Vijenac 565

Glazba

Iz opere Metropolitan u New Yorku

Vrhunske operne predstave

Miljenko Jelača

Globalizacijski trendovi donijeli su u proteklom desetljeću i neke novine koje odlikuje nova privlačnost, posebno u glazbenoscenskoj umjetnosti. To su izravni prijenosi opernih i baletnih predstava iz vodećih svjetskih glazbenih kazališta, primjerice iz njujorškog Metropolitana, moskovskog Boljšoj teatra ili londonske Royal Opera House koji se prate u posebno tonski opremljenim kinodvoranama, što omogućuje čak i bolji doživljaj od onog u kazalištu iz kojeg se slika i zvuk prenose.  

Početkom listopada počela je tako deseta sezona izravnih prijenosa u HD-u subotnjih ranopopodnevnih matineja u njujorškom Metu koje Europa gleda (po svom vremenu) u subotu navečer. Njujorški Metropolitan, koji se godina trudi biti vodeća svjetska operna kuća, prvi je počeo s takvim prijenosima pa su ga potom slijedile i europska i izvaneuropska kazališta.

Prije toga Metropolitan je godinama prenosio svoje predstave samo tonski, posredovanjem radijskih postaja diljem svijeta, pa je na tom iskustvu prije deset godina započeo i prijenos slike i zvuka. Jedino ograničenje je što se ti prijenosi zasad još ne mogu pratiti kod kuće već u posebnim kinodvoranama, i to već u sedamdesetak zemalja, među kojima je i Hrvatska, u kojoj to omogućuju dva sustava posebno opremljenih suvremenih kinodvorana.

Prava prijenosa iz Metropolitana u Zagrebu, nakon odustajanja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, ima Cineflexx u kinodvoranama Kaptol centra te od početka 2016 u Splitu (City Center One). U Dubrovniku program prenose Kinematografi Dubrovnik u kinu Visia.

Nakon prijenosa Verdijeva Trubadura i Otella (3. i 17. listopada) u subotu 31. listopada u 18 sati na rasporedu je obnova produkcije iz 2004. Wagnerova Tannhäusera, koji se prvi put prikazuje u HD-u. Izvedbom ravna Metov šef dirigent James Levine, režiser je Otto Schenk, scenograf Günther Schneider-Simssen, a glavne uloge tumače Johan Botha (Tannhäuser), Eva-Maria Westbroek (Elizabeth) Michel DeYoung (Venera), Peter Mattei (Wolfram) i Günther Groissböck (Hermann).

U studenom se prenosi nova produkcija opere Lulu Albana Berga, kojom također ravna James Levine, a naslovnu ulogu tumači Marlis Petersen. U subotu 12. prosinca izvodi se Mozartova Čarobna frula, koja je bila prva opera u ovoj HD-seriji prenošena iz Meta 2006. I njome će ravnati James Levine, a pjevaju Mathan Gunn, Ying Huang, Matthew Polenzani, Erika Miklósa i Rene Pape.

U sljedećoj godini, 16. siječnja, o stogodišnjici prve izvedbe u New Yorku, postavlja se nova produkcija opere Georgesa Bizeta Biserari, kojom će dirigirati Gianandrea Noseda, a glavne uloge pjevaju Diana Damrau, Matthew Polenzani, Mariusz Kwiecien i Nicolas Testé.

Tridesetoga siječnja izvedba je Puccinijeve opere Turandot pod vodstvom Paola Carignanija u produkciji i scenografiji Franca Zeffirellija s Ninom Stemme u naslovnoj ulozi princeze Turandot.

U subotu 5. ožujka nova je produkcija Sir Richarda Eyrea još jedne Puccinijeve opere –  Manon Lescaut. Dirigirat će Fabio Luisi, Manon će pjevati Kristine Opolais, a Des Grieuxa Jonas Kaufmann. Prve subote u travnju izvodi se još jedna, treća u ovoj sezoni Puccinijeva opera –Madama Butterfly. Dirigent je Karel Mark Chichon, a Cio Cio San pjeva Kristine Opolais, dok je Pinkerton Roberto Alag­na.

Ova Metova sezona puna je novih produkcija. Šesnaestoga travnja na rasporedu je Donizzetijeva opera Roberto Devereux pod vodstvom Maurizija Beninija. Pjevaju Elina Garanča (Sara), Sondra Radvanovsky (Elissabetta), Mathew Polenzani (Roberto Devereux) i Mariusz Kwiecien (Vojvoda od Nottinghama).  

Posljednja je, jedanaesta, opera ove sezone (30. travnja) Elektra Richarda Straussa u režiji lani preminula legendarnoga Patricea Chéreaua. Dirigirat će Esa-Pekka Salonen, a naslovnu ulogu pjeva Nina Stemme.

Vijenac 565

565 - 29. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak