Vijenac 565

Druga stranica

Matičin autor dobitnik najvažnije književne nagrade za prozu

Bužimskom nagrada Gjalski

Sandra Babnik Lončar

Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2015. godinu svečano je uručena književniku Dubravku Jelačiću Bužimskom 24. listopada u Zaboku. Njegova zbirka Nezaboravne priče iz kavane Corso u izdanju Matice hrvatske proglašena je najboljim proznim djelom 2015. u Republici Hrvatskoj.

 

 


Dubravko Jelačić Bužimski  / Snimila Višnja Serdar

Uokvirene su to priče kojima je središte kavanski stol kultnog filmskog kritičara Vladimira Vukovića Vladeka. Obilježene su anegdotama i humorom prema ozbiljnošću vremena hrvatske šutnje, a obogaćene autorovom fikcionalnom nadgradnjom. U ime peteročlanog Prosudbenog povjerenstva, Ivica Matičević pročitao je obrazloženje odluke  naglašavajući da su „vješta formalna razgradnja početne situacije, funkcionalna uporaba i doziranje estetičkih kategorija grotesknog, ironijskog i fantastičnog te fino ugođena završna artikulacija poante temeljne oznake autorovog narativnog habitusa“.

U impresivnom govoru zahvale Dubravko Jelačić Bužimski istaknuo je dignitet nagrade Gjalski koju su dosad dobili najveći hrvatski pisci i ponos što je u zavidnoj konkurenciji nagradu dobila njegova zbirka. Nastojao je svojim pričama sjećanje oteti zaboravu. Nagrada Gjalski za Jelačića Bužimskog ima još jednu vrijednost – povezanost s Gjalskim s kojim ima literarne srodnosti u fantastičnim motivima i nostalgiji za prošlim vremenima, ali i kao autor dramske serije Razgovor sa sjenama u kojoj je stvorio i vodio imaginarni dijalog s gredičkim gospodinom.

Svojim emotivnim govorom oduševio je publiku u kojoj su uz predstavnike lokalne, županijske vlasti i ministarstva bili i predstavnik izdavača, predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović i Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Nagradu Ksaver Šandor Gjalski dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok uz potporu Ministarstva kulture RH.

Vijenac 565

565 - 29. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak