Vijenac 564

Glazba

U znaku starih pobjednika

Mato Šipuš

Samoborska glazbena jesen u 40. izdanju nastavila je misiju promoviranja mladih darovitih glazbenika te okupljanja već etabliranih izvođača na glazbenim večerima od 25. rujna do 9. listopada. S obzirom na jubilarni predznak, ovogodišnje izdanje festivala imalo je posebno izražen retrospektivni karakter. Ponovno je nastupila većina pobjednika Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, koje se već dvanaest godina održava u sklopu festivala. U nizu posebno osmišljenih programa nastupili su Javor Bračić, Petrit Çeku, Zrinka Ivančić, Petra Kušan, Dunja Bontek, Srđan Bulat, Ivan Šverko i Tanja Sonc, sve redom mladi glazbenici koji su prve veće iskorake u karijerama ostvarili upravo na Samoborskoj glazbenoj jeseni, da bi mnogi od njih potom počeli ostvarivati i međunarodne karijere.

Društvu dosadašnjih pobjednika na ovogodišnjem natjecanju pridružio se čembalist Franjo Bilić, kojem je pripala nagrada Ferdo Livadić za ukupni nastup, dok je violončelistica Latica Anić osvojila nagradu pokrovitelja Grada Samobora i Hrvatskoga društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora. Pobjednike natjecanja jednoglasno je, nakon odslušanih recitala sedam natjecatelja, izabrala prosudbena komisija u kojoj su bili dirigent Vladimir Kranjčević, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Gernot Süssmuth, dirigent i skladatelj Zoran Juranić te skladatelj Srećko Bradić, umjetnički ravnatelj festivala.

 

 

 


Tanja Sonc i Komorni gudački orkestar

 

U okviru Samoborske glazbene jeseni održano je i četvrto Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note. Na svečanosti u zagrebačkom Muzeju Mimara prvom nagradom  ovjenčan je talijanski skladatelj Massimo Lauricella, a njegovu skladbu Kairos praizveo je ugledni violinist Irvine Arditti. Drugu nagradu osvojila je skladba Verschleierte Spiegel skladatelja Juana Camila Vasqueza iz Kolumbije, a treću skladba Stagnated-Flowed japanskoga skladatelja Hiroshija Nakamure. Na natječaj je pristiglo 45 skladanih djela, a procjenjivalo ih je međunarodno prosudbeno povjerenstvo u sastavu Irvine Arditti, James Clarke, Nikša Gligo, Hilda Paredes i Srećko Bradić.

Na ovogodišnjem festivalu moglo se uživati u vrhunskim izvedbama. Ponajprije Simfonijskog orkestra HRT-a, koji je pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića i otvorio ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen prateći dosadašnje pobjednike natjecanja Ferdo Livadić.

Ansambl Dialogos pod vodstvom Katarine Livjanić nakon Varaždina nastupio je i u Samoboru s izvedbom Marulićeve Judite.

Valja izdvojiti i koncert što su ga održali pijanist Jose Gallardo, violinist Gernot Süssmuth, violončelistica Jelena Očić, harmonikaš Ivan Šverko i gitarist Petrit Çeku s djelima Piazzolle, Tiensua i Albeniza.

Cantus ansambl je pod vodstvom Berislava Šipuša ostvario još jednu večer pobjednika međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić sa solističkim nastupima Zrinke Ivančlić, Ivan Šverka i Srđana Bulata.

Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije sa violinisticom Tanjmom Sonc priredio je program s djelima Maleca, Schuberta, Čajkovskog i Dvořaka. Zapažen je bio i koncert što su ga održali Sara Beriša, saksofon i Ivan Batoš, klavir s djelima Lojzeta Lebiča, Florenta Schmitta i Paula Hindemitha.

Na ovogodišnjim priredbama nastupio je i niz vrhunskih udaraljkaša - Casey Cangelosi, Joby Burgess, INK Experiment, Claudio i Francesca Santangelo, SUDAR Percussion te Slovenski Tolklani Projekt u okviru Ivana Bilić Marimba Weeka kao sastavnog dijela Samoborske glazbene jeseni. Što su naučili u svakodnevnim praktičnim i teorijskim vježbama te suradnjom s vrsnim glazbenicima prikazali su i polaznici radionica marimbe, a vjetar u leđa mladim glazbenicima dan je i na koncertu učenika samoborske Glazbene škole Ferdo Livadić.

Od ove godine Samoborska glazbena jesen može se pohvaliti i etiketom EFFE koju Europsko udruženje festivala dodjeljuje istaknutim europskim festivalima, a o ugledu koji je izgrađen kroz četiri desetljeća ustrajnog rada dovoljno govori činjenica kako se mnogi izvođači svjetskog glasa, kao i mladi glazbenici koji su svoje prve veće uspjehe ostavili upravo na ovom festivalu, uvijek rado vraćaju u Samobor.

Festival je 25. rujna otvorio ministar kulture Berislav Šipuš, a uvertira u jubilarno 40. izdanje bilo je otvorenje prve samostalne izložbe slikarice Vanje Kuljerić Gloria Artis te izložbe akademskog slikara Željka Nemeca Uvertira. Organizator 40. Samoborske glazbene jeseni bilo je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Grad Samobor, Hypo Alpe-Adria bank i Croatia osiguranje.

Vijenac 564

564 - 15. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak