Vijenac 568

Druga stranica

Obilježeno Deset godina memorijalnog centra Domovinskog rata

Da se ne zaboravi…

Ivan Bačmaga

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (HMDCDR) obilježio je 10 godina postojanja i rada prigodnom svečanošću, održanom 26. studenoga u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Uz predsjednicu, o radu i značenju HMDCDR-a govorili su predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž te ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor.

Kusić je istaknuo da se generacije koje su doživjele samostalnu hrvatsku državu trebaju smatrati povlaštenima, ali i naglasio da se današnja Hrvatska mora posvetiti novim složenim izazovima, u prvom redu gospodarskim i sigurnosnim problemima. Znanstveno-stručnu djelatnost HMDCDR-a ocijenio je iznimno važnom za hrvatsku državu i društvo zbog različitih interpretacija Domovinskog rata i popratnih negativnih konotacija u medijima i javnom prostoru, pri čemu se posebno dotaknuo okrenutosti Centra mladima, ali i međunarodnoj javnosti.

 

 


Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović / Snimio Natko Martinić Jerčić

 

Raguž je naveo da je HDCDR u BiH utemeljen 2013. uz potporu HMDCDR-a i hrvatskog Ministarstva branitelja te apostrofirao da su Srbi i Bošnjaci slične institucije osnovali kudikamo ranije od Hrvata – još 1992. s radom su započele ustanove u Sarajevu, Banjoj Luci i Beogradu. Hrvatsko kašnjenje negativno se odrazilo na prezentaciju uloge Hrvata u Domovinskom ratu, što je došlo do izražaja u haškim presudama. Naglasio je da su operacije HVO-a i HV-a omogućile opstanak Hrvata u BiH te naglasio potrebu zajedništva Hrvata iz Hrvatske i BiH, kako zbog nacionalne sigurnosti, tako i zbog sigurnosti europske zajednice.

Uslijedilo je obraćanje Ante Nazora, koji je najprije zahvalio na čestitkama, a potom rekao da hrvatskim braniteljima kao narod možemo zahvaliti na slobodi i demokraciji. Posebno se osvrnuo na haške presude bosansko-hercegovačkim Hrvatima, zaključivši da dokumenti i izvori osporavaju tezu o hrvatskoj agresiji na BiH i udruženom zločinačkom pothvatu. Istaknuo je da o Domovinskom ratu valja učiti zbog potrebe „da se ne zaboravi, da se zna i da se ne ponovi“.

Posljednji govor održala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je HMDCDR okarakterizirala jednom od naših najvažnijih znanstvenoistraživačkih ustanova, koja je u deset godina postojanja stekla izniman ugled, uspješno se noseći s različitim pritiscima i omalovažavanjima te suprotstavljajući se konstrukcijama o „dogovorenom ratu“, „građanskom ratu“, „ravnoteži krivnje“ i udruženom zločinačkom pothvatu. Rad Centra svjedoči da je Hrvatska vodila opravdan obrambeni rat u skladu s međunarodnim pravom. Predsjednica je naglasila potrebu da djeca i mladi razumiju Domovinski rat: njegove uzroke, tijek i posljedice te da prepoznaju njegove vrijednosti – vrijednosti zajedništva i slobodoljubivosti.

HMDCDR osnovan je 2005. kao specijalistički arhiv i znanstvenoistraživačka ustanova koja nastoji prezentirati Domovinski rat na stručno utemeljen način; dosad je bio izdavač ili suizdavač ukupno 64 knjige, od čega 18 naslova otpada na seriju Dokumenti RSK, a dvanaest na memoarsko gradivo sudionika rata. Kako su istaknuli Zvonko Kusić, Kolinda Grabar-Kitarović i pravnik Luka Mišetić, čija je čestitka, zajedno s još desetak drugih, pročitana uoči Predsjedničina govora, djelatnost Centra znatno je pridonijela oslobađajućim presudama u sudskim procesima generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

Vijenac 568

568 - 10. prosinca 2015. | Arhiva

Klikni za povratak