Vijenac 573

Druga stranica

Na Berlinalu predstavljeni rezultati istraživanja o ženama u filmu

Tek svaki peti film režira žena

Goran Galić

Usprkos uspjesima na filmskim festivalima i iskazanim namjerama u postizanju ravnopravnosti spolova, u filmskom sektoru žene su još u manjini. Zaključak je to dvogodišnjega istraživanja Europske ženske audiovizualne mreže (EWA), predstavljena na ovogodišnjem Berlinalu, koje obuhvaća komparativne studije iz Austrije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Švedske i Velike Britanije.

Istraživanjem je utvrđeno da postoji znatna podzastupljenost redateljica i nerazmjer u odnosu muškaraca i žena na svim razinama filmske industrije, unatoč činjenici da postoji gotovo jednak dio žena koje završavaju filmske akademije. Odnos je tek diplomiranih redateljica u odnosu na one koje rade u audiovizualnoj industriji 44 naspram 24 posto, što pokazuje da postoji talent, ali da njihov potencijal nije iskorišten. Također, iako u svim zemljama filmovi redateljica češće sudjeluju na nacionalnim i međunarodnim festivalima i imaju više osvojenih nagrada, žene su i dalje rjeđe zastupljene na najprestižnijim festivalima.

U sedam ispitanih zemalja tek svaki peti film režira žena, a 84 posto javnih sredstava dodjeljuje se filmovima koje režiraju muškarci. Zbog toga je općenito manje filmova redateljica, što otvara i začarani krug u kojem ne postoji sklonost da se na tržištu takvi filmovi financiraju.

Kao najveći izazov za žene u svijetu filma navodi se borba za financiranje njihovih filmskih uradaka, nepovjerenje prema njima kod dijela ulagača, nejednaka podjela sredstava u korist muškaraca (osim za područje dokumentarnog filma) te nedovoljna potpora ženama u tom sektoru nakon što osnuju obitelj. Nalazi upućuju i na razlike u zaradi – francuski primjer pokazuje da su od 2009. do 2012. redateljice bile za 32 posto manje plaćene od svojih kolega.

S obzirom na rezultate istraživanja EWA je pozvala sve kreatore politika na nacionalnim i regionalnim razinama da žurno provedu potrebne korake kako bi uspostavili ravnotežu i osigurali ravnopravnu zastupljenost žena na ekranima. Donesene su i preporuke za strukturalne promjene u obliku raspodjele javnih sredstava, poticanja producenata koji podupiru redateljice, osiguravanja veće potpore i ciljane strategije promidžbe, oglašavanja i distribucije te prikupljanja i praćenja relevantnih statističkih podataka.

Istraživanje je potpomogao i Hrvatski audiovizualni centar, koji je sa svrhom promicanja domaćih filmašica izdao publikaciju Women in Croatian Film: 2015/2016, u kojoj predstavlja hrvatske redateljice dugometražnih i kratkometražnih filmova te producentice koje stoje iza nekih od najuspješnijih i najzanimljivijih novih projekata.

Vijenac 573

573 - 18. veljače 2016. | Arhiva

Klikni za povratak