Vijenac 566

Matica hrvatska

Znanstveni skup Miro Gavran – prozni i kazališni pisac, Nova Gradiška, 23. i 24. listopada

Hod kroz Gavranov opus

Mira Muhoberac

Čini mi se da nijedan hrvatski, a ne znam postoji li takav svjetski slučaj, živući književnik nema svoj simpozij. Led je probijen u Novoj Gradiški, kad je 23. i 24. listopada, s provodnim motom Let s Gavranom, organiziran međunarodni znanstveni skup Miro Gavran – prozni i kazališni pisac, kojemu je prisustvovao i sam naslovljenik, zahvalivši i na taj način organizatoru – Gradskoj knjižnici Nova Gradiška i suorganizatorima – Pučkom otvorenom učilištu Matija Antun Relković, Nova Gradiška, Ogranku Matice hrvatske u Novoj Gradiški, Turističkoj zajednici Grada Nova Gradiška i Gimnaziji Nova Gradiška, ali i svim ljudima dobre volje koji su obilježili Gavranov život i stvaranje u rodnom kraju i koji su se u velikom broju okupili u divnoj, duševnoj i toploj slavonskoj sredini.

 

 

 


Sudionici simpozija

 

Nakon što smo vidjeli u Domovinskom ratu znatno oštećenu, gotovo srušenu, nekad bajkovitu osnovnu školu u Gornjoj Trnavi u kojoj je Gavran rođen i u kojoj su mu radili roditelji kao učitelji, a koju je i sam polazio, Miroslav Prpić iz Ogranka Matice hrvatske proveo nas je užim središtem Nove Gradiške i doveo do Doma kulture u kojem je bilo svečano otvaranje, koje je vodila inicijatorica skupa i glavna organizatorica Biljana Dakić, uz pozdravne govore suorganizatora i domaćina, Marije Karlovčan-Subić, Josipa Ostića, Dinke Matijević, Ljiljane Ptačnik, Željka Bigovića, Danijela Marušića, u velikoj dvorani Učilišta Relković, koje je okončano govorom Ane Lederer, u ime Stručnog organizacijskog odbora, i dirljivim nastupom mladoga muzikologa i skladatelja Marka Gašparovića sa Sveučilišta Paris – Sorbonne.

Radna izlaganja sudionika odvijala su se i u petak i u subotu u maloj dvorani Učilišta Relković, prvi dan uz moderiranje Ane Lederer, a drugi uz vođenje Julijane Matanović. Ukupno je na skupu sudjelovalo dvanaest sudionika iz Hrvatske i Rusije, a dvoje sudionika iz Hrvatske, Alen Biskupović i Željka Lovrenčić i jedna sudionica iz Slovačke, Alica Kulihová, nisu mogli doći zbog iznenadne spriječenosti. U ugodnu ozračju i uz brojnu i pažljivu publiku znanstvenici, teatrolozi, dramaturzi, urednici, redatelji, kostimografi dali su nove prinose proučavanju Gavranova dramskog i proznog opusa. Miroslav Međimorec prikazao je svoje režije triju drama Mire Gavrana koje su izvedene u Teatru &TD s uspjehom: Noć bogova, Čehov je Tolstoju rekao zbogom i Ljubavi Georgea Washingtona. Sanja Nikčević tražila je razloge tajne uspjeha Mire Gavrana, a Lucija Ljubić pročitala je tekst u kojem piše o Miri Gavranu kao piscu o kazalištu i za kazalište. Dubravka Težak izlagala je o specifičnostima romana za djecu i mlade Mire Gavrana, a autorica ovih redaka fokusirala se na Gavranove dramske i dramaturške parove.

U završnici prvoga dana uslijedilo je, u predvorju Učilišta Relković, otvaranje izložbe Let s Gavranom – Miro Gavran – prozni i kazališni pisac koju je autorski osmislila i otvorila Marija Karlovčan-Subić sa suradnicom Ivankom Kruljac i zaposlenicima Gradske knjižnice, uz sudjelovanje mladih glumaca iz Dramsko-recitatorske skupine Gimnazije Nova Gradiška. Tomu je prethodila akcija čitanja naglas Cijeli grad čita – Čitajmo Gavrana! s koordinatoricom Ljiljanom Ptačnik, ravnateljicom Gimnazije Nova Gradiška, i knjižničarkom Sandrom Hruban, uz sudjelovanje učenika i profesora. Završnicu večeri činila je izvrsna glumačka izvedba Mladene Gavran u kazališnoj dvorani Pučkoga otvorenog učilišta, tj. 240. izvedba kazališne monokomedije Hotel Babilon Mire Gavrana u produkciji Teatra Gavran i režiji Aide Bukvić, u kojoj je Mladena Gavran iznova zablistala u čak jedanaest uloga pred prepunim gledalištem. 

U subotu ujutro, 24. listopada, na znanstvenom skupu Julijana Matanović usporedila je svoju i Gavranovu spisateljsku sudbinu te Gavranove romane Jedini svjedok ljepote i Kafkin prijatelj, Ana Lederer pročitala je svoj, teatrološki intoniran, tekst o trima monodramama Mire Gavrana, a Igor Žic svoj tekst, filozofski i likovnoumjetnički impostiran, o biblijskoj trilogiji Mire Gavrana kao umijeću pričanja poznatih priča. Jasmina Pacek govorila je, iz vlastita iskustva, o kostimografiji u predstavi Sladoled. Galina Georijevna Tiapko doputovala je na ovaj skup čak iz Moskve i izlagala o liku tinejdžera i svijeta odraslih u dječjim romanima Mire Gavrana, a Zdenka Đerd govorila je o smijehu u predstavama Teatra Gavran.

Nakon stručnoga skupa na pozornici Učilišta Relković predstavljena je nova knjigu Gavranovih dramskih tekstova Suze i smijeh – trpke melodrame te osmo izdanje romana Zaboravljeni sin i šesto izdanje romana Kako smo lomili noge u izdanju Mozaik knjige, uz sudjelovanje mladih glazbenica. Stručni skup završio je posjetom Cerniku, točnije Franjevačkom samostanu, hodočasničkom putu – prekrasnom vrtu, Biblijsko-arheološkoj izložbi, samostanskoj knjižnici, crkvi svetoga Petra apostola, uz stručnu pratnju gvardijana, fra Josipa Vukoje, u sunčanom danu i ozračju.

Izvrsni organizatori i domaćini nisu propustili počastiti sudionike predivnom slavonskom kuhinjom i glazbom, ali i za današnje vrijeme neobičnom ljubavi prema knjigama, čekanjem u redu od najmanje djece do najiskusnijih na potpisivanje knjiga te toplinom, srdačnošću, ljubavi i dobrotom, uz veliku stručnost. Skup se odvijao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije, a odmah nakon skupa predviđeno je objavljivanje zbornika predočenih znanstvenih radova.

Vijenac 566

566 - 12. studenoga 2015. | Arhiva

Klikni za povratak