Vijenac 565

Matica hrvatska

OBILJEŽENO 25 GODINA OBNOVE MATICE HRVATSKE U SENJU

Slavlje u znaku Pavla Tijana

Mile Butković

Da bi dostojno obilježili 25 godina od osnutka Ogranka Matice hrvatske u Senju (5. listopada 1990) na način kako Matica hrvatska to zaslužuje, predsjedništvo Ogranka odlučilo se za svečaniji prikaz te obljetnice. Za tu priliku dogovoreno je da se uz samu proslavu obljetnice održi redovna izborna skupština Ogranka i da se promovira knjiga Život Pavla Tijana (1908–1997), o tom uvaženom leksikografu i publicistu, rođenom Senjaninu. Njegovu biografiju napisala je, nakon muževe smrti, Nedjeljka Luetić-Tijan, a tiskala ju je Matica hrvatska. S obzirom da je riječ o našem sugrađaninu i poznatom kulturnom radniku u Hrvatskoj i izvan nje, u Španjolskoj, Ogranak u Senju dobio je povlasticu da prvi promovira tu vrijednu knjigu.

 

 

 


Iz programa obilježavanja Dana Matice hrvatske u Senju

 

Samoj svečanosti promocije, u ispunjenom Domu kulture M. C. Nehajev o knjizi su govorili akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, Igor Zidić, glavni urednik i priređivač knjige, te posebna gošća koja je za tu priliku došla iz SAD-a, kći Pavla Tijana Marija Tijan-Wieck. Nakon uvodne riječi akademika Damjanovića o nastanku same knjige toplo i inspirativno govorila je gospođa Tijan, posebice se osvrćući na okolnosti nastanka knjige i na velik trud svoje majke Nedjeljke pri pisanju te biografije, zahvalivši Matici hrvatskoj, koja je izišla ususret kao izdavač. Apostrofirala je veliku važnost rada Pavla Tijana za Hrvatsku četrdesetih godina prošloga stoljeća, kada je radio kao urednik mnogih časopisa u Zagrebu, osvrnuvši se posebice na uređivanje Hrvatske enciklopedije. Tijan je književno-kulturni rad nastavio i u Madridu, kamo je s mnogim istomišljenicima izbjegao pred komunističkom represijom, ali to ga nije spriječilo u nastavku kulturne djelatnosti. Sugestivni opis života i rada vrijednoga senjskog i hrvatskog sina nije ostavio ravnodušnim nazočne posjetitelje i vidjelo se da Senju nedostaje više kulturnih događanja slične tematike – zadaća Ogranka u budućem radu. Predstavljanje je umjetnički oplemenio ženski vokalni sastav Senjkinje uz klavirsku pratnju pijanistice Ivone Šojat, koja je izvela nekoliko skladbi senjskoga skladatelja Frana Šojata.

Na Izbornoj skupštini osvrt na djelatnost Ogranka tijekom dvadeset pet godina rada kratko je iznio tajnik Mile Butković, spomenuvši glavne projekte i bogatu nakladničku djelatnost, kojom se teži očuvanju vrijednosti knjige u bogatoj književnoj, kulturnoj i povijesnoj tradiciji Senja.

U nazočnosti trinaest redovitih članova Ogranka s pravom glasa (mnogi su članovi izvan Senja, pa nisu mogli biti na skupštini), gradonačelnika Senja Darka Nekića te drugih građana, uz pozdravnu riječ akademika Damjanovića, sve točke po predloženom dnevnom redu prošle su bez veće rasprave i prijepora i jednoglasno su prihvaćene. Potvrđeno je novo-staro predsjedništvo: predsjednik Mislav Bilović, dopredsjednik Ante Žarkov, tajnik Mile Butković, blagajnica Branka Šolić te ostali članovi Eduard Vrhovac, Mirko Raguž i Blaženka Ljubović. Istaknuto je kako ima još prostora za uspješniji rad, pohvaljena je nakladnička djelatnost Ogranka, a kao veći nedostatak naglašeno je nedostatno pomlađivanje članstva upisom novih članova. Za prvi zadatak predsjedništvo je zacrtalo traženje novih uredskih prostora, jer sadašnji prostor u kojem Ogranak radi ne zadovoljava ni minimum uvjeta.

Vijenac 565

565 - 29. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak