Vijenac 569 - 570

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Dobra jazz-godina

Mladen Mazur

Kraj je godine i pokušat ćemo sabrati ono što se dogodilo 2015. na našoj jazz-sceni. Na početku godine u Kulturnom centru u Remetincu održana je promocija diska našeg istaknutog alt-saksofonista Mire Kadoića Mirokado. Vrijedi spomenuti i Zagreb Jazz Portrait saksofonista Saše Nestorovića, Experiment trubača i krilničara Davora Križića te danas vrlo aktivne predstavnike gypsy-swinga Hot Club Zagreb gitarista Mate Matišića, koji kao suradnike na koncertima vrlo rado uzima poznate strane predstavnike tog stila (Stochelo i Moses Rosenberg,Costelo Nitescu, Florin Nicolescu), zatim Django Group sisačkoga gitarista Damira Kukuruzovića, sastav Gadjo Manouche te najnoviji Oridano zagrebačkog gitarista Orjena Riđanovića. Među vokalisticama to su nastupi Maje Savić do njezina odlaska u Pariz, zatim Zdenke Kovačiček, vrlo eksponirane Tamare Obrovac te napose brojnim nastupima tijekom godine vrlo aktivne Lele Kaplowitz i njezin kvartet LeKap koji vodi sa suprugom, jazz-pijanistom Joeom Kaplowitzom,koji sad sjedi i u Jazz orkestru HRT-a, a sudjelovao je i na snimanjima te nastupima i s drugim našim džezistima. Tenor-saksofonist i producent Jazz orkestra HRT-a Igor Geržina, poznat po dosta specifičnu izričaju i stilu sviranja, koji naziva smooth jazz, nastupio je sa svojom grupom i na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na zagrebačkom Markovu trgu.

 

 


Sastav Gadjo Manouche s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Tomislava Fačinija / Snimio Grgo Jelavić

 

 

 

Zamjetna je bila određena aktivnost i u pokrajinskim središtima Hrvatske. Tako je  u Šibeniku održan već tradicionalni Off Blues & Jazz festival, u Koprivnici je organiziran međunarodni jazz-festival na otvorenom, u Varaždinu je uspjeli jazz-koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu održao kvartet mladih varaždinskih studenata Jazz akademije u Beču, u Kastvu, u kojem je živio, umro i pokopan američki blues gitarist i pjevač Philadelphia Jerry Ricks, održan je u njegovu čast već šesti Kastav blues Festival, u Opatiji Liburnia Jazz Festival, a ljetos u sklopu međunarodnih aktivnosti Hrvatske glazbene mladeži i festival jazza u Grožnjanu, Jazz Is Back. Tim manifestacijama jazza vrijedi pridodati i one zagrebačke, naslovljene sada kao Jazz hr. U Travnom se u suradnji s Hrvatskim jazz klubom već sedmu godinu održavaju koncerti jazza raznih malih sastava, a među zadnjima, vrlo uspjelim, bilježimo nastup našega trubača i pjevača iz Brazila Zvonka Bušića.

Jazz orkestar HRT-a nastavlja svojim sezonama s pjevačicom Valerijom Nikolovskom u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu napustivši barem privremeno svoj inače stalni prostor, studio HRT-a Bajsić na Prisavlju. Uz orkestar, koji je ove godine promijenio i šefa dirigenta, jer je Sašu Nestorovića zamijenio Andres Marinello, nastupili su u Bajsiću na jednom od koncerata kao solisti i autori i naši glazbenici iz Švedske, otac pijanist Davor i sin trubač Goran Kajfeš.

A kad smo kod big bendova, vrijedi spomenuti pokušaj dirigenta i tenor-saksofonista iz Austrije Sigija Feigla da nakon jedanaestogodišnjeg vođenja jazz-orkestra HGM-a, obnovi tu tradiciju s novim big bendom mladih u nekadašnjem kinu Mosor. Napokon, u sklopu glazbenoga programa Dubrovačkih ljetnih igara sa svojim je kvartetom nastupio u ovom trenutku jedan od najperspektivnijih američkih jazz-vokalista Gregory Porter.

Sve navedeno daje naslutiti nemalu kvalitetu pa i kvantitetu programskog bogatstva jazza u Hrvatskoj, no nažalost i činjenicu već poslovične međusobne nekomunikacije organizatora te poglavito njihove (ne)suradnje sa sredstvima javnoga priopćavanja.

Vijenac 569 - 570

569 - 570 - 24. prosinca 2015. | Arhiva

Klikni za povratak