Vijenac 571

Matica hrvatska

Mladi glazbenici u MH: Polaznici Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Revija mladih Dubrovčana

Zlatko Stahuljak

Na drugom koncertu ovosezonskoga ciklusa Mladih glazbenika u Matici hrvatskoj 14. prosinca nastupila je revija polaznika Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, redom djevojaka ili još djevojčica, darovitih i pomno osposobljenih, i to od profesorica mentorica i jedinoga profesora mentora, iz flaute, Jakova Kakarigija. Nije bilo jednostavno sva ta imena sistematizirati, ali je zbog vrlo dobre i visoke razine kulturne metropole Dubrovnika, kao i nastupom pokazanih rezultata talentiranih učenica našega juga, to bilo vrijedno učiniti. Nastupile su violinistice, iz razreda nastavnice Anis Končić: Meri Atanasov, Patricija Ćorak i Vesna Palčok. Sve tri violinistice nastupile su u dva navrata u programu, u drugim odvojenim komadima u obliku poznatih zahtjevnih virtuoznih djela iz svjetske violinističke literature, vrlo uspješno izvedenima, redom: Ch. Augusta de Beriota Baletne scene, Camillea Saint-Saensa Introdukcija i rondo capriccioso te Pabla Sarasatea Ciganski napjevi.

 

 

 


Patricija Ćorak / / Snimio Mirko Cvjetko

 

Navedene mlade umjetnice na početku su izvele Serenadu Frana Lhotke, Tarantelu Nene Ćorak i Romantični intermezzo Pavla Dešpalja. Violončelistica Nina Zvone, učenica nastavnice Ane Zanini Mozara, izvela je najprije Vokalizu Sergeja Rahmanjinova, a poslije poznatu Elegiju Rudolfa Matza, pisanu na temelju narodne popijevke iz Hrvatskog zagorja Vehni, vehni fijolica. Sopranistica Sara Žuvela, polaznica najvišeg razreda srednje glazbene škole kod nastavnice Dubravke Hilje, izvela je najprije zajedno s učenicom najvišeg razreda osnovne glazbene škole flautisticom Lucijom Brautović skladbu Non voglio piu darmi Tomasa Restija, a zatim ariju Serpine iz opere Služavka gospodarica Giovannija Paisiella. Flautistica Barbara Ćorak, učenica jedinog spomenutog nastavnika, izvela je Bagatelu Emila Cosseta, a zatim su još obje flautistice i violončelistica te glasoviračica Ana Bakija, kao predzadnju točku programa, izvele najprije Allegro Luke Sorkočevića, a zatim skladbu Slike Grada sa stavcima: Lokrum na mjesečini i Na Placi, djelo suvremene skladateljice iz glazbene obitelji grada Dubrovnika Nene Ćorak.

Glasovirsku pratnju cijelog koncerta uradio je sjajno u velikom djelu programa, kod gudača, Alberto Frka, a kod flaute i pjevanja profesorica Stefani Grbić.

Nažalost, zapazili smo da je cijeli program koncerta bio sazdan bez ijednog djela iz bogate instrumentalne literature nezaobilaznih djela za instrument solo, posebice za violinu i violončelo, kao i bez discipline dua, jer ni reprezentacija, kao ni nauk, ne može biti bez tih nerazdvojnih disciplina. Jedina dva netipična komorna djela (L. Sorkočević i N. Ćorak) ne nadoknađuju te nedostatke.

Vijenac 571

571 - 21. siječnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak