Vijenac 571

Druga stranica

Priznanje hrvatskom književniku

Gavran omiljen u Slovačkoj

Goran Galić

U srijedu 20. siječnja, u Bratislavi, u knjižari Panta rhei priređeno je predstavljanje romana Mire Gavrana Poncije Pilat koji je na slovačkom objavio glasoviti nakladnik Perfekt iz Bratislave. Na promociji govorio je Dado Nagy, prevoditeljica Alica Kulihova te autor.

Tom prigodom Miri Gavranu dodijeljena je Plaketa ministra vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke, kao potvrda dugogodišnjega djelovanja Mire Gavrana na području slovačko-hrvatske kazališne i književne suradnje. U ime ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka nagradu je predala direktorica Odjela kulturne diplomacije tog ministarstva Jana Tomkova. Na svečanosti je bio i hrvatski veleposlanik u Slovačkoj Jakša Muljačić. 

Miro Gavran iznimno je popularan i cijenjen u Slovačkoj, ondje je imao dvadesetak kazališnih premijera te mu je objavljeno šest knjiga, a 2003. u toj je zemlji u Teatru Jana Palarika u gradu Trnava pokrenut kazališni festival Gavranfest, na kojem su se igrale samo predstave nastale po tekstovima Mire Gavrana. Vjerojatno je to jedinstven slučaj u Europi i svijetu da neki živi autor izvan domovine ima vlastiti kazališni festival.

Roman Poncije Pilat imao je čak pet izdanja na hrvatskom jeziku, a objavljen je na njemačkom u Beču, na slovačkom u Slovačkoj, na ćirilici u Beogradu, a dostupan je i na engleskom kao elektronička knjiga na Amazonu. U njemu autor za glavnog junaka ima novozavjetnoga junaka Poncija Pilata, koji je dao razapeti Isusa Krista. Opisuje se Pilatovo djetinjstvo i mladost, opisuje susret s Isusom Kristom, ali govori i o tome što je bilo s Pilatom deset godina nakon Isusove smrti.

Vijenac 571

571 - 21. siječnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak