Vijenac 567

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Novo lice u jazzu

Mladen Mazur

Činjenica je da ženski vokalni jazz u svijetu već dulje vrijeme dominira nad muškim. U zadnje se vrijeme na relaciji austrijske i hrvatske jazz-scene nameće jedno u sferi vokalnoga jazza novo i zanimljivo ime: Ulrike Tropper. Mlada je to glazbenica rođena u Grazu 1982, koja se u posljednje vrijeme prometnula u kvalitetnu vokalisticu. Temeljno je građansko školovanje stekla u Bad Gleichenbergu, u kojem je pohađala i satove glasovira, a studij će 1998. nastaviti i na Konzervatoriju u rodnom gradu u klasi profesorice Annamarie Bodoky-Krause. Kći je trubača i bendlidera Josefa Peprla Troppera, zahvaljujući kojem je već u četvrtoj godini na trubi puhala prve tonove, instrument koji će poslije studirati kod profesora Helmuta Amfelzera. U njezinoj široj glazbenoj edukaciji valja spomenuti i studij klasičnoga pjevanja kod profesorice Elisabeth Barrice. Vrlo je svestrana i glazbeno nadarena, pa je uz studij trube i pjevanja sama naučila još svirati gitaru i flautu.

Ulrike Tropper godinama gostuje u Hrvatskoj pa je već relativno dobro poznata i našoj jazz-publici. Tako ju kao trubačicu i vokalisticu već punih devetnaest godina početkom svake veljače slušamo na pozornici varaždinskoga kazališta s očevim big bandom. Istovremeno je od 2006. sa sestrom, pijanisticom Isabel Tropper, kontrabasisticom Ewom Bacher i bubnjarem Aaronom Ofnerom i članica izvrsnoga vokalno-instrumentalnog kvarteta međunarodne reputacije The Cover Girls, koji s trima ženskim vokalima zvukovno i stilski podsjeća na nekad vrlo popularan američki ženski vokalni trio Andrews Sisters. Sastav je repertoarno u stilskoj sferi swinga pa se i programi njegovih nerijetko međunarodnih nastupa najavljuju redovito naslovima The Wonderful World Of Swing. Uz to je i stalna vokalistica u također međunarodno priznatu sastavu Blue Connection, u programima velikoga stilskog raspona od jazza, rocka, popa, funka i soula. I s tim je sastavima kao vokalni solist nastupila na brojnim austrijskim festivalima jazza.

Povezanost pjevačice Ulrike Tropper s hrvatskom jazz-scenom nije mala. Uz stalne nastupe s big bandom u sklopu Sjajnog austrijsko-hrvatskog bala, ona bilježi i niz drugih nastupa u našoj zemlji. Tu valja spomenuti nastupe s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu, koji su i snimljeni, potom više puta s HGM Jazz orkestrom pod ravnanjem Sigija Feigla na koncertima u Zagrebu i Splitu te u sklopu ljetnoga jazz-seminara u Grožnjanu. Na kraju i njezin privatni život ima neke trenutke zahvaliti hrvatskom Dubrovniku, bez kojih ne bi u njezinu glazbenom angažmanu bilo danas ni njezina recentnoga dua s gitaristom i suprugom Gregorom Hernachom. Vokalne jazz-interpretacije Ulrike Tropper sadržavaju izražajnost i originalnost vokalnog jazz-izričaja, potom zavidnu repertoarnu memoriju te veliku stilsku prilagodljivost raznim tipovima programa i ansambala s kojima surađuje. Iz tih je razloga i kao suradnica vrlo ugodna, pa je u programe pozivaju i najpoznatiji predstavnici europskoga i američkog jazza, poput pokojnoga njemačkoga bendlidera i trombonista Petera Herbolzheimera, poznate orguljašice Barbare Denerlein, jazz-glazbenika i saksofonista Boba Mintzer, trombonista Luisa Bonilla, poznatoga vokalista Kevina Mahoganyja, hard-bop trubača iz Philadelphije Michaela Philipa Mossmana i drugih. Posljednje međunarodne uspjehe bilježi nedavno uspjelim nastupima održanim u Münchenu, kada ju je u sastav pozvao glasoviti američki tenor-saksofonist, skladatelj i aranžer Don Menza.

Danas muzički i raznim nastupima vrlo zaposlena, Ulrike Tropper je uz ostale obveze i savjetnik na pjevačkoj radionici na Glazbenoj školi u Grazu. Iznimno je marljiva te uspijeva i na polju diskografije. U razdoblju između 2008. i 2014. sudjelovala je u ostvarenju čak deset kompaktnih diskova.

Nama blisku vokalisticu Ulrike Tropper, koja nije samo profesionalno vezana za Hrvatsku, zacijelo ćemo i ubuduće moći pozdraviti na nekoj od naših jazz-pozornica.

Vijenac 567

567 - 26. studenoga 2015. | Arhiva

Klikni za povratak