Vijenac 564

Glazba

Zagrebačka koncertna sezona 2015/16.

U Lisinskom Arioso, ali bez Meta

Miljenko Jelača

Nastavljamo pratiti novu zagrebačku koncertnu sezonu najavama programa Lisinski subotom. Prvi je koncert u novoj 2016. u subotu 30. siječnja, kada ponovno u Lisinski dolaze Bečki dječaci. U programu Tako mali a tako veliki Dječaci će pjevati niz napjeva od baroka (Vivaldi) do 20. stoljeća (Modugno, Morricone). U veljači, koncert zapada posljednje subote, 27. veljače, kada gostuje Češka filharmonija. Pod vodstvom dirigenta Jiříja Bělohláveka češki filharmoničari dolaze s Projektom Dvořák i sviraju majstorovu koncertnu uvertiru Otello, op. 93, B. 174, Koncert za violinu i orkestar u a-molu, op. 53, B. 108, u kojem je solist Josef Špaček, te Simfoniju u D-duru, op. 60, B. 112. Već 5. ožujka Lisinski subotom nastavlja predstavljanjem dviju mladih, a već traženih umjetnica. To su ruska pijanistica Ksenia Kogan i korejska violinistica Soyoung Yoon. Svirat će uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Tomislava Fačinija. Na rasporedu su dva popularna violinska koncerta (Wieniawski i Mendelssohn-Bartholdy) i klavirski E. Griega. Lisinski subotom zaključuje koncert Ive Pogorelića 23. travnja. Za razliku od dosadašnjih Pogorelićevih koncerata ovaj je drukčijeg sadržaja, a povezan je s ovogodišnjim izdanjem Deutsche Grammophona sabrana albuma Pogorelich – complete recording, koji na četrnaest kompaktnih diskova donosi Pogorelićeve snimke za tu izdavačku kuću od 1981. do 1995. Za taj završni koncert, nazvan Ciklus unutar ciklusa, predviđen je program: tri stavka iz baleta Petruška Igora Stravinskog, Varijacije na Paganinijevu temu u a-molu, op. 35 Johannesa Brahmsa, Fantazija u C-duru, op. 17 Roberta Schumanna i Fantasia quasi sonata u d-molu (Nakon čitanja Dantea) iz druge knjige Godina hodočašća Franza Liszta.

 

 

 

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u sljedećoj sezoni pokreće novi četverodijelni ciklus Lisinski Arioso, koji uključuje četiri solistička koncerta istaknutih svjetskih pjevača. Počinje 7. studenoga koncertom sopranistice Anje Harteros, koja će pjevati s Panonskom filharmonijom, a kojom će ravnati Ivan Repušić. Druga je gošća Ariosa Elina Garanča 8. veljače, a pjevat će uz glasovirsku pratnju Malcolma Martineaua napjeve Roberta Schumanna, Albana Berga, Richarda Straussa, Henrija Duparca i Sergeja Rahmanjinova. Samo šest dana poslije u Lisinskom treba pjevati bariton Thomas Hampson uz The Philharmonics, i to songove Kurta Weilla, Irvinga Berlina, Georgea Gershwina i Colea Portera. Kao posljednji gost trebao bi 13. svibnja pjevati ruski bariton Dmitrij Hvorostovskij uz Novi simfonijski orkestar iz Sofije, kojim bi dirigirao Konstantin Orbeljan. Programom su predviđene izvedbe napjeva Musorgskog, Antona Rubinsteina, Čajkovskog, Rahmanjinova, Borodina, Rossinija i Verdija. Želimo da do tog nastupa svakako i dođe, jer je javnosti već poznato da je umjetnik otpočeo tešku borbu s tumorom na mozgu, što mu zasad pruža tek još veću naklonost publike, vidljive i na prvom nastupu u Metu u Verdijevu Trubaduru, kada je dobio veći nastupni aplauz i od Anne Netrebko te na kraju bio obasut gomilom bijelih ruža i karanfila.

Već sama najava ciklusa Lisinski Arioso dala je naslutiti da koncertna dvorana Lisinski napušta prijenose iz Metropolitana koje je počela prije osam godina, što se objavom konačnog programa i upisom pretplata i potvrdilo.

Zagrebački ljubitelji opere koji su se minulih godina navikli gledati večernje izravne prijenose u HD-tehnologiji podnevnih predstava iz Metropolitan opere u New Yorku neće ostati prikraćeni, jer će ih moći pratiti u kinodvoranama Kaptol centra koje drži Cineplexx. Praćenje tih prijenosa u tehnički izvrsno opremljenim kinodvoranama (po osobnom iskustvu nekih prijenosa iz dubrovačkog kina Visia) čak je i atraktivije nego u (odveć) velikoj koncertnoj dvorani Lisinski, koja u tonskim detaljima i nije bila opremljena kao što su to suvremene kinodvorane za takvu HD-kvalitetu prijenosa.

Jubilarna sezona 2015/16. ima jedanaest prijenosa. Prvi, Verdijeva Trubadura, mogli smo vidjeti 3. listopada. Ove subote, l7. listopada, u 19 sati na rasporedu je nova produkcija Verdijeva Otella. Dirigira kanadski maestro Yannick Nézet-Seguin, a solistička je postava gotovo posve slavenska. Otello je Aleksandre Antonenko, Desdemona je Sonya Yoncheva, Cassio je Dimitri Pittas, Jago – Željko Lučić, a Lodovico je Günther Groissböck.

Posljednjega dana listopada, kada počinje zimsko računanje vremena pa za nas prijenos počinje u 18 sati, na rasporedu je prvi put u HD-u Wagnerov Tannhäuser kojim ravna James Levine, produkcija je Otta Schenka, a scenografija Günthera Schneidera-Siemssena. Uloge tumače Johan Botha – Tannhäusera, Eva-Maria Westbroek je Elizabeth, Michelle DeYoung je Venus, Peter Matei je Wolfram, a Günther Groissböck tumači Land­grafa Hermanna.

Vijenac 564

564 - 15. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak