Vijenac 573

Matica hrvatska

Bužimski u posjetu školama

Silvija Lučevnjak

 

Na inicijativu ogranaka Matice hrvatske u Orahovici i Našicama ugledni hrvatski književnik Dubravko Jelačić Bužimski posjetio je četiri osnovne škole u Slavoniji. U srijedu, 3. veljače, organiziran je susret s učenicima i nastavnicima OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Orahovici, gdje su ga u ime domaćina pozdravili Zorislav Milković, predsjednik OMH u Orahovici, i Maja Škraba, ravnateljica škole. Program je nastavljen u Našicama, gdje je književnik u kasnijim poslijepodnevnim satima bio gost OŠ Dore Pejačević. Prije susreta članice školske novinarske grupe, Matea Boškić, Nora Slivar i Petra Matković razgovarale su s književnikom, a intervju će biti objavljen u školskom listu. Bilo je zanimljivo čuti da bez obzira na veliku generacijsku razliku, književnik i učenici dijele zajedničke glazbene simpatije!

 

 

 


Dubravko Jelačić Bužimski s učenicama

 

 

Idući dan susret s književnikom organiziran je u OŠ J. J. Strossmayera u Đurđenovcu, rodnom mjestu Vladimira Vukovića, čovjeka kojem je posvećena nova knjiga Dubravka Jelačića, Nezaboravne priče iz kavane Corso u izdanju Matice hrvatske. Susret je bio iznimno dobro posjećen, jer su za njega pokazali zanimanje i iz đurđenovačke Narodne knjižnice te Srednje škole Josipa Kozarca. Posjetitelje je posebno zanimala i medijska djelatnost gospodina Jelačića, pa se razgovaralo i o aktualnim filmovima te njegovu radu na televiziji. Oduševljenje je kod mlade publike izazvalo književnikovo prisjećanje na mladost i tzv. anarhističku fazu njegova života, kako ju je sam nazvao.

Nakon đurđenovačke škole, književnik je posjetio i OŠ kralja Tomislava u Našicama. Književni susret protekao je u vedru raspoloženju i ugodnu razgovoru. Brojnim anegdotama iz školskoga života nasmijao je učenike i poučio ih važnosti poštovanja i odgovornosti prema nasljeđu predaka, a posebno je zanimljivo obrazložio važnost knjige. Iako zagovara uporabu interneta i cijeni njegove brojne prednosti, smatra da on ipak ne može umanjiti vrijednost čitanja i odnos čitatelja s knjigom, jer „dok čitaš, samo ste ti i duh toga pisca zajedno“.

Književnik je u svim školama izdvojio i vrijeme za potpisivanje knjiga učenicima, pisanje posvete u školske spomenare i fotografiranje s domaćinima. Nezaboravan susret poznatoga književnika i učenika iz naših malih slavonskih mjesta potaknula je Matica hrvatska, svjesna potrebe živoga kontakta pisca i njegovih sadašnjih ili potencijalnih čitatelja, a kao najvažniji suradnici ponovno su se iskazali školski knjižničari, među kojima posebnu zahvalnost dugujemo Andrei Dubaić Begić, Ivani Ostrički i Toniju Markotiću.

Vijenac 573

573 - 18. veljače 2016. | Arhiva

Klikni za povratak