Vijenac 568

Glazba

Ciklus Sfumato Zbora HRT-a

Posveta Jakovu Gotovcu

Miljenko Jelača

Zbor HRT-a na drugom je koncertu u ciklusu Sfumato, 24. studenoga, ugostio dirigenta Roberta Homena, s kojim i inače surađuje, posvetivši program u cijelosti zborskom opusu Jakova Gotovca. Povod za cjelovečernju posvetu bila je 120. obljetnica rođenja Jakova Gotovca, koja se navršila 11. listopada ove godine.

 

 

 


Na koncertu u čast Jakova Gotovca Zbor HRT-a ugostio je dirigenta Roberta Homena  / Snimio Domagoj Kunić

 

 

Jakova Gotovca (1895–1982) s pravom možemo uvrstiti među najizvođenije, ali i najomiljenije hrvatske skladatelje, koji je u srca mnogih zauvijek smjestio operu Ero s onoga svijeta, Odu zemlji iz opere Mila Gojsalića, Simfonijsko kolo, narodni obred Koleda ili Himnu slobodi iz scenske glazbe za Gundulićevu Dubravku. Tomu se pridružuju i popularne obrade brojnih narodnih napjeva, prije svega dalmatinskih, kao i niz autorskih solo i zborskih pjesama. Kako je vokalna, i to zborska glazba, ono što je Gotovca privlačilo od najranije mladosti, okupljanje njegovih najvažnijih ostvarenja s tog područja u cjelovitom programu ponudilo je jedinstven uvid u bogatstvo skladateljevih nadahnuća i interesa.

Zbor HRT-a je, izmjenjujući mješoviti i muški sastav, nizao brojne Gotovčeve harmonizacije narodnih stihova i uglazbljenja autorskih tekstova: od pjesama Zvonimirova lađa i Naš grad na stihove Vladimira Nazora te Jadranu na stihove Rikarda Katalinića Jeretova, preko Pjesme žitonoša na tekst s egipatskog spomenika iz 16. stoljeća prije Krista, Ponude dragoga s motivima Srbije i Makedonije i pjesme Pod jorgovanom na stihove Alekse Šantića, do narodnih dalmatinskih pjesama (O more duboko, Marjane, Marjane…, Omili mi u selu divojka). Slijedili su satirična Jadovanka za teletom, tugaljiva Kamena djeva na stihove Antuna Mihanovića te još dvije dalmatinske pjesme – Jučer si meni rekla i Dobra večer uzorita. Zborski a cappella dio programa, u kojem su se kao solisti istakli tenori Andro Bojanić i Igor Krišto te sopranistica Monika Cerovčec, zaključila je Oklada iz Dva scherza, Gotovčeva prvoga ostvarenja.

Završnica je pripala Koledi, djelu koje se smatra vrhuncem Gotovčeva pisanja za muški zbor, i u kojem su se muškom dijelu Zbora HRT-a pridružili klarinetisti Marcelo Zelenčić, Domagoj Pavlović i Lovre Lučić, fagotisti István Mátay i Aleksandar Čolić te Hrvoje Sekovanić na udaraljkama i tamburinu. Riječ je, kako kaže podnaslov, o Narodnom obredu u pet dijelova na tekstove narodne lirike, koji uvelike odražava skladateljev zanos narodnom baštinom i pučkom tradicijom. Zanimljivo je i da se, uz 120. godišnjicu skladateljeva rođenja, ove godine navršilo i devedeset godina od nastanka Kolede.

Vijenac 568

568 - 10. prosinca 2015. | Arhiva

Klikni za povratak