Vijenac 572

Druga stranica

Novu knjigu filozofa Damira Barbarića objavio ugledni njemački nakladnik

Ponavljanje povijesti kao putokaz mišljenju

Luka Šeput

Hrvatski filozof Damir Barbarić objavio je novu knjigu Ponavljanja. Povijesno-filozofijske studije kod nakladnika Mohr Siebeck, jednog od najuglednijih njemačkih izdavača humanističke literature.

U razmatranjima sabranim u ovoj knjizi Damir Barbarić polazi od toga da mnogi, ako ne čak i svi problemi suvremene filozofije svoj pravi smisao, a time i putove svojega mogućeg rješavanja, otkrivaju tek na pozadini cjelokupne povijesti filozofije. Da bi se ta povijest filozofijski „ponovila“, dakle preuzela i ujedno učinila bremenitom za budućnost, potrebno je strogo filologijskim i hermeneutičkim tumačenjem pustiti da njezini središnji tekstovi govore unutar vlastita smislenog vidokruga.

 


Izd. Mohr Siebeck, Tübingen, 2015.

 

U tom smislu Barbarić interpretira temeljne tekstove klasičnih mislilaca, od antičkih Grka (Heraklit, Platon, Aristotel) preko utemeljitelja i dovršitelja novog vijeka (Descartes, Leibniz, Kant, Fichte, Hegel, Schopenhauer) sve do prominentnih zastupnika klasične i suvremene moderne (Nietzsche, Heisenberg, Cassirer, Gadamer), svagda u okvirima njihova cjelokupnog djela i s obzirom na njihove osnovne filozofijske pojmove.

Ovo je dvadeset i druga Barbarićeva autorska filozofska knjiga i sedma koju je napisao na njemačkom jeziku. Inače djelatnik Instituta za filozofiju, Damir Barbarić kao gostujući profesor filozofije predavao je na sveučilištima u Beču, Tübingenu, Freiburgu, na Humboldtovu sveučilištu u Münchenu, kao i na gotovo svim najprestižnijim europskim sveučilištima: Oxfordu, Berlinu, Jeni, Padovi, Bologni, Pisi, Göttingenu, Pragu, Dresdenu, kao i na sveučilištu u Tokiju. Radovi su mu prevođeni na njemački, engleski, talijanski, francuski, češki, slovenski, mađarski, japanski, ruski i španjolski jezik, a član je najuglednijih europskih filozofskih društava, poput Sokratova društva, Međunarodna Sche­llingova društva, Društva Martina Heideggera i mnogih drugih.

Vijenac 572

572 - 4. veljače 2016. | Arhiva

Klikni za povratak