Vijenac 574

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH u Beču 25. veljače održano je u Gradišćanskohrvatskom centru predavanje Panonska blatna kuća Tihomire Stepinac Fabijanić, etnologinje u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU-a te dugogodišnje članice i aktualne dopredsjednice Europskog vijeća za sela i male gradove. Predavanje je otvorila Željka Caparin, predsjednica OMH u Beču.

 

 


Slavonske kuće

 

 

Stepinac Fabijanić govorila je o mogućnostima obnove i korištenja tradicijske kuće građene tehnikom nepečene cigle (ćerpića) na prostoru istočne Slavonije i Baranje, s posebnim osvrtom na primjer obnove kuće u Daljskoj planini. Upozorila je na potrebu adekvatnije zaštite takva graditeljstva u Hrvatskoj, koje ima veliki turistički potencijal i moglo bi pridonijeti razvoju turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske. (Zvonimir Vučur)

Čakovec

U Domu Matice hrvatske 16. veljače obilježena je osamdeseta obljetnica osnutka OMH u Čakovcu. Skupu su se odazvali župan međimurske županije Matija Posavec, predstavnik Grada Čakovca Slobodan Vejnović i predsjednik čakovečkog stola Braće hrvatskoga zmaja Marijan Ramušćak. Uvodno je predsjednik Ogranka Ivan Pranjić dao presjek zbivanja od 1936, kada je ogranak prvi put osnovan, do danas. Ogranak je utemeljio čitaonicu i knjižnicu i organizirao gostovanje gradišćanskih i bunjevačkih Hrvata. Mađarska 1941. zabranjuje njegovo djelovanje. Drugi put osnivaju ga Joža Skok i Zvonimir Bartolić 1964, a treći put osnovan je 1990. Slobodan Vejnović naglasio je da Grad podupire MH u promicanju kulturnih vrijednosti čakovečkoga kraja. Matija Posavec kazao je da je da u tomu ima i potporu županije te da je 450. obljetnica Sigetske bitke prigoda u kojoj Međimurje treba pokazati Hrvatskoj i Europi svoje povijesno značenje, a svoj su dolazak na njezino obilježavanje najavili predsjednici triju država – Mađarske, Turske i Hrvatske. (I. H.)

Delnice

Suradnja Srednje škole i OMH u Delnicama nastavila se organizacijom predavanja ­Dijalektalna frazeologija za učenike trećeg razreda i za maturante. Predavanje je 19. veljače održala Marija Malnar Jurišić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pobudivši velik interes učenika. Nakon predavanja Jasminka Lisac, njihova nastavnica i mentorica, govorila je o pokretanju istraživačkog projekta Zavičajni govor, koji učenici provode već dulje vrijeme, a svoja će postignuća objaviti u literarnome zborniku. Osnovna je zadaća projekta sačuvati stare goranske idiome od zaborava. U povodu devedesete obljetnice osnutka Srednje škole u Delnicama Nives Marjanović iz OMH u Delnicama darovala je knjige u izdanju Ogranka uz pozdravne riječi i čestitke. (I. H.)

Grude–Osijek

U prostorijama Vikarijata u Osijeku predstavljena je 12. veljače knjiga Grudski žrtvoslovDrugi svjetski rat i poraće, koja trajno podsjeća na žrtve stradale u grudskoj općini. Svaka je žrtva predstavljena imenom i prezimenom, datumom i mjestom rođenja te životnim putom, a većina i originalnom fotografijom. Organizatori osječkog predstavljanja bili su Općina Grude, ogranci MH u Osijeku i Grudama, Institut za novu evangelizaciju sv. Ivana Pavla II. i Braća hrvatskog zmaja – Zmajski stol Osijek, a uveličali su ga saborski zastupnik Branimir Glavaš, osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin te gradski vijećnik Drago Medvidović. Uz predsjednika osječkog OMH Ivicu Završkog i načelnika Općine Grude Ljubu Grizelja, o važnosti knjige govorili su Srećko Tomas, mons. Marin Srakić, Josip Jurčević te autori Vlado Bogut i Ljubo Leko. Autori su opisali dugogodišnji mukotrpan put prikupljanja podataka. Posebno su bila zanimljiva iskustva prikupljanja fotografija žrtava, koje su u doba komunizma uništavane na različite načine. (Darko Kovačević)

Imotski

OMH u Imotskom objavio je šestu knjigu Mije Milasa Hajdučka legenda Andrija Šimić, u povodu 110. obljetnice smrti slavnoga posljednjeg hrvatskog hajduka, koji je simbolizirao narodni puntarski i buntovnički duh protiv tuđina. Knjiga je predstavljena 5. veljače, na 111. obljetnicu Šimićeve smrti, u Gradskoj knjižnici don Mihovila Pavlinovića. To je treća knjiga poznatog psihijatra dr. Milasa o Andriji Šimiću, a donosi njegov životopis i opisuje hajdukovanje, uhićenje, suđenje, izdržavanje kazne i smrt. Mnogi su posvjedočili kako je Andrija, dok je četovao u hajdučkoj družini, sprečavao ostale hajduke u nasilju, osobito je pazio na čast žena, a pomagao je i sirotinju, zbog čega je prozvan hrvatskim Robinom Hoodom. O njemu su ispjevane epske junačke pjesme, napisano je više drama, romana i pripovijetki, spominju ga Ivo Andrić, Ivan Raos, Bože Lovrić i dr. Neke od pjesama objavljene su u Milasovoj knjizi. Knjigama o Šimiću i dvjema knjigama o baladi Hasanaginica Milas se svrstao među najveće zagovornike očuvanja bogatoga baštinskog nasljeđa Imotske krajine. (Mladen Vuković)

Jastrebarsko

U tjednu obilježavanja Stepinčeva u organizaciji Turističke zajednice općine Krašić i OMH u Jastrebarskom 12. veljače u Krašiću premijerno je prikazan film o hrvatskim svecima, mučenicima i blaženicima Sveta Hrvatska. Redatelj filma je Jakov Sedlar, a scenarist Nino Škrabe, član predsjedništva jaskanskog OMH. Produkciju filma potpisuje Dominik Sedlar, a tekst interpretiraju dramski umjetnici Sanja Marin i Dragan Despot.

 

 

Premijera filma Sveta Hrvatska u Krašiću  / Snimio: Kristinko Malnar

 

 

Pozdravne je riječi uputio načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, a obratili su se i Jakov Sedlar i Nino Škrabe. Pročelnik Katedre za socijalni nauk Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta mons. Stjepan Baloban rekao je da film nadilazi granice isključivo crkvenoga prostora i trebao bi ući i u svjetovne i u crkvene prostore; kako u školske učionice i vjeronaučne dvorane i crkve, tako i u hrvatske domove preko Hrvatske televizije. Nakon prikazivanja filma svečano je potpisana darovnica kojom su autori dali suglasnost Uredu za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije za prikazivanje filma bez novčane naknade u školama i župama. (Klementina Škrabe)

Koprivnica

U koprivničkoj Gradskoj vijećnici 22. veljače održano je predavanje Planine nadahnjuju, u organizaciji OMH u Koprivnici i Hrvatskog planinarskog društva Bilo. Nakon pozdravnih riječi predsjednika OMH u Koprivnici Dražena Ernečića i Predsjednika HPD Bilo Ivice Kušeka predavanje su održali dopredsjednik HPD Bilo Renato Rac i Miroslav Kanisek, voditelj sekcije mladeži u koprivničkoj OŠ Đuro Ester.

 

 

 


Predavanje Planine nadahnjuju

 

 

Da gore i planine nadahnjuju, potvrdili su u glazbenom dijelu programa Bemian duet izvedbom uglazbljenih Galovićevih stihova, dok je interpretacijom Galovićeve pjesme Pozdravljenje večer osvježila mlada pjesnikinja Ivana Betlehem. Uslijedila je prezentacija kontemplativno-meditativnih fotografija hrvatskih gora i planina Marka Posavca. Poanta je večeri bila inicijativa OMH u Koprivnici i HPD BILO za uspostavljanje staze Bilogorom Književno-planinarskom stazom Nemčića–Galovića–Preradovića u dužini tridesetak kilometara od mjesta na kojem je Nemčić napisao Putositnice preko Galovićeve klijeti do Preradovićeve rodne kuće. (I. H.)

Orašje 

OMH u Orašju, u suorganizaciji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske, ove će godine u okviru Dana hrvatskoga jezika prirediti niz predavanja s predstavljanjem novih jezikoslovnih izdanja MH. Prvo od njih održano je 23. veljače. Pozdravne je riječi uputio predsjednik OMH u Orašju Vidan Janjić. Ivo Pranjković predstavio je knjigu Rasprave i članci Dalibora Brozovića.

