Vijenac 573

Druga stranica

Predstavljanjem prvog sveska Povijesti Hrvata obilježen DAN Matice HRVATSKE

Edicija za budućnost

Marko Bregović

Matica hrvatska, kao naša najstarija kulturna institucija i promicateljica nacionalnog i kulturnog identiteta, proslavila je 10. veljače 174. obljetnicu svoga osnutka predstavljanjem prvoga sveska iz kapitalne historiografske edicije Povijest Hrvata, poetična naslova Nova zraka u europskom svjetlu (Hrvatske zemlje u ranome srednjem vijeku). Riječ je o jednom od najvažnijih projekata Matice hrvatske koji će u sedam svezaka obuhvatiti cjelokupnu povijest Hrvata, od doseljenja do naše nedavne prošlosti. Prvi svezak, koji su u Palači Matice hrvatske predstavili akademici Tomislav Raukar i Franjo Šanjek te urednica sveska Zrinka Nikolić Jakus i urednik edicije Zoran Ladić, sažima hrvatsku povijest od 550. do 1150. i druga je objavljena knjiga edicije.

 


Romana Horvat, Zoran Ladić, Zrinka Nikolić Jakus, Tomislav Raukar i Franjo Šanjek / Snimio Mirko Cvjetko

 

Govoreći o Matici hrvatskoj kao instituciji od neupitne važnosti za razvitak hrvatskog društva predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović naveo je njezinu ulogu u promicanju knjige na vlastitom jeziku kao kulturne i civilizacijske potrebe svake nacije. Uz naglasak kako Matica oduvijek podupire historiografske napore, Damjanović je pohvalio uredništvo i autore i njihov hrabar i odgovoran pothvat usustavljivanja onoga što je poznato o hrvatskoj povijesti, na gotovo 4000 stranica, koliko će ih otprilike brojati svih sedam knjiga.

Urednica sveska Zrinka Nikolić Jakus naglasila je kako je znanstvena izvrsnost bila temeljna politika prilikom nastajanja sveska, a to se očituje i u izboru autora, koji pripadaju među najupućenije historiografe o tematici ranoga srednjeg vijeka. Ustvrdivši kako je u svesku obrađeno razdoblje, tradicionalno poznato kao doba hrvatskih vladara, zbog oskudice pisanih i materijalnih izvora jedno od najmračnijih razdoblja hrvatske povijesti, urednica je rekla: „Paradoksalno je kako se na osnovi toliko malo tragova prošlosti napisalo toliko mnogo“ te je pritom naglasila kako se prilikom nastanka sveska svaki izvor pomno analizirao, a svaki je podatak smatran važnim. Kako o nekim povijesnim događajima među historiografima nema konsenzusa, urednica je naglasila kako je autorima dana sloboda da navode vlastita mišljenja i rješenja, čak i ako se ona razlikuju, pazeći pritom da se sve podvrgne znanstvenoj procjeni kako bi čitatelj dobio što objektivniji uvid u mišljenje cjelokupne hrvatske historiografije.

Osvrnuvši se na prethodne tri sinteze s temom Hrvatske u ranom srednjem vijeku, napisane u razdoblju od 1925. do 1995, i na navedeni I. svezak edicije Povijesti Hrvata iz 2015, akademik Tomislav Raukar ustvrdio je kako se u njima ocrtava postupan metodološki napredak hrvatske medievistike, tijekom malo manje od jednog stoljeća, koji ovim izdanjem doseže svoj vrhunac. Raukar je istaknuo kako novu sintezu, na oko 650 stranica, odlikuje iscrpnost sadržaja, besprijekorna kvaliteta grafičke opreme i organizacije teksta, a od ostalih ostvarenja te vrste razlikuje ju i činjenica da je ona djelo veće skupine autora mlađega naraštaja hrvatskih povjesničara, odnosno čak njih osamnaest.

Ukratko opisavši tri glavne cjeline knjige akademik Franjo Šanjek naglasio je interdisciplinarni pristup u istraživanju izvora, koji je omogućio predstavljanje znanja na zanimljiv način, ne samo znanstvenoj nego i najširoj hrvatskoj javnosti. Šanjek je posebno naveo i specifičnosti sveska naspram prijašnjih sinteza, a to su ponajprije težište na svakodnevnim aspektima života tadašnjih Hrvata kao i položaj hrvatskih zemalja u njihovoj europskoj okolini, što je prije bilo premalo zastupljeno.

Ustvrdivši kako je cilj edicije privući ne samo znanstvenike nego i sve zainteresirane koji vole svoj narod, promišljaju o povijesti Hrvata i samome sebi, urednik edicije Zoran Ladić rekao je kako je prvi svezak najvažnija knjiga u tom pogledu jer označava nov pristup tom razdoblju, uzrokovan izborom mlađeg autorskog tima edicije, koji na neka pitanja nudi pogled iz nove perspektive.

Sve nas na osobnoj i nacionalnoj razini zanimaju počeci – tko smo, odakle smo, otkada smo tu gdje jesmo, pa iako će mnoga pitanja uvijek ostati otvorena, ova knjiga predstavlja jedno od najobuhvatnijih uvida u događaje koji su uvjetovali naše postojanje na ovim krajevima i svakodnevni život naših prethodnika. Predstavljanje prve knjige iz edicije Povijest Hrvata u tom je kontekstu najljepši rođendanski dar Matici i njezinim članovima, ali i Hrvatskoj u cjelini.

Vijenac 573

573 - 18. veljače 2016. | Arhiva

Klikni za povratak