Vijenac 567

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U prostorijama Hrvatskoga centra u Beču bečki je ogranak MH priredio raznolik kulturni program – predavanje, književnu večer i izložbu. Antonija Bogner-Šaban 29. je listopada održala predavanje Kazalište u arhivu Zavoda za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a. Odsjek za povijest hrvatskog kazališta, osnovan 1966, sastavni je dio Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, a bavi se istraživanjem hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, dramske tekstove, scenografske i skice kostima i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Predavačica je ukazala na rezultate pojedinih razdoblja i obuhvatila najveća glumačka imena, scenografske i kostimografske autore u povijesnom i kulturnom kontekstu potvrdivši ugled hrvatskog kazališta i njegovu pripadnost europskoj stvaralačkoj i kazališnoj matici. Izložbom Povratak tigra predstavio se 5. studenoga književnik, pjesnik i putopisac Tomislav Marijan Bilosnić. Priredbu je svečano otvorila Zdenka Weber, ministrica u Veleposlanstvu RH u Beču, koje je bilo i pokrovitelj. O umjetniku i njegovu radu govorio je Igor Šipić, a pjesnici su čitali pjesme na hrvatskim dijalektima. (Zvonimir Vučur)

Bjelovar – Garešnica

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji započeli su predavanjem potpredsjednika MH Stipe Botice Hrvatska usmena književnost i tradicijska kultura 12. studenoga. Botica je govorio o nastanku i životu usmene književnosti, o utjecajima i njezinu mjestu u hrvatskoj kulturi, o tome koliko je otkriveno i zapisano naših lirskih i epskih pjesama, bajki, basni, zdravica, po čemu se razlikuju od sličnih pojava u susjednim zemljama, u kakvoj su svezi naša narodna književnost i tradicijska kultura s Biblijom i s poganskim nasljeđem. Na predavanju su bili i srednjoškolci. Drugi tjedan manifestacije započeo je 17. studenoga prikazivanjem dokumentarnog filma Istinom do pobjede. Autor je poznati ratni snimatelj, vojnik s kamerom Petar Malbaša, a film prati borbu hrvatskoga vojnika u Domovinskome ratu, od razdoblja kad je Hrvatska bila razoružana i slaba do slavnih oslobodilačkih akcija. Dva dana poslije održano je predavanje Livija Marijana, etnologa i kancelara križevačke (grkokatoličke) biskupije o kršćanima na istoku. Marijan je rekao da je dobrim dijelom riječ je o prostorima koji se danas nalaze na udaru tzv. ISIL-a, a koji čuvaju bogatu riznicu kršćanske kulture, bez koje bi bili daleko siromašniji. U predavanju Hrvatski demografski slom i migrantska kriza Nenad Pokos iznio je analizu i upozorio na loša demografska kretanja u Hrvatskoj te dao primjere zemalja koje su u rasponu od desetak godina rapidno popravile demografsku sliku. (Davor Dijanović)

Beli Manastir

OMH u Belom Manastiru 10. studenoga predstavio je Godišnjak za 2014. Novi broj nastavlja neprekinutu tradiciju izdavanja godišnjaka od 2005, što simboliziraju i drvene klompe na njegovoj naslovnici označavajući već utrt put kojim će se u Ogranku truditi nastaviti hoditi.

Prilozi u ovome broju, tematikom ili autorom u vezi s područjem Baranje, govore o tradicijskoj kulturi Baranje, o klimatskim obilježjima regije, ekosustavu, odgoju i obrazovanju te donose promišljanja o umjetnosti i kulturi. Pod uredničkom palicom Željka Predojevića i naslovnicom Marija Romulića, za novi je broj radove napisalo petnaest autora. (Petar Tokić)

Bugojno

U organizaciji OMH Bugojno i profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Ankice Markešić u prostorijama Srednje škole u Prozoru 10. studenoga otvorena je manifestacija Dani knjige. Svjesni težine vremena predsjednik OMH u Bugojnu Antonio Džolan i Ankica Markešić na taj način žele potaknuti učenike, profesore i sve ostale na čitanje.

 

 

 


Učenice srednje škole u Prozoru na Danima knjige

 

 

Budući da se u školskim prostorijama sve više susreću s poteškoćama u govoru i pismu te s izbjegavanjem čitanja školskih lektira,  pokrenuli su manifestaciju radom u dvjema sekcijama, literarnoj i  recitatorskoj. Svečanost je prigodnim riječima otvorio Džolan, nakon čega su uslijedila predstavljanja učeničkih plakata s najdražim citatima iz srednjoškolskog obrazovanja. (I. H.)

Čabar

Mjesec hrvatske knjige OMH u Čabru počeo je 13. studenoga predstavljanjem knjige Rodoslovlje pl. Ghyczy de Csubar (Čabar) Katarine Ghyczy. Ivan Janeš, urednik knjige i predsjednik Ogranka, pozdravio je posjetitelje i predstavio autoricu. Slavko Malnar govorio je o povijesti čabarskih vlastelina. Autorica je okupljene provela kroz sadržaj knjige govoreći o plemenitaškoj obitelji Ghyczy tijekom povijesti, o njihovu grbu i o povezanosti s kraljevskim dinastijama i vladajućim plemićkim kućama u tadašnjoj Europi. Posebno je istaknula povezanost utemeljitelja i prvoga gospodara čabarske gospoštije bana Petra Zrinskog i obitelji Ghyczy te povezanost sa Šubićima, Frankopanima, Paravićima i Ljudevitom Gajem. Detaljno se osvrnula na rodoslovno stablo čabarskih vlastelina Paravić-Ghyczy. U glazbenom je dijelu nastupio Jakov Malnar na pijaninu. (I. H.)

Delnice

Susretom učenika goranskih osnovnih škola iz Broda na Kupi, Brod Moravica, Fužina, Lokava, Mrkoplja, Ravne Gore i Skrada te Srednje škole Delnice, održano je u Delnicama 12. studenog 24. dijalektalno goransko literarno sijelo Govor mog zavičaja. Vrijedna manifestacija otkriva različitost i bogatstvo goranskih govora. Predstavljanjem Goranskog zbornika 2, koji sadržava dječje uratke sa sijela od 2002, nastojalo se objediniti goransko jezično područje te motivirati mlade jezikoslovce na istraživanje goranskih dijalekata, u čemu je Gorskom kotaru posebno pomogao dijalektolog Josip Lisac. Za bogat i raznolik program recitala uvelike su zaslužni učitelji i voditelji literarnih grupa. Nesebičnim zalaganjem pomažu da se goranska domača reč ne zaboravi. Programu su se priključili i glazbenici pa se čula uglazbljena pjesma učenika u izvedbi zajedničkog zbora iz Broda Moravica, Broda na Kupi, Delnica i Fužina te ravnogorskog folklora. (Nives Marjanović)

Dubrovnik – Sarajevo

Nakon sudjelovanja na manifestaciji Knjiga Mediterana u Splitu, 12. studenog dubrovački ogranak MH predstavio je u Sarajevu, u suradnji s tamošnjim ogrankom, nova izdanja. Predstavljene su knjige Tempi passati i Spomenar Sonje Seferović, zbirka pjesama Danak ljubavi Feđe Šehovića, Romeo i Giulietta u prijevodu Luka Paljetka, zbirka notnih partitura Škatulica iz novopokrenute biblioteke Dubrovačke parte i knjiga S gitarom ruku pod ruku Maroja Brčića. Uz nove knjige predstavljena su i tri ovogodišnja broja časopisa Dubrovnik.

 

 


Dubrovački matičari u Sarajevu

 

 

U povodu 150. obljetnice rođenja S. S. Kranjčevića sarajevskoj je javnosti predstavljena i knjiga Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije Antuna Česka te je položen vijenac na njegov grob. Izdavačku djelatnost predstavili su Vesna Čučić, Sanja Dražić, Jelena Obradović Mojaš, Antun Česko i Davor Mojaš, uz pozdravne riječi predsjednika MH u Sarajevu Petra Perice Vidića. Aktivnosti kojima Ogranak promiče kulturu knjige i čitanja nastavljene su u Dubrovniku 16. studenog predstavljanjem dviju knjiga –  Kalifornijskih zapisa oca Ferdinanda Konšćaka iz Družbe Isusove u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade, u prijevodu Mirjane Polić Bobić i izdanja MH Paragvajska pisma / Ivan Marchesetti i Nikola Plantić: isusovci u paragvajskoj provinciji Družbe Isusove u prijevodu Mirjane Polić Bobić i Mija Korade. Knjige, koje otkrivaju intelektualnu ostavštinu isusovaca, vrijedne su ne samo za povijest Družbe Isusove nego i za obogaćivanje znanja o svijetu. Predstavile su ih, uz prevoditeljicu, Slavica Stojan, Anita Šikić i glavna urednica MH Romana Horvat. (Baldo Marunčić)

Jastrebarsko

U organizaciji OMH u Jastrebarskom 19. studenoga u Histrionskom domu u Zagrebu održana je svečana premijera dokumentarnoga filma Sveta Hrvatska redatelja Jakova Sedlara i scenarista Nina Škrabe. Film govori o hrvatskim svecima i blaženicima, predstavlja njihove živote i djela te svjedoči o višestoljetnoj vjeri hrvatskog naroda i njegovoj vjernosti Crkvi. Svjetsku praizvedbu film je doživio u ožujku ove godine u Australiji, a hrvatskom je premijerom obilježena godišnjica patnji mučeničkog Vukovara. Brojnim gledateljima film su predstavili Zlatko Vitez, koji je pročitao pjesmu Antuna Šoljana posvećenu Vukovaru, autori filma Jakov Sedlar i Nino Škrabe te mons. Stjepan Baloban, pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. (Klementina Škrabe)

Jelenje

U Domu kulture u Dražicama od 15. do 17. studenoga održana je tradicionalna manifestacija Grobnišćina va sliki i besedi u organizaciji OMH u Jelenju. Manifestaciju je otvorio predsjednik Ogranka Ivoslav Ban. Izloženo je stotinjak fotografija devetero fotografa amatera s Grobnišćine s motivima grobničke starine i baštine.

 

 


Manifestacija Grobnišćina va sliki i besedi

 

O fotografijama je govorio predsjednik fotokluba Color Rijeka Eduard Primožić, naglasivši kako su fotografije, iako su ih radili amateri, odlično napravljene, a pokazuju Grobnišćinu, njezina mjesta, zidine, stare stvari i ljude. Gošća večeri bila je pjesnikinja Vlasta Juretić čije je pjesme uz izvođače pjevala i brojna publika. (Branka Šporar)

Kloštar Ivanić

OMH u Kloštar Ivaniću 12. studenoga održao je svečanu promociju druge knjige Feliksa Barušića Pabirci, prvi put objavljenu 1914. Novim je izdanjem odana počast autoru koji je uglavnom objavljivao za didaktičke i pedagoške potrebe pišući pripovijetke o malim humorističnim događajima u narodu. Takve su pripovijetke objedinjene i u ovoj knjizi prizivom stare riječi pabirci koja označuje probrane priče s poučnim porukama i edukativnim učinkom. Predgovor knjizi napisao je Krunoslav Božić, a na promociji su govorili Božidar Balenović, predsjednik OMH u Kloštar Ivaniću, i tajnik Miljenko Šimunović, koji je istaknuo važnost baštine kloštranskog književnika i poticanja mladih na pisanje. (I. H.)

Nova Gradiška

OMH u Novoj Gradiški 17. studenog organizirao je predstavljanje knjige Omerta – zakleta šutnja o našim mrtvima autorice Nevenke Nekić, koja je nadahnutim nastupom oduševila brojnu publiku u Gradskoj vijećnici. U uvodnom dijelu programa nastupili su učenici Bruno Bošković, Ida Ferković i Matko Vojnić. Gosti iz bolnice Sv. Rafael na Strmcu bili su fra Giovanni i bolnički kapelan vlč. Robert Mackuljak. Ovom manifestacijom i sudjelovanjem na večernjoj misi za branitelje te paljenjem svijeća na Trgu dr. Franje Tuđmana Ogranak se pridružio odavanju počasti gradu-heroju Vukovaru, što je nastavljeno 18. studenoga, kada su predstavnici Ogranka s predstavnicima braniteljskih udruga sudjelovali na 24. obljetnici sjećanja na žrtvu Vukovara. (Josip Ostić)

Split

U povodu 24. obljetnice pada Vukovara 18. studenoga u najdužoj splitskoj ulici, nazvanoj prema gradu heroju, u kojoj se već sedamnaest godina u Splitu održava spomen akcija I u mom gradu Vukovar svijetli, i ove se godine molilo za vukovarske mučenike. U organizaciji OMH u Splitu brojni građani upalili su svijeće duž pločnika s obiju strana ulice. Potom su se u tihoj povorci uputili prema konkatedrali Sv. Petra u Splitu, gdje su nastavili moliti krunicu, a župni je vikar don Ante Bitunjac predvodio misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom don Radojkom Vidovićem. (Ivica Luetić)

Trogir

OMH u Trogiru, Grad Trogir, Muzej grada Trogira i Radovan, društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira, u povodu obilježavanja 180. obljetnice stihova hrvatske himne organizirali su u Trogiru, od 27. listopada do 7. studenog, svečanu proslavu. Hrvatsku himnu svirao je orkestar Narodne glazbe Trogir, koji ove godine slavi 190. obljetnicu utemeljenja, a pjevali su je svi trogirski zborovi i klape uz potporu predškolaca i učenika. U gradskoj vijećnici prigodne pozdravne govore održali su gradonačelnik Trogira Ante Stipčić, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, izaslanik predsjednika HAZU-a akad. Zvonka Kusića Radoslav Tomić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Andro Krstulović Opara i akademik Stjepan Damjanović, predsjednik MH koji se obratio riječima: „Matoš je rekao kako je francuska himna Marseljeza pravima ljudi u cijelom svijetu, na ponos Francuzima, donijela više nego sve knjige koje su napisane. To kazuje istinu da himna, ako je dobro pogođena, budi velike emocije kod ljudi. Naša himna malo je drukčija od drugih jer je potpuno posvećena zemlji, dakle prostoru na kome su živjeli naši stari, koju bismo mi trebali sačuvati za buduće naraštaje. Trogirani su primijetili da postoje snage koje nas hoće izmjestiti iz naše zemlje i nisu to dali. Uvijek iznova pokazivali su ljubav prema himni i time dokazali ljubav prema Hrvatskoj.“ U sklopu manifestacije u Muzeju grada Trogira otvorena je dokumentacijska izložba Lijepa naša 1835–2015. Program se odvijao pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. (Danka Radić)

Varaždin

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige varaždinski je OMH, u suradnji s Gradskom knjižnicom Metel Ožegović, pripremio dvije književne večeri. Na prvoj, 29. listopada, dodijeljena je književna nagrada, dok je 5. studenoga Varaždincima predstavljena nova knjiga Dubravka Jelačića Bužimskog Nezaboravne priče iz kavane Corso, objavljena u nakladi MH.

 

 


Ernest Fišer i Barica Pahić Grobenski

 

Na jubilarnom petnaestom natječaju za dodjelu književne nagrade Katarina Patačić, koji raspisuju Varaždinsko književno društvo i OMH u Varaždinu, najboljom je proglašena zbirka kajkavskih novinskih kolumni Barice Pahić Grobenski Kaj je naše pitanje i naš odgovor, naša duša i popiefka. Knjigu Nezaboravne priče iz kavane Corso predstavili su književni kritičar Strahimir Primorac, urednica knjige Romana Horvat i sâm autor, koji je za nju nagrađen književnom nagradom Gjalski. Tom je knjigom, naglasila je urednica, MH otvorila novu biblioteku pod nazivom Koloplet hrvatske proze. Strahimir Primorac predstavio je Dubravka Jelačića Bužimskog kao jednog od vodećih predstavnika novoga žanra u suvremenoj hrvatskoj književnosti, koji je raskinuo veze s kanonima realizma, gradeći vlastitu poetiku na načelima fantastike, ironije, misterije i ezoterije. (Miroslav Klemm)

Vukovar

OMH u Vukovaru od 16. do 30. listopada prigodnim kulturnim događanjima (izložba posvećena vukovarskim školama, predstavljanje jubilarnog 10. broja Vukovarskog zbornika, znanstveno-stručna predavanja i sl.) dao obol obilježavanju Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Program je osmislio organizacijski odbor u sastavu: Lidija Miletić (predsjednica), Darija Benaković, fra Vjenceslav Tunjo Janjić, Vesna Karaula, Dražen Živić, Sandra Cvikić, Ivan Hubalek, Petar Elez, Ivan Henrik Damjanović i Mateo Žanić. Uspješnoj realizaciji pridonijele su i društveno-kulturne, znanstvene i vjerske ustanove:  Franjevački samostan Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Hrvatski dom Vukovar, Državni arhiv u Vukovaru, Muzej vučedolske kulture, OMH u Vinkovcima, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, udruga Cornacum – Sotin, kao i pojedine vukovarske osnovne i srednje škole.  (Petar Elez)

Vijenac 567

567 - 26. studenoga 2015. | Arhiva

Klikni za povratak