 

 


Predstavljanje jezikoslovnih izdanja MH u Orašju

 

 

Kazao je da se u njoj govori o Brozoviću kao jezikoslovcu kojega su posebice zanimali fonologija, jezična povijest, inačice hrvatskoga jezika, pravopis, dijalektologija, jezično nazivlje, strani jezici i lingvistička geografija, u kojoj je držan europskim autoritetom. Marko Samardžija predstavio je knjigu Rasprave i članci Ljudevita Jonkea naglasivši da knjiga u pet poglavlja prikazuje Jonkea kao velikana kroatistike, bohemistike i prevoditeljstva s češkoga jezika. O svojemu Srpsko-hrvatskome objasnidbenome rječniku Samardžija je rekao da mu je cilj ispravno pojašnjavanje podrijetla i značenja 6000 natuknica i razlučivanje bliskosti i različitosti dvaju srodnih jezika. (Nedjeljko Nedić)

Orebić

OMH u Orebiću nakon više od četrdeset godina vratio je filmsko platno na Pelješac. U suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split, Orebić je postao 27. mjesto u kojem se provodi projekt Kino Mediteran, kojemu je cilj revitalizirati kina u Dalmaciji. Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Orebić projekcije su održane 13. i 14. veljače. Prikazani su film Zvizdan Dalibora Matanića i animirani, sinkronizirani film Ups, Noa je otišao. Obje projekcije posjetilo je stotinjak ljudi, a organizatori iz OMH u Orebiću poručili su kako je ovo tek uvodna aktivnost u sljedeće filmske projekcije i događaje, među kojima izdvajaju filmska gostovanja i predstavljanja filmskih inicijativa i festivala, edukativnih radionica za mlade i revije dokumentarnih filmova sa svrhom poticanja lokalnog stanovništva na uživanje u filmskoj umjetnosti i na kulturu gledanja i promišljanja filmova.  (Tina Bikić)

Slatina

U organizaciji OMH u Slatini i Zavičajnog muzeja Slatina 24. veljače održan je skup Lik i djelo Josipa Jurja Strossmayera na kojemu je gostovao Stanislav Marijanović, član suradnik HAZU-a i Društva hrvatskih književnika. Predsjednica slatinskog OMH Zorica Varga na početku je predstavila njegov bogat književni opus. Marijanović je osam godina bio voditelj projekta, odnosno dokumentacijske studije o Strossmayeru. Zahvalio je slatinskom ogranku MH što ga je pozvao da oda počast Strossmayeru i da podsjeti čime je taj teolog, biskup, humanist i vizionar zadužio hrvatski narod, naglasivši zasluge koje je imao u crkvenome, kulturnome i političkome jedinstvu te institucionaliziranju Hrvatske kao države kulture. (Vesna Palcer-Turk)

Velika Gorica

OMH u Velikoj Gorici na Matičinu je četvrtku 18. veljače predstavio pjesnika Sinišu Matasovića, člana Društva hrvatskih književnika, MH i zagrebačke pjesničke tribine Jutro poezije. Matasović piše poeziju od 2008, a aktivan je i kao član Predsjedništva i član uredništva časopisa Riječi u sisačkom OMH. Usto moderira i vodi poetska okupljanja Stihovnica Siska. U nakladi sisačkog ogranka 2015. objavio je prvu zbirku poezije Sisak se uspješno pretvara da spava. Sudjelovao je na raznim književnim natječajima na kojima je bio nagrađivan i hvaljen, što mu je omogućilo objavljivanje radova u brojnim književnim časopisima i zbornicima diljem Hrvatske. Koliko je uspješan, govori i činjenica da je 2015, na prvom službenom prvenstvu države u slamu, postao i viceprvakom Hrvatske u slam-poeziji. U pripremi mu je i prvi roman, koji bi trebao izići do kraja 2016. (Ana Peternac Bučan)

Vinkovci

OMH u Vinkovcima 19. veljače predstavio je novo izdanje, roman za djecu Totem straha Vinkovčanina Vladimira Bakarića. Posebni su gosti predstavljanja bili Zdenko Samaržija i Željko Blažević-Lelac, zbiljski lik u knjizi, koji i u stvarnom životu živi kao Indijanac te je autora inspirirao za pisanje. U Ogranku je 20. veljače gostovala Irena Jukić Pranjić.

 

 


OMH u Vinkovcima, 2015.

 

 

Prikazani su njezini animirani filmovi Ornament duše (2012) i Požuda (2014) te strip-album o monstruoznom stroju kojim je moguće manipulirati ljudskim emocijama Emisija emocija (2015), u kojemu angažirano progovara o odnosima moći i mehanizmima vlasti u modernom društvu. Roman Jakobov san, prvijenac Ljubice Biljan, dobitnik književne nagrade Albatros za 2015. POU Velika Gorica, predstavljen je 23. veljače. Priča je to o introvertiranu junaku obilježenu traumom iz djetinjstva, koji istovremeno traži ljubav i negira potrebu za ljubavlju, a od stvarnosti bježi u snove.  (Aneta Pšihistal)

Vis

U Pinakoteci samostana Gospe od zdravlja u Splitu 25. veljače predstavljena je knjiga duhovnih, vjerskih i teoloških crtica i zapisa Nedjeljke Petric Zapisi o najvažnijem u izdanju OMH u Visu. Predstavili su je fra Stanko Radić, Nenad Kuzmanić, Branka Gotovac, književnik Mladen Vuković i autorica. Autobiografskim zapisima o životu, ljudima, Stvoritelju i Duhu Svetom autorica propituje granicu između znanja, razumijevanja i vjere. Postavljajući pitanja ona promišlja o tumačenju istine znanstveno, svima prihvatljivo i neovisno o ičijim shvaćanjima. Mladen Vuković istaknuo je da se autorica poziva na životnu filozofiju spajajući i gradeći tako mostove između dubokih rascjepa, a ne krutu podjelu na crno i bijelo, revolucionarno i natražnjačko, naše i vaše. Fra Stanko Radić kazao je da bi knjigu trebali čitati teolozi kako bi ih oplemenila autoričinim iskustvom i promišljanjem iz kojih se daju iščitati dublji smisao života i otajne veze s univerzalnim umom. (Ivica Luetić)       

Vukovar

U organizaciji OMH u Vukovaru u kongresnoj dvorani Ružičkine kuće 1. veljače održan je okrugli stol Lustracija u Republici Hrvatskoj – civilizacijska nužnost. Izlagači su bili Zorislav Lukić, Karolina Vidović Krišto, Mario Jareb, Krešimir Čokolić i Dražen Živić. Okrugli je stol održan u kontekstu Inicijative EU 1481. Njime MH nastoji aktivno pridonijeti stvaranju učinkovitoga hrvatskog modela implementacije načela Rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe br. 1096 o mjerama za uklanjanje nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava iz 1996. Izlagači su se studiozno i analitički osvrnuli na uspješne modele „obračuna“ s komunističkim nasljeđem u pojedinim državama, članicama EU i na temeljne probleme i prepreke s kojima se slične inicijative već više od dva desetljeća susreću u RH (indoktriniranost javnih medija komunističkim nasljeđem, ukorijenjenost kadrova bivše države u današnjim društveno-političkim, gospodarskim i sigurnosno-obavještajnim državnim strukturama, prikrivanje komunističkih zločina krinkom antifašizma i sl.). Zaključeno je da je lustracija u RH nužna jer je njezina provedba preduvjet za gospodarski rast te civilizacijska nužnost. (Petar Elez)

Zadar

„Štanpo son kortu / Vrgo son u libar / Naše milozvučno ČA. / Duspero son crnilo / Ko neče ni gomica / Ni vrime istrti“, stihovi su kojima Tomislav Meštrić započinje svoju novu zbirku pjesama Molo misto srca moga, predstavljenu 18. veljače u dvorani OMH u Zadru. Knjigu su predstavili Mladen Dorkin i Božidar Šimunić, a večer je glazbeno upotpunila mlada zadarska kantautorica Tea Vidaić. Božidar Šimunić istaknuo je znatan prinos toga oduvijek izvorna čakavskog pjesnika milozvučne kukljičke čakavice hrvatskom čakavskom pjesništvu. Njegovo je pjesnikovanje u znaku zavičaja rodnim krajem prožeto, neraskidivo povezano s pjesnikom, lirskim subjektom. Naglašena poetska osjetilnost Meštrićeva plod je zavičaja kao popudbine, duhovna je hrana i piće na putu u poetsku avanturu pjesnikovu. Sav motivski rekvizitarij izvučen je iz uspomena i sjećanja na staru Kukljicu s teškim načinom života, siromaštvom, folkorom i običajima. (Anica Serdarević)

Vijenac 574

574 - 3. ožujka 2016. | Arhiva

Klikni za povratak