Vijenac 563

Matica hrvatska

TREĆI FESTIVAL LJUBAVNE POEZIJE, GLAZBE, MEDA I VINA U SVETOJ NEDELJI

Susret darovitih

Petrunjela Krajačić

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji 26. rujna održan je treći Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina. Festival, održan u romantičnom ambijentu staroga dvorca Erdödy u Kerestincu, označio je završetak niza manifestacija objedinjenih pod naslovom Svetonedeljsko kulturno ljeto. „Želja nam je da ovaj festival postane mjesto susreta s darovitima i darovitošću. Neka nas ljubav prema našoj, hrvatskoj riječi, povede prema potpunijoj spoznaji, prema kulturnom napretku i konačno prema boljem svijetu“, riječi su iz uvodnoga govora Ervina Škacana, predsjednika OMH u Svetoj Nedelji.

 

 

 


Pjesnikinja Đurđica Runtas  / Snimio Mirko Cvjetko

 

Na Festivalu svoja pjesnička ostvarenja kazivalo je dvadesetak pjesnika, članova književnih odjela ogranaka MH iz Jastrebarskog, Samobora, Zaprešića i Svete Nedelje. Ljubitelji lijepe riječi imali su prilike čuti ljubavne stihove Vande Bartulica, Nade Bošković, Nade Brglez, Ivana Dujmovića, Zvonka Jurčevića, Lade Lokmer, Anastazije Noršić, Lucije Pavlović, Zorana Perovića, Đurđice Runtas, Ljubice Šego, Miroslava Tičara, Milana Žegarca, Stjepana Boškovića, Vlaste Mažuranić, Sonje Zubović i Zdravka Škrapeca.

U glazbenom djelu Festivala mnogobrojnim Svetonedeljčanima i njihovim gostima predstavili su se mladi svetonedeljski glazbeni talenti: pjevački zbor Područne škole Rakitje i vokalni sastav Put života iz Kerestinca pod vodstvom profesora Zorana Jašeka. Publiku je oduševio i ženski vokalni sastav Domenike, a kao posebni glazbeni gosti događaj su zaokružili dobitnici Porina za najbolji album folklorne glazbe, članovi Kvarteta Gubec. Kvartet Gubec, poznat kao marljiv promicatelj narodne i zabavne glazbe, posebice kajkavskih popevki, na veselje svih prisutnih izveo je neke od najpoznatijih kajkavskih ljubavnih pjesama poput Ak sem ti srčeko ranil, Oko jene hiže i neizostavnu Pod brajde.

Romatičnom ugođaju festivala dao je prinos i Likovni odjel OMH u Svetoj Nedelji pod vodstvom gospođe Zdenke Resar. U prostorima dvorca Erdödy pripremili su retrospektivu izložbu likovnih radova nastalih na likovnim kolonijama na brežuljcima Svete Nedelje, kraj kapele Marije Magdalene u Maloj Gorici i u dvorcu Erdödy u Kerestincu.

Dio izloženih likovnih radova nastao je i na likovno-glazbenoj radionici u prostoru svetonedeljskog ogranka Matice, gdje su likovnim umjetnicima nadahnuće pružile operne i operetne arije u izvedbi sopranistice Matee Mužinić uz klavirsku pratnju profesorice Martine Mičije Palić. Tijekom festivala u dvorištu dvorca Erdödy održana je izložba vina, likera, rakija i proizvoda od meda svetonedeljskih vinara, pčelara i medičara.

Vijenac 563

563 - 1. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak