Vijenac 572

Glazba

Svjetski medijski glazbeni događaj – Met Live in HD

Milijuni gledali Puccinijevu Turandot

Miljenko Jelača

Više od devetnaest milijuna gledatelja u kinodvoranama u sedamdeset zemalja svijeta (među kojima je i Hrvatska) pratilo je u subotu 30. siječnja izravan prijenos podnevne matineje u prepunom gledalištu njujorške opere Metropolitan, i to izvedbu opere Turandot Giacoma Puccinija. Doda li se tomu impozantnom broju gledatelja i višemilijunski radijski auditorij jer je ista izvedba prenošena i putem tisuća svjetskih radijskih postaja (što je tradicija gotovo čitavo stoljeće otkako je stvoren radijski medij), bio je to doista svjetski glazbeni događaj. Kako Metropolitan ove godine obilježava i proslavlja deset godina izravnih prijenosa svoje ovovjekovne serije Met: Live in HD, lako je moguće da će posljednja subota u siječnju biti i ostati zabilježena kao središnji događaj i ove jubilarne Metove godišnjice. Kao i u gotovo svim prilikama bila je to savršeno prikazana operna produkcija kakve Metropolitan nastoji stalno ostvarivati. Operna predstava u kojoj pjevaju istaknuti pjevači svjetskog ugleda, u ovoj prigodi švedska sopranistica Nina Maria Stemme, u naslovnoj ulozi kineske princeze Turandot, rumunjska sopranistica Anita Hartig kao Liu, talijanski tenor Marco Berti u ulozi Calafa, ukrajinski bas Alexander Tsymbalyuk kao Timur i još mnogi drugi sjajni solisti u ostalim ulogama, svi pod vodstvom maestra Paola Carignanija, koji je te večeri debitirao u Metu, ovjenčan uspjesima ponajviše kao direktor opere u Frankfurtu. Opera Turandot igrana je u nadasve legendarnoj režiji i scenografiji talijanskog opernog maga, redatelja Franca Zeffirellija. Odličan i pouzdan orkestar Metropolitana, kojim već godinama umjetnički rukovodi James Levine, i golem operni zbor omogućili su i ostvarili zaista veličanstven operni spektakl.

Takva izazovna izvedba napunila je i naše kinodvorane. U Hrvatskoj se izravni prijenos iz Metropolitana moglo gledati u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, kako zasad neslužbeno znamo, i to u dobro ispunjenim gledalištima.

S prijenosima iz Meta počela je prije osam godina zagrebačka Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i godinama punila gledalište. No kako je malokad bilo više od tisuću posjetitelja, dvorana koja u subotu može ugostiti sadržaje što će gotovo dvostruko od Metovih prijenosa ispuniti gledalište konačno je uzmaknula pred takvim izazovima i prepustila u Zagrebu Metove prijenose centrima koji imaju izvrsno opremljene, a brojem mjesta manje dvorane.

Inicijator ciklusa Met Live in HD sadašnji je intendant, generalni direktor Metropolitan opere Peter Gelb, pa ga je zanimljivo bolje upoznati. Na tu je ravnateljsku dužnost izabran 2006. kao šesnaesti po redu direktor slavne svjetske operne kuće.

Peter Gelb odrastao je u poznatoj medijskoj obitelji. Otac Arthur Gelb bivši je glavni urednik The New York Timesa, a majka književnica Barbara Gelb. Oženjen je dirigenticom Keri-Lynn Wilson, s kojom ima dva sina. Za Metropolitan je vezan od rane mladosti jer je u tinejdžerskim godinama počeo raditi kao portir u Metropolitan operi. S vremenom se pokazalo da ga je to usmjerilo kazališnoj karijeri, što ga je dovelo i do imenovanja ravnateljem Meta.

Vijenac 572

572 - 4. veljače 2016. | Arhiva

Klikni za povratak