Vijenac 564

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Delnice

Izborna skupština Ogranka MH u Delnicama održana je 30. rujna u gradskoj vijećnici. Nakon himne u interpretaciji Marina Tuhtana okupljeni su se prisjetili svih poginulih branitelja i pokojnih članova Ogranka. Prisutne je pozdravila predsjednica Nives Marjanović kazavši da su u posljednje četiri godine bez radnog prostora i sa skromnim financijskim sredstvima uspjeli ostvariti zapažene projekte. Tiskane su tri knjige goranske pjesnikinje Zlate Bujan Kovačević, zatim Vidice Piljančić Da se ne po pozabi na ravnogorskom govoru, dok je u suizdanju izašla knjiga o životu brodmoravičkoga glazbenika Rudolfa Crnkovića Sa Zvonimirom po Americi urednice Karmen Delač Petković.

 


Izborna skupština Ogranka

 

Održana su četiri susreta likovnjaka i literata, šest predavanja, osam likovnih izložbi, od kojih je važna animalistička Iz goranske šume akademskoga slikara Grge Marjanovića, kao i promocija njegove monografije, te još dvanaest promocija knjiga. Ogranak je 2012. obilježio dvadeset godina obnovljenog rada MH, kada mu je dodijeljena Povelja Grada Delnica. Najvrednija je njegova zasluga u očuvanju goranskih govora kroz goranska dijalektalna sijela Govor moga zavičaja u kojem sudjeluju učenici, a uskoro izlazi i zbornik manifestacije. Izbornim kandidacijskim postupkom Ogranak je dobio novo vodstvo. Za predsjednika je izabran inženjer šumarstva Miljenko Gašparac, za dopredsjednika Miren Androić, a za tajnika Mladen Bolf. U predsjedništvo su izabrani: Nives Marjanović, Dijana Arbanas, Mira Jurković i Duško Jurković, a u nadzorni odbor Danijel Popović, Božica Crnković i Tomislav Mrle. Novi predsjednik zahvalio je svima na povjerenju kazavši da će nastojati da Ogranak dobije svoj prostor, kako bi se mogla osnovati Matičina knjižnica i likovna galerija. Nives Marjanović, koja je časnu i odgovornu dužnost predsjednice Ogranka obnašala dvadeset i četiri godine, zaslužnim članovima predala je zahvalnice i čestitala novom predsjedniku. (Nives Grgić)

Drniš

U dvorani Nacionalnoga parka Krka u Drnišu 30. rujna predstavljena je knjiga Barba Stipan za dicu pučkoga pjesnika Stipana Grcić. Zbirka sadržava pjesme odabrane iz dosadašnjih zbirki i neke nove, neobjavljene stihove. Knjigu je u svibnju objavio Ogranak Matice hrvatske u Drnišu, a ovom su je prigodom predstavili profesori Davor Gaurina i profesorica Robertina Hrstić, koja je urednica knjige. Nekoliko odabranih pjesama pročitao je i recitirao sam autor, poprativši recitacije anegdotama o nastanku pojedinih pjesama. Ogranak Matice hrvatske u Drnišu nagradio je učenike OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog Drniš koji su završili razred s uspjehom 5.0 s predstavljenom knjigom. (G. G.)

Garešnica

Već 25 godina od osnutka Ogranka MH u Garešnici djelovanje garešničkog ogranka prepoznatljivo je na kulturnoj i društvenoj sceni, ne samo u gradu Garešnica nego i na području južnoga dijela Bjelovarsko-bilogorske županije. Organizirajući koncerte, izložbe, kazališne predstave, predstavljanje knjiga, predavanja uglednih znanstvenika o jeziku, književnosti, hrvatskoj kulturnoj baštini, suradnju s ostalim ograncima u ovoj županiji ostvaruje temeljne ideje i zadaće djelovanja utvrđenih programskim sadržajima Matice hrvatske. Tako je u suradnji s gradom Daruvarom i daruvarskom Galerijom organizirana skupna izložba likovnih umjetnika garešničkoga kraja, svečano otvorena 3. listopada u Galeriji grada Daruvara. Slikare je predstavio Denis Brkić, u ime OMH iz Garešnice nazočne je pozdravila Ana Šedlbauer, a u ime grada Daruvara govor održala je gradonačelnikova zamjenica Veronika Pilar, izrazivši želju za daljom suradnjom s garešničkim OMH. Na izložbi koja ostaje otvorena do 19. listopada predstavilo se petnaest, što akademskih, što amaterskih slikara. Svečano otvaranje upotpunjeno je izvedbom mladoga trubača Matea Maleka, učenika OŠ Bruno Bjelinski iz Daruvara pod voditeljstvom Tomislava Milića. (Stjepan Banas)

Grude

Kao dio programa Kulturna jesen s Maticom hrvatskom u Grudama u kinodvorani u Grudama 2. listopada predstavljena je knjiga Gorana Marića Slom lažnog proroštva. Program je vodila Mirjana Mima Vlašić, a knjigu s kritikom neoliberalnoga kapitalizma predstavili su Drago Jakovčević, Goran Dodik, Mihovil Bogoslav Matković i sam autor.

 


Goran Marić

 

Predstavljači su apostrofirali autorovu detekciju postojećega lošeg stanja gospodarskog stanja hrvatske države „izazvana potpuno pogrešnom ekonomskom politikom“, ali i „autorov optimizam i njegovo zagovaranje nastavka borbe za povratak hrvatske države na staze gospodarskog uspjeha“. Za glazbeni dio programa pobrinula se klapa Bratovština Gorica-Sovići. (G. G.)

Imotski

U suorganizaciji Kulturno-umjetničke udruge Ujević, u suorganizaciji imotskog ogranka Matice hrvatske, u Osnovnoj školi Tina Ujevića u Krivodolu, 26. rujna održan je treći znanstveno-stručni skup o kulturnom nasljeđu Ujevića, a ovogodišnji je bijenalni simpozij posvećen 60. obljetnici smrti barda hrvatskog pjesništva Tina Ujevića (1891–1955). Program je počeo recitalom

 

 


Sudionici stručnog skupa o Tinu Ujeviću

 

Tinove poezije Od zvijezda je glazba satkala odijelo, a potom je predstavljen treći zbornik radova s radovima o pjesnikovu životu i djelu, o njegovim vezama s Imotskim i Krivodolom (gdje je rodna kuća Tinova oca učitelja Ivana), o filozofskim pogledima, prepjevima na francuski jezik, uglazbljenim pjesmama, Bošnjakovim crtežima i skulpturama Tina (prvi Bošnjakov spomenik poeti otkriven je 5. srpnja 1980). Sudionici skupa su se na kraju fotografirali pred kamenim poprsjem Tina Ujevića (prvim bez šešira!), koje je izradio mladi akademski kipar Stipan Kujundžić. Taj spomenik pjesniku pred školom, na mjestu gdje je do prije četiri godine bila ukradena brončana bista Tina Ujevića, rad kipara Ivana Vukušića otkrio je 16. kolovoza pjesnik Ivan Babić, koji je za svoju zbirku Koncepcija vrta dobio ovogodišnju nagradu DHK-a Tin Ujević za najbolju knjigu poezije. Inače, HRT će početkom sljedeće godine i u Imotskome snimiti kadrove za dokumentarno-igranu seriju o Tinu Ujeviću u režiji Davora Žmegača. (Mladen Vuković)

Jastrebarsko

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Udruga Uskok iz Sošica objavili su nedavno knjigu Tadija Smičiklas i njegov Žumberak. Tim povodom predsjednik Uskoka Milan Radić te članovi predsjedništva jaskanskog ogranka Matice hrvatske Nino Škrabe i Zvonimir Kufrin posjetili su prošli tjedan Žumberak i Područnu školu u Kostanjevcu koja djeluje u sastavu krašićke Osnovne škole Alojzije Stepinac. Svi učenici i učitelji dobili su na dar po primjerak nove knjige, a predstavnici Matice darovali su im i svoja druga izdanja. U srdačnom i zanimljivom razgovoru učitelji su upoznali goste sa svojim radom i životom škole, a dogovorena je i buduća suradnja. Na povratku su predstavnici Uskoka i Matice posjetili Općinu Žumberak u Kostanjevcu te Osnovnu školu u Krašiću. U Kostanjevcu su ih primili načelnik Općine Zdenko Šiljak i tajnica općinskog upravnog odjela Svjetlana Ognjanovac Josipović, a u Krašiću ravnateljica škole Helena Beketić i knjižničarka Marija Povrženić. (Klementina Škrabe)

Karlovac

Zbirka pjesama karlovačkog matičara Tomislava Hauptfelda Čuvarima domovine predstavljena je 1. listopada u prepunoj Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu. O zbirci su uz autora govorili Neda Omrčen, pjesnikinja Mojca Rapo Waite i sam autor. Neda Omrčen istaknula je osobine i značenje Hauptfeldove domoljubne poezije u kojoj su iskustva s prve crte bojišnice, tijekom Domovinskoga rata, pretočena u stihove. „U zbirci se Hauptfeld predstavlja kao izvoran pjesnik grada Karlovca te kao predstavnik slobodarskog, čvrstog i odmjerenog pjesničkog izraza.“ U emotivnom obraćanju autor je podsjetio na svu tragediju rata, strahote ratnoga zbivanja kao i na neprimjeren odnos našega društva prema hrvatskim braniteljima. Tom promocijom gradska knjižnica u Karlovcu započela je obilježavanje vlastita programa: Karlovac na prvoj crti u kojemu će aktivno sudjelovati i brojni karlovački matičari. (Marinko Marinović)

Novska

Novoobjavljenom knjigom Blagdan čitanja Duška Lončara Ogranak Matice hrvatske u Novskoj još se jednom afirmirao kao čuvar zavičajne kulturne baštine koju promiče bibliotekom

 


OMH u Novskoj, 2015.

 

Zavičajna povijest. Naslov priziva fenomen svečanosti riječi i same knjige koja je oduvijek bila simbol mudrosti, znanja, riznica čovjekovih emocija te zrcalo stvaralačke snage čovjekova duha. Lončar nastoji pokazati da mnoga takva zrcala sjaje u pokrajinama izvan središta zbivanja i neopravdano su zanemarene. Interpretacijama književnih i likovnih djela zapadnoslavonskih, moslavačkih i bjelovarsko-bilogorskih autora, kao i autora iz metropole, omogućuje se da se čuje njihova lijepa riječ i da se svraćanjem pogleda na njihove boje slike izvuku iz sjene. Posvećujući retke zavičajnim umjetnicima autor, koji se već desetljećima bavi promicanjem književnih djela u pokrajinskoj nakladi, ukazuje da i glasovi tih lirskih duša imaju važnu ulogu u konstituiranju hrvatske kulturne baštine te estetskom raznovrsnošću obogaćuju njezinu raskoš. (Ida Hitrec)

Orebić

U organizaciji likovne udruge Pelješac i orebićkog ogranka Matice hrvatske proteklog je vikenda u Orebiću održana Druga likovna kolonija. Sudjelovalo je petnaestero likovnih umjetnika iz

 


Likovna kolonija

 

 

Dubrovnika, Mostara, Šibenika, Sarajeva, Imotskog, Opuzena i Lumbarde, koji su organizatorima ostavili četrdesetak radova, većinom slika s motivima Orebića i primorskoga krajolika. Radovi su izloženi u galeriji crkvice Svetog Navještenja – Luncijati – u Orebiću, koja se koristi kao izložbena galerija. Ovogodišnju likovnu koloniju pomogli su Općina Orebić i njihova turistička zajednica. (G. G.)

Osijek

Dani Matice hrvatske u Osijeku započeli su 6. listopada predstavljanjem rada osječkog OMH u Središnjici u Zagrebu, a nastavit će se u sljedećem razdoblju. Nekih programa još nema jer su u zrenju, no nedvojbeno je da će kruna svemu biti 2. znanstveno-stručni skup Hrvatski Istok u Domovinskom ratu, izjavio je predsjednik Ogranka Ivica Završki za Glas Slavonije, što je Miljenko Brekalo nadopunio riječima da dosad – a skup je u prosincu – imaju prijavljena već 43 rada iz pet okolnih zemalja, a partneri su im u organizaciji – uz Ogranak u Osijeku – Mostarsko sveučilište, Osječki filozofski fakultet, Odjel za kulturologiju, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar (čiji je Područni centar Osijek organizirao prvi skup).

