuda, Švicarca, prvoga flautista Berlinske filharmonije. I Henschel kvartet i Pahud za boravka u Zagrebu uz pokuse za koncerte održali su i tzv. majstorske tečajeve na Muzičkoj akademiji i to za kolege i studente, prenijevši im svoja umjetnička iskustva i znanja. Zanimljivo je da su im u posljednje tri godine pripale i nagrade Orlando za najvrednije glazbene domete na Dubrovačkim ljetnim igrama. Pahudu kao prvom od petorice puhača sastava Les vents français u kojem rog svira naš Radovan Vlatković.

 

 

 


Henschel kvartet na pozornici Dvorane Blagoja Berse Muzičke akademije  / Snimio Krasnodar Pešun

 

 

Henschel kvartet je pri hrvatskom debiju prošloga ljeta otprve oduševio u Atriju Kneževa dvora, ostvarivši izvedbe koje se ubrajaju u najvrednija kvartetska ostvarenja svih dosadašnjih dubrovačkih ljetnih festivala. Nakon što je odlučeno da im se za takav umjetnički ostvaraj dodijeli Orlando, bilo je jasno da je zbog obveza neće moći preuzeti na kraju Igra, ali je i najavljeno da će na zimu gostovati u Zagrebu, gdje će održati majstorski tečaj, pa će to biti prilika da im se nagrada i uruči, što se i zbilo na početku njihova zagrebačkog koncerta u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse u zgradi Muzičke akademije, gdje im je nagradu uručio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Iako je zagrebačkom koncertu pribivao lijep broj slušatelja, ipak nije bilo onakve gužve kakva bi se očekivala jer za Henschel kvartetom je u svijetu jagma i rijetka su središta koja ga mogu ugostiti na koncertnom podiju. Iako svira sjajno, na najbolji kvartetski način, Henschel kvartet već šestu godinu na mjestu druge violine mijenja svirače, jer se nakon odlaska Markusa Henschela njegovima bratu i sestri, Christophu i Moniki, te članu utemeljitelju, danskom violončelistu Mathiasu Bayeru Karlshøju, pridružio Daniel Bell kao drugi violinist, no on često ne svira u kvartetu pa uvijek ima odličnu zamjenu. Lani je u Dubrovniku s njima svirao poljski violinist Pawel Zuzanski, a sada je u Zagrebu drugi violinist bio rumunjski umjetnik Catalin Eugen Desaga, koji živi i radi u Mannheimu u Njemačkoj. No to uopće ne utječe na izvrsnost muziciranja kvarteta koji je blistavo izveo 60. gudački kvartet u G-duru Josepha Haydna te Deveti gudački kvartet u C-duru Razumovski Ludwiga van Beethovena, a između ta dva djela majstora bečke klasike našle su se i kratke devetminutne Četiri strofe (od prije 27 godina) Mladena Tarbuka.   

Na koncertu Zagrebačke filharmonije 23. veljače, koju je vodio naš ugledni mladi europski maestro Ivan Repušić, gost solist bio je švicarski flautist Emmanuel Pahud, koji je blistavim muziciranjem ispunio gotov sat prvoga dijela koncerta. Nakon uvertire Figorovu piru, Pahud i Repušić angažirano su nastavili muzicirati Mozarta u izvedbi Koncerta za flautu i orkestar u A-duru, potom zajedno svirali Intermezzo Carmen iz Bizetove opere te podulju Carmen fantaziju za flautu i orkestar na Bizetove teme. Oduševljenom aplauzu brojne i u ovoj prilici vidljivo mlade publike, očigledno i studenata koji su pribivali Pahudovom majstorskom tečaju na Muzičkoj akademiji, nije bilo kraja. Koncert je okončan izvedbom Druge simfonije u D-duru Ludwiga van Beethovena. Pokazalo se osobito vrijednim da istaknuti umjetnici, koncertni gosti solisti, za svog boravka prenesu nešto od svog umijeća i mladima i tako animiraju i publiku za svoju umjetnost.

Vijenac 574

574 - 3. ožujka 2016. | Arhiva

Klikni za povratak