Vijenac 573

Glazba

Renata Pokupić u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a

Nadahnuće romantikom

Marija Saraga

Romantički zanos vodio je posljednji nastup Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, koji je u četvrtak, 11. veljače, održao peti koncert Majstorskog ciklusa, kao i uvijek, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Programom koji se sastojao od djela Vatroslava Lisinskog, Gustava Mahlera i Johannesa Brahmsa ravnao je šef dirigent orkestra, maestro Enrico Dindo, a solistički nastup ostvarila je jedna od u svijetu najuspješnijih hrvatskih vokalnih umjetnica – mezzosopranistica Renata Pokupić.

Uvod u koncertni program obojen romantičkim bojama pružilo je vjerojatno najuspjelije, a i najčešće izvođeno veće djelo našeg skladatelja Vatroslava Lisinskog – orkestralna idila Večer, što ju je Lisinski skladao 1850, kada je završavao privatni studij u Pragu, pokušavajući priskrbiti diplomu Praškog konzervatorija. Nježne glazbene misli i suptilnu jednostavnost izraza Vatroslava Lisinskog maestro Dindo i Simfonijski orkestar HRT-a vrlo su dobro iskazali, svirajući elegantnim potezima glazbenoga kista, obraćajući posebnu pozornost na fine detalje koji to djelo prepoznatljivih romantičkih obilježja čine zanimljivim i šarmantnim.

 

 

 


Renata Pokupić i Enrico Dindo s orkestrom  / Snimio Domagoj Kunić

 

 

 

Renata Pokupić publici se predstavila izvedbom pet Mahlerovih pjesama što ih je skladatelj ostvario na stihove ranoromantičkoga njemačkog pjesnika Friedricha Rückerta, pa su zato (iako ih Mahler nije skladao kao ciklus) i objedinjene pod naslovom Rückert-Lieder. Skladane u prvim godinama 20. stoljeća, pjesme su za svoje vrijeme bile revolucionarne, kao primjerci novoga, orkestralnoga Lieda – skladana za glas uz pratnju orkestra. Prelijepi stihovi Friedricha Rückerta izrazite dubine i poetičnosti, odjeveni u bogato glazbeno ruho svojstveno Mahleru, u izvedbi Renate Pokupić pojačani su njezinim vrlo sugestivnim nastupom, profinjenom interpretacijom, a jednako dojmljiva bila je tehnička strana njezine izvedbe. Renata Pokupić pjeva precizno, kristalno čistom intonacijom, postižući pritom dojam iznimne lakoće u oblikovanju tona te dječjega žara i istinskog uživanja u glazbi što je stvara. Prirodno iznimno lijep glas daje njezinim izvedbama posebnu vrijednost. Dirljiva i snažna istodobno, Renata Pokupić uvjerljivo je oblikovala sve suptilne nijanse osjećaja i ugođaja što ih pjesme sadržavaju, istkavši intimnu atmosferu koja ispunjava kako tekstove, tako i glazbu. Publika je dojmljivu izvedbu mezzosopranistice koja se uvijek iznova rado vraća u domovinu nagradila ovacijama.

Simfonijski orkestar HRT-a pjevačici je bio sigurna podrška, ispreplećući se zaokruženim tonom s njezinom dionicom, pojačavajući je u vrhuncima, a povlačeći se u drugi plan kada je glas trebao iskočiti. No do punog izražaja došli su u posljednjoj točki večeri – Drugoj simfoniji u D-duru, op. 73 Johannesa Brahmsa. Pod vodstvom energičnog i glazbom zanesena dirigenta, glazbenici su priredili izvedbu u kojoj su oživjele bogate tonske boje, pjevno vođene fraze, kao i majstorski iskazani karakteri. Maestro Dindo orkestar je vodio sigurno i samouvjereno, s jasnom idejom interpretacije. Snažan i dug pljesak potvrdio je kako je orkestar predvođen svojim šefom dirigentom uspio publici prenijeti nadahnuće glazbovanja.

Vijenac 573

573 - 18. veljače 2016. | Arhiva

Klikni za povratak