Vijenac 564

Glazba

ZAVRŠNI KONCERT 45. VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI

Slavlje maestra Kranjčevića

Miljenko Jelača

 

 

 

 

Do posljednjega mjesta ispunjena varaždinska katedrala, 180 glazbenika Zagrebačke filharmonije, Akademskoga zbora Ivana Gorana Kovačića i zbora varaždinske katedrale Chorus angelicus, solisti Lidija Horvat-Dunjko, Martina Zadro, Martina Gojčeta-Silić, Domagoj Dorotić i Luciano Batinić i maestro Vladimir Kranjčević, dugotrajni pljesak i oduševljenje nazočnih najkraći su sažetak završnoga, svečanog koncerta uz 45. godišnjicu Varaždinskih baroknih večeri.

 

 

 


Na slavljeničkom koncertu izvedena je Mozartova Krunidbena misa i Brucknerov Te deum

 

Koncert je održan 1. listopada kao spomen kada je prije 45 godina počeo prvi festival barokne glazbe u hrvatskoj kontinentalnoj baroknoj prijestolnici, koji je prerastao u najdugovječniji festival barokne glazbe u Hrvatskoj i festival od nacionalnoga značaja o kojem se govori i čuje daleko izvan hrvatskih granica. Maestro Vladimir Kranjčević, jedan od utemeljitelja Festivala i njegov ravnatelj punih 36 godina zajedno sa sadašnjim ravnateljem Davorom Bobićem odlučili su za slavljenički koncert izvesti svečarsku Mozartovu Krundbenu misu i Brucknerovim Te deum. „Željeli smo i ovim koncertom i unikatnom zahvalnicom uputiti našu veliku zahvalnost maestru Kranjčeviću, koji je dugi niz godina vodio Varaždinske barokne večeri i stvorio čvrste temelje na kojima dalje razvijamo festival, otvaramo ga prema Europi i svijetu i promičemo ime Varaždina preko kulture“, naglasili su Davor Bobić, ravnatelj Festivala i Raymond Rojnik, izvršni direktor Varaždinskih baroknih večeri.

Po završetku festivala, na prigodnoj svečanosti u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, proglašeni su laureati 45. varaždinskih baroknih večeri. Festivalski žiri u sastavu Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek jednoglasno je odlučio da se nagrada Ivan Lukačić za muzikološki rad dodijeli Katarini Livljanić i ansamblu Dialogos za glazbenoscensku obradu i izvedbu Judite prema tekstu Marka Marulića, izvedene 24. rujna 2015. u Franjevačkoj crkvi. Vokalni ansambl De Caelis dobitnik je nagrade za najviši umjetnički domet ansambla, a čembalist Pierre Hantai laureat je nagrade Jurica Murai za najbolju interpretaciju za Koncert pod svijećama 21. rujna u crkvi sv. Florijana. Laureatima će nagrade biti predane u Parizu.

Iduće godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri bit će Španjolska, a 46. festival održat će se od 23. rujna do 5. listopada 2016.

Vijenac 564

564 - 15. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak