Vijenac 571

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH i Hrvatskog centra u Beču 10. prosinca u gradišćanskom Hrvatskom centru Zagrebački glumački atelje izveo je predstavu Glembajevi u režiji Željka Senečića.

 

 


Ansambl predstave Glembajevi u Beču

 

 

Glumački ansambl u sastavu Vesna Tominac Matačić, Žarko Savić i Andrej Dojkić dočarao je zamršene odnose triju likova punih mračnih tajni – barunice Castelli, Ignjata i Leonea Glembaya. Bečkoj su publici, koja je bila dijelom scene, u intimnoj atmosferi priredili nezaboravan kulturni događaj. Ogranak je, uz Austrijsko-hrvatsko društvo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, bio i suorganizator božićnoga koncerta Adeste fideles održana 13. prosinca. Koncertu su prisustvovali veleposlanica RH u Austriji Vesna Cvjetković, veleposlanik BiH u Austriji Tomislav Leko, zastupnik Austrijskog parlamenta Nikolaus Berlakovich i drugi ugledni gosti, a otvorili su ga Željka Caparin, predsjednica OMH u Beču i Werner Varga, predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva. Na programu su bili Sorkočevićeva simfonija, Salve Regina Franza von Suppea te božićne skladbe iz Gradišća i raznih dijelova Hrvatske. (Zvonimir Vučur)

Bugojno

Božićni sajam u Bugojnu, održan od 18. do 20. prosinca u organizaciji bugojanskog ogranka MH, bio je najposjećeniji dosad, a programski i sadržajno najraznovrsniji. Prvi dan sajma bio je u znaku folklora: nastupile su Etno skupina Čuvarice iz Prozor-Rame te folklorne sekcije HKD Kandija i HKD Napredak Bugojno. Izvorni zvuci rodnoga kraja zagrijali su mnoga srca, a ljubitelji tradicionalnog mogli su kupiti pletiva i druge rukotvorine. Sljedećega su dana nastupili HKD Napredak iz Bugojna i iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Župni zbor sv. Ante Padovanskoga Bugojno, tamburaši Zlatne žice, Vokalni ansambl Bugojno i Mješoviti zbor Lampoši. Najradosniji trenutak sajma bio je dolazak Djeda Božićnjaka, koji se družio i fotografirao s djecom. Nastupili su i klapa Bratovština iz Gruda i sastavi Dva i po čo’eka iz Bugojna te Cat Paws iz Daruvara. Na sajmu su gostovali i glumci iz HNK-a u Mostaru Velimir Pščeničnik Njirić i Mire Barnjak izvedbom predstave Rodijaci. Snažna poruka poslana je iz Bugojna, koje je pokazalo snagu i volju biti domaćinom svim građanima i tako širiti pozitivnu energiju, toleranciju, mir, prijateljstvo i ljubav kroz pjesmu i druženje, što je i smisao Božića. (Antonio Džolan)

Buje

U izdanju OMH u Bujama objavljena je zbirka pjesama autorice Nadije Disiot Valiža mojeh rikorde predstavljena u Glagoljskoj tiskari u Roču, pa potom 18. prosinca u Bujama. Kroz četiri ciklusa pisanih na čakavsko-kajkavskom dijalektu rodne Opatije autorica otvara jednostavni lepršavi začudni svijet pjesme. Upravo je taj govor umijećem autorice potvrđen kao jezični postav u pjesničkoj dikciji i veliki prinos čakavskom dijalektu, njegovu rasponu ljepote u različitosti, rekao je recenzent knjige Zlatan Varelija. Već treću godinu Ogranak provodi akciju darivanja djece slikovnicama s namjerom poticanja na čitanje i stvaranja preduvjeta da zavole knjigu. Slikovnice koje govore o istarskom zavičaju kroz bajke, legende i priče kroz akciju Čitajući 100 slikovnica u predbožićno su vrijeme darovane djeci s posebnim potrebama u Osnovnoj školi Marije i Line, učenicima područnih škola u Petroviji i Bašaniji te učenicima četvrtog razreda Osnovne škole Rivarela Novigrad. (I. H.)

Čitluk

U novoobnovljenoj dvorani u Donjem Velikom Ograđeniku 18. prosinca uz svečanost otvaranja dvorane održana je manifestacija Božićni susret s Maticom u Brotnju u organizaciji OMH u Čitluku. Predstavljene su knjiga Ivana Solde Promišljanja i slikovnica Pere Petrušića Moj tata je branitelj. Program je otvorio predsjednik MZ DV Ograđenik Zvonimir Milićević zahvalivši na pomoći u obnovi dvorane. O knjizi Ivana Solde govorila je književnica Anita Martinac. Glazbenim točkama program su uveličali učenici OGŠ Brotnjo, a pod vodstvom učiteljice Dubravke Soldo djeca su izvela predstavu Kako je nekada bilo nasmijavši sve prisutne. Predsjednik OMH u Čitluku Andrija Stojić govorio je o slikovnici Moj tata je branitelj. Autor Pero Petrušić napisao je i monolog koji je u sklopu predstavljanja izveo glumac Ante Luburić, a ilustrator slikovnice Ernesto Markota izložio je svoje slike. (I. H.)

Dubrovnik

Nakon predstavljanja u Središnjici i u Zadru i dubrovački je ogranak predstavio knjigu Hrvatska Prevlaka Hrvoja Kačića 18. prosinca. U uvodu je tajnica Jelena Obradović Mojaš kazala da knjiga tematizira Prevlaku u povijesnom i suvremenom kontekstu s predznakom važnosti koji taj prostor ima i danas. Stjepan Krasić govorio je o povijesnim, političkim i pravnim argumentima kojima Kačić nastoji dokazati da su poluotok Prevlaka s područjem od sela Popovići prema utvrdi Soko do Sutorine i Rta Oštro još od 1419. bili dubrovački, odnosno hrvatski.

 

 


Predstavljanje knjige Hrvatska Prevlaka

 

 

Iz Kačićevih argumenata više je nego očigledno da Prevlaka nikada nije bila u sastavu Crne Gore, rekao je, naglasivši iznimnu stratešku važnost poluotoka. Stijepo Obad podsjetio je na povijesni pregled sukoba oko najjužnijeg hrvatskog teritorija. Autor Hrvoje Kačić kazao je da na Prevlaci ništa sporno nema niti smije biti, ali neki to zanemaruju. Nakon što je granica bilateralno utvrđena problemi se javljaju 1991. i 1992. Činjenice i dokazi ne smiju se ignorirati, zaključio je, iznijevši niz dokumenata kojima je potkrijepio stavove. (Baldo Marunčić)

Đurđevac

Ogranak MH u Đurđevcu nastavio je s već tradicionalnim izdavanjem kalendara-plakata poezije. Svrha je izdavanja kalendara-plakata redovito podsjećati na stvaralaštvo književnika koji pripadaju tzv. đurđevečkom književnom krugu. Ovogodišnje izdanje posvećeno je književniku Đuki Tomerlinu-Picoku u povodu 90. obljetnice njegova rođenja. Uz fotografiju i kratak životopis na plakatu je predstavljeno nekoliko Tomerlinovih pjesama koje su odabrali urednici Velimir Piškorec i Vladimir Miholek. Kalendar-plakat obogaćen je ilustracijama slikara Josipa Turkovića, čija će 80. obljetnica rođenja biti obilježena ove godine. Predstavljanje 16. kalendara-plakata poezije održano je 9. siječnja u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu, a o njemu su govorili urednici i predsjednik đurđevačkog ogranka MH Nikola Cik. U glazbenome je dijelu predstavljanja nastupio duo Sonorus. (I. H.)

Grude

Dani Matice hrvatske u Grudama završili su 20. prosinca jedanaestim tradicionalnim koncertom u Župnoj crkvi svetoga Ivana Krstitelja u Ružićima. Župnik fra Tomislav Jelić zahvalio je svima koji su pomogli tom događaju te prisutne prigodnom molitvom i blagoslovom uveo u ljepotu koncerta. Crkva je bila prepuna izvođača i slušatelja, koji su uživali u izvedbama frama, zborova i u solo nastupima, ne krijući oduševljenje i sjajno raspoloženje. Na koncertu je sudjelovalo više od tristo izvođača. S riječima zahvale i čestitki nakon koncerta prisutnima se obratio i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj. Cijela crkva otpjevala je za završetak koncerta Narodi nam se kralj nebeski. Vrijedni domaćini župe sve sudionike koncerta ugostili su u prostorijama župnog dvora, gdje su se pjevale božićne pjesme dugo u noć. (Mario Bušić)

Jelenje

Mlada grobnička pjesnikinja Korina Juretić Kastavcima željnim poezije predstavila je 3. prosinca svoju zbirku pjesama Legitimacija, izdanje Ogranka MH u Jelenju. Pjesnikinju je najavio voditelj promocije Branko Kukurin. Uz Korinu Juretić nastupala je i Lea Kumić na violini, a njezinoj su zbirci i stihovima pisanima grobničkom čakavštinom govorili Ivan Dermiček, krčki pisac, te Ivoslav Ban, predsjednik OMH u Jelenju. Autorica je potpisivala knjige, a druženje je nastavljeno u kastavskom Art caffeu, gdje je priređena fotografska izložba Branka Kukurina posvećena Arsenu Dediću. (I. H.)

Koprivnica

Koprivnički je ogranak MH predložio gradonačelnici i Gradskom vijeću Grada Koprivnice da nova osnovna škola koja će se graditi u Podolicama nosi ime Paje Kanižaja. Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka, rekao je da je motivacija za inicijativu važnost brojnih Kanižajevih djela za hrvatsku dječju književnost, ali i njegova snažna vezanost za podravske i koprivničke osnovne škole, u kojima je književnik gostovao nebrojeno puta na književnim susretima s djecom. (I. H.)

Križevci

Ogranak MH u Križevcima nizom je aktivnosti obilježio kraj prošle i početak nove godine. U suradnji s OŠ Ljudevita Modeca i SŠ Ivan Seljanec organizirao je 16. prosinca glazbeno-poetsku večer Bdijenje uz poeziju: stihovima do Božića. Program su pripremili učenici i profesorice. Odabrani su hrvatski pisci i pjesnici s djelima duhovnoga karaktera poput Nikole Šopa, Dragutina Domjanića, Frana Galovića i Rajmunda Kuparea. Predsjednica Ogranka Renata Husinec učenike i mentore darivala je knjigom iz edicije MH i zahvalnicama. Nakon glazbeno-poetske večeri Ogranak je ugostio bugarsku veleposlanicu u RH Tanyu Dimitrovu, koja je 21. prosinca održala tribinu Pogled prema Bugarskoj. Veleposlanica je okupljenima iznijela zanimljivosti o svojoj zemlji, ističući književne veze Bugarske i Hrvatske, o kojima je podrobnije govorio potpredsjednik MH Stjepan Sučić. Uz pomoć Grada Križevaca Ogranak je izdao kalendar za 2016. Križevačka likovna slava, predstavljen 14. siječnja. O kalendaru su govorili autor teksta Zdenko Balog te urednica Renata Husinec. U glazbenome dijelu nastupio je udaraljkaš Lovro Baričević na marimbi. (Iva Rupčić)

Nova Gradiška

Predstavnici OMH u Novoj Gradiški 10. siječnja sudjelovali su na 7. hodočašću u Gvozdansko, koje je održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, uz institucionalnu potporu Sisačko-moslavačke županije. Bilo je to obilježavanje 438. obljetnice obrane srednjovjekovne utvrde od Turaka, ali i sjećanje na još dva stradanja Hrvata na istome mjestu (1941. i 1991). Prigodne govore održali su izaslanici predsjednice RH i Hrvatskog sabora te župan Ivo Žinić i Ivica Matošević u ime organizatora. Predstavnici Ogranka sudjelovali su i na svečanom obilježavanju 24. obljetnice priznanja RH 15. siječnja u Novoj Gradiški. Braniteljima, učenicima, predstavnicima udruga te čelnicima ustanova i gostima iz Zagreba obratili su se Krešimir Baković, tajnik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja, general Rudi Stipčić i gradonačelnik Željko Bigović. U komemorativnom dijelu svečanosti položen je vijenac i upaljene su svijeće kod spomenika poginulim braniteljima i prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu. (Josip Ostić)

Samobor

U organizaciji OMH u Samoboru 27. i 29. prosinca održana je II. smotra samoborskih studenata glazbe, zamišljena kao kulturna manifestacija koja pruža priliku samoborskim studentima glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu da nastupe pred domaćom publikom s jednom reprezentativnom točkom. Uz studente izvođačkih usmjerenja, smotra uključuje i studente glazbe drugih usmjerenja (muzikolozi, kompozitori, glazbeni pedagozi itd.) te profesore i suradnike visokih škola za glazbu i izvedbene umjetnosti. Na koncertu 27. prosinca nastupili su Maksimilijan Borić (mandolina), Marta Stanec i Kristina Mrčela (violina), Ivo Tikvica (klarinet), Viktorija Đurđek (solo pjevanje), Antonio Škiljan (rog). Na koncertu 29. prosinca nastupili su Lara Rimac, Marija Župančić, Antonio Palanović i Eva Mach (violina), Filip Mikuša (klarinet), Jelena Magdalena Šarić (violončelo) i David Topić (marimba). Gosti smotre bili su klaviristi Barbara Bego Bojić, Lucija Stanec i Filip Horvat. Korepetitor smotre bio je Domagoj Gušćić, a voditelj i idejni začetnik Ivan Mužanić, voditelj Glazbenog odjela OMH u Samoboru. (Lada Lokmer)

Šibenik

OMH u Šibeniku prošlu je godinu zaključio tradicionalnom izložbom članova likovnog odjela u Studiju Galerije sv. Krševana, koja je trajala od 17. do 30. prosinca. Izložena su djela osamnaestero autora, koji su se predstavili raznolikim pristupom, različitim tehnikama i raznovrsnim realizacijama. Njima su se pridružili pjesnici koji su na otvaranju izložbe recitirali svoje stihove, nadahnute uglavnom ljubavlju prema zavičaju. Potkraj godine, 21. prosinca, Ogranak je održao i izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo. Za predsjednicu jednoglasno je izabrana Zdenka Bilušić, za potpredsjednika Miro Vukšić, a za tajnicu Mirjana Labura. Skupštini je u ime Središnjice prisustvovao glavni tajnik MH Zorislav Lukić. Nova je predsjednica iz programa Ogranka izdvojila njegovo aktiviranje, uključivanje u obilježavanje velike 950. obljetnice prvog spomena Šibenika i povezivanje s ograncima iz drugih sredina. (I. H.)

Velika Gorica

Građani Plesa 29. prosinca dobili su čitaonicu u zgradi Društvenog doma na Plesu. Projekt je to Vijeća gradske četvrti Pleso i Ogranka MH u Velikoj Gorici, koji je čitaonici donirao i dio knjiga. U čitaonici će se, osim knjiga u izdanju Matice hrvatske, moći pročitati i Vijenac, Kolo i Hrvatska revija.

 


Otvaranje čitaonice na Plesu

 

Velikogorički je ogranak MH ovom hvalevrijednom inicijativom omogućio građanima Plesa da i oni imaju svoju kuću knjige, čime priziva korijene i ideju Matice ilirske, odnosno Ilirsku čitaonicu, koja je i sama osnovana kao iskaz potrebe za druženjem mladih ljudi koji su željeli biti dijelom ilirskog pokreta. Takve su inicijative potrebne i u današnje vrijeme kada kultura knjige i čitanja zamire. Ljudima je potrebno mjesto na kojemu će se susretati i moći razmjenjivati ideje, dojmove o pročitanome, ali i razgovarati o svakodnevnim događajima o kojima će se u čitaonici moći informirati iz novina. (I. H.)

Vinkovci

Novi broj Godišnjaka OMH u Vinkovcima 20. prosinca predstavili su predsjednik Dražen Švagelj, urednica Višnja Sorčik te autori pojedinih priloga: Šimo Dominković, Mihael Ferić, Lana Skender, Hrvoje Janković i Maja Krznarić Škrivanko. Godišnjak br. 32 posvećen je Vinkovčaninu Hrvoju Majiću, jednom od najpoznatijih imena suvremene hrvatske tamburaške glazbe, primašu Zlatnih dukata, današnjih najboljih hrvatskih tamburaša. Vinkovački matičari godinu su okončali redovitom skupštinom, 28. prosinca. Usvojenim planom rada za 2016. nastavlja se nakladnička djelatnost te organiziranje raznih kulturnih događanja. Nastavlja se suradnja s ostalim ograncima. Vinkovčani planiraju ugostiti ogranke iz Čitluka i Osijeka, dok je njima upućen poziv za posjet Zadru. Nakon radnog dijela prikazan je film Moja voljena Hrvatska o australskom Hrvatu Josipu Šimuniću, poznatom nogometašu i hrvatskom nogometnom reprezentativcu. (Aneta Pšihistal)

Vis

Ogranak Matice hrvatske u Visu 29. prosinca u Gradskoj vijećnici predstavio je božićno izdanje svojeg glasila, časopisa Hrvatska zora. Predstavljanje je predvodila predsjednica Dobrila Cvitanović, koja je izrazila zadovoljstvo velikim opsegom rubrike Od Zore do Zore, koja izvještava o bogatu životu Visa. Uredništvo se prisjetilo i Vlade Gotovca, od čije je smrti prošlo petnaest godina, i njegova otvaranja prozora na Hrvatskom domu 1991, gdje su se svirale hrvatske budnice kako bi ih mogli čuti i na brodovima Jugoslavenske narodne mornarice, kojih je tada bila puna viška vala. Novi broj donosi i vrijedan putopis, jedan od najljepših literarnih zapisa o Komiži Tina Ujevića. Velika je promocija otoka Visa izložba Vis i anatomija otoka održana u studenome u Parizu, o kojoj piše Boško Budisavljević. Broj donosi i radove učenika prvog razreda gimnazije Srednje škole AMK. Rubrika Pisci našeg škoja donosi radove viških pjesnika koji su ih čitali na predstavljanju. (I. H.)

Vijenac 571

571 - 21. siječnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak