Vijenac 563

Druga stranica

Održana glavna skupština Matice hrvatske, Zagreb, 19. rujna

Usklađivanje s novim zakonom

Goran Galić

Zbog usklađivanja Pravila Matice hrvatske s odredbama novoga Zakona o udrugama 19. rujna u Matičinoj palači u Zagrebu održana je Glavna skupština Matice hrvatske. Skupštinu je otvorio predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, koji je okupljene pozvao da minutom šutnje odaju počast svim preminulim članovima Matice između dviju skupština.

 


Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske

 

Održao je potom govor u kojem je apostrofirao najveće Matičine nakladničke pothvate: edicije Enciklopedija Matice hrvatske (nedavno objavljen prvi svezak), Povijest Hrvata i Stoljeća hrvatske književnosti, u sklopu koje su u posljednje vrijeme objavljene četiri knjige izbora iz Matoševe književnosti, dvije iz književnosti Augusta Cesarca, Izabrane pjesme Milivoja Slavičeka i Rasprave i članci Ljudevita Jonkea. Matičin predsjednik istaknuo je i knjige Strast i konstruktivizam duha – temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća Viktora Žmegača te Pjesmaricu Ane Katarine Zrinske, koju je uredio akademik Josip Bratulić.

Skupštini se obratio i Matičin potpredsjednik Stjepan Sučić, koji je govorio o ograncima Matice hrvatske kao „najvećem hrvatskom kulturnom gradilištu“. Rekao je da su Matičini ogranci diljem zemlje i u inozemstvu, njih 120, od obnove rada u samostalnoj Hrvatskoj objavili više od šest tisuća časopisa i knjiga te da su u manjim mjestima često jedina kulturna žarišta. Dodao je da Matica hrvatska mora pomagati Hrvate tamo gdje im je najteže i da u mjestima poput Travnika, Otočca, Hrvatske Kostajnice i otoka Krka također treba ustanoviti Matičine ogranke, a posebno pomoći ogranku u Lastovu.

Program skupštine završio je izlaganjima potpredsjednika Matice hrvatske, filozofa Damira Barbarića te književnika Mire Gavrana, člana Matičina Glavnog odbora, koje objavljujemo u ovom Vijencu.

Vijenac 563

563 - 1. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak