Vijenac 568

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Oridano i gipsy-swing

Mladen Mazur

Ime Oridano još je nepoznanica za većinu naših ljubitelja jazza te je trenutak da ih upoznamo. To je relativno mlad sastav i nije jedini koji gaji uvijek popularan stil swinga nikad zaboravljenoga, legendarnog Djanga Reinhardta. Nema potrebe ponavljati Djangovu inventivnost i pripadnost ciganskom plemenu Sinti, odnosno Manouche, kao ni tragičan požar ciganske čerge u kojem mu je smrtno stradala majka, a on se izvukao sa spaljenim prstima lijeve ruke, te će sa svega tri preostala prsta lijeve ruke izmisliti posve novu tehniku sviranja i tako neprijeporno postati prvim pravim europskim jazz-glazbenikom, o kojem je u ovoj rubrici već bilo riječi. Jazz i swing Djanga Reinhardta ostavili su snažan dojam i na legendarnoga Dukea Ellingtona, koji će ga nakon prve poslijeratne turneje u Parizu povesti u SAD.

 

 

 

Orjen Rađenović – vođa Oridana  / Snimio Mladen Mazur

 

 

Django je ostavio dubok pečat u europskom pa tako i u našem jazzu. Gotovo da i nije bilo pozornice brojnih europskih metropola koje na svojim jazz-scenama nisu imale njegove nasljednike, odnosno nasljednike njegova glasovita popularnoga francuskog sastava Hot Club de France iz tridesetih godina prošloga stoljeća. Prisjećamo se stilski primjerenih sastava poput Hot Club de Norvege, Hot Club Rotterdam, Hot Club Budapest, a našem doajenu jazz-gitare i poznatom pedagogu Aleksandru Bubanoviću Bumbaru možemo zahvaliti i osnivanje prvoga takva sastava i u nas, nazvana Hot Club Zagreb. Django je dakle i na našoj jazz-sceni ostavio snažan trag, što se vidi iz činjenice da u ovom trenutku na njoj djeluju čak četiri sastava koja njeguju Reinhardtov zvuk, stil izvođenja, swing, pa djelomično i repertoar, sve to poznato kao gypsy-swing. Uz već spomenut, danas dosta promijenjen Hot Club Zagreb, na čelu s gitaristom Matom Matišićem, koji u zadnje vrijeme programe koncerata i snimanja organizira pretežito u suradnji s poznatim imenima europskog gypsy-swinga. Spomenimo tek nedavni koncert u Lisinskom s nekim od danas najpoznatijih europskih predstavnika tog stila, gitaristima Stochelom i Mozesom Rosenbergom. Na našoj su pozornici jazza poznati još i sastavi Gadjo Manuche, o kojem je u ovoj rubrici već bilo riječi, i Django Group sisačkoga gitarista Damira Kukuruzovića. Od jeseni 2010. spomenutim se ansamblima gypsy-swinga stilski pridružuje još jedan, sastavljen od mahom mladih glazbenika očaranih Djangovim swingom, nazvan Oridano. I taj je sastav svojim instrumentarijem gotovo potpuno usuglašen s Djangovim, ali bez bubnjeva i violine, koju preuzima klarinet.

Oridano je osnovan u jesen 2010, a naziv je dobio po derivaciji imena i prezimena mladoga zagrebačkog gitarista i jednog od osnivača, Orjena Riđanovića. Uz njega u sastavu sviraju violinist Marko First, klarinetist iz Pazina Aldo Foško, koji je pripadnost spomenutom stilu pokazivao već ranije, kada je 2009. u Puli osnovao sastav Hot Club de Istria, potom dugogodišnji član Jazz orkestra HRT-a, rutinirani ritam-gitarist Milivoj Majdak s potvrđenim iskustvima sviranja sa stranim protagonistima tog stila i kontrabasist te povremeno akustični gitarist Tomi Novak. Taj sastav, premda relativno mlad, već se u spomenutom stilu ciganskoga swinga polako nameće na hrvatskoj jazz-pozornici te valja spomenuti dosadašnje uspješne nastupe na opatijskom Liburnia Jazz festivalu, Proljetnoj reviji jazza, Moščeničkom umjetničkom festivalu u Moščeničkoj Dragi 2011, na festivalu Jazz Is Back u Grožnjanu, sljedeće godine ponovno na Liburnia Jazz Festivalu i Silent Film Festivalu 2012, na Cicchetti & Swing festivalu u Italiji, na 12. Jazz festivalu u Vodicama te na raznim priredbama u Zagrebu 2014. pa na Cavtatskom kulturnom ljetu, Jazz Forumu u Zadru i drugim zagrebačkim priredbama. Na temelju svega toga može se zaključivati o kvalitetnom dozrijevanju još jednoga zagrebačkog sastava gypsy-swinga. To potvrđuju i dosadašnji diskografski uradci Oridana, ostvareni sa stilski profiliranom norveškom diskografskom kućom koju vodi nekadašnji član spomenutog Hot Club de Norvege Jon Larsen.

Kako svi ti sastavi ne mogu programe temeljiti samo na opusu Djanga Reinhardta, valja ga dopunjavati vlastitim skladbama ili obradama pučkih pjesama. Prvijenac Oridana sadržava devet originalnih skladbi, a i drugi, Swing ‘14, ima sličnih priloga. Producent Jon Larsen izvedbu s albuma Swing ‘14 uvrstio je i na prestižnu kompilaciju nazvanu Django Festival 8.

Vijenac 568

568 - 10. prosinca 2015. | Arhiva

Klikni za povratak