 


Ivica Završki

 

U programu Dana, uz predavanje arhitektice Lucije Lončar o osječkoj industrijskoj baštini (OLT) u Knjižari Nova, najviše je aktivnosti iz Odjela za školstvo, kojemu je na čelu Borko Baraban. Tako će 12. listopada u podne u OŠ Augusta Šenoe Sara Milićević održati predavanje Medijski odgoj djece i mladih kao nužnost sadašnjice, a sljedeći dan na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Tamara Zadravec govorit će o informacijskoj pismenosti. Predsjednik Ogranka Završki s posebnim je ponosom naglasio kako će osječki matičari mladim intelektualcima u Žepču nesebično pomoći u osnivanju ogranka. U susjednoj BiH već je 14 ogranaka MH, a zadnji prije Žepča osnovan je u Bugojnu. Kao znak dobre volje, Ogranak MH iz Osijeka tom će im prigodom darovati predstavu osječkog HNK-a 260 dana, što će biti i prvo gostovanje toga teatra u Žepču. Umjetnička akademija iz Osijeka tamošnjim će mališanima darovati dječju predstavu. „U pregovorima je osnutak ogranka i u Odžaku pa se veselimo i tomu“, rekao je Završki. (G. G.)

Požega

U suradnji sa Zavičajnom udrugom Vila Velebita iz Požege Ogranak Matice hrvatske u Požegi organizirao je 25. rujna u Gradskoj knjižnici u Požegi predstavljanje dviju knjiga Jure Karakaša – Vojnokrajiške pripovijetke i roman Vrpile. Nakon glazbenoga bloka zbora Vila Velebita nazočne je pozdravio Josip Fajdić, predsjednik

 


Predstavljanje knjiga Jure Karakaša

 

udruge, izrazivši nadu u dalju uspješnu suradnju s Ogrankom Matice u Požegi. Potom je predstavio goste: Antu Bežena, Željka Holjevca i Juru Karakaša, autora knjiga, te prepustio riječ Beženu, koji je autora predstavio kao „jednoga od najličkijih književnika“. Prisjećajući se istaknutih hrvatskih književnika romana i pripovijesti povijesne tematike na čelu sa Šenoom, Bežen je predstavljanje autora zaključio sintagmom „lički Šenoa“. Susret je zaokružio sam autor krasnosloveći pjesmu Lika. (Marijana Ćorluka)

Rijeka

Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke obilježila je 110. godišnjicu, kako su istaknuli „kobne“ Riječke rezolucije, tribinom Od tuđih kurseva do hrvatskog pravca u dvorani Euroherca. Pojašnjavajući razloge za organizaciju tribine, predsjednik UHDDR-a Rijeke Mile Biondić istaknuo je da je uz Zadarsku rezoluciju iste 1905. oblikovana politika „novog kursa“. Prigodno slovo na tribini, uz Biondića, održao je predsjednik riječkog OMH Goran Crnković. Predavanje su održali povjesničar Ivo Rendić Miočević i Ivan Biondić. (G. G.)

Samobor

Dvadeset i četvrti susret pjesnika Ogranka MH Samobor Pri Svetem Mihalu održan je 29. rujna u kapelici svetoga Mihalja u Samoboru. Za nagradu Dragica Vrbenski, koja se dodjeljuje svake godine, bili su predloženi: Janka Štahan, Ivan Mlačić, Ivan Dujmović i Josip Prudeus.

 


Susret Pri Svetem Mihalu

 

Ovogodišnju nagradu dobio je samoborski književnik i pjesnik Josip Prudeus, a nagrađenu pjesmu Krotkim korakom pročitala je Vanda Bartulica. Nagradu je pjesniku uručio predsjednik Ogranka Gordan Črpić, a program je vodila počasna predsjednica i utemeljiteljica manifestacije Ranka Novosel. U glazbenom dijelu nastupili su Ivan Mužanić, Iva Piler, Mia Franceković i Tanja Felja, a prvi put – i djeca – članovi dječjeg zbora franjevačke crkve iz Samobora: Ivano Črep, Ivona Zorić, Jelena Križetić, Dora Nizek, Dora Sokolović i Mihael Križetić. U sklopu pjesničkog susreta izdan je i dvadeset i četvrti zbornik pjesama sudionika.  (Lada Lokmer)

Vijenac 564

564 - 15. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak