Vijenac 563

Matica hrvatska

Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Petrinji

Novi predsjednik nakon četvrt stoljeća

Vladimir Krpan

Petrinjski povjesničar Ivica Golec novi je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Petrinji. Odlučeno je tako na izbornoj i izvještajnoj skupštini Ogranka 17. rujna, na kojoj je uz brojne petrinjske matičare bio potpredsjednik MH Stjepan Sučić, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović te predstavnici udruga s kojima Matica u Petrinji surađuje. Golec je na predsjedničkoj funkciji zamijenio dosadašnjeg predsjednika Davora Salopeka, koji je tu dužnost marno i časno obnašao dvadeset i pet godina.

 

 

 


Gradonačelnik Darinko Dumbović,  novi predsjednik ogranka Ivica Golec i stari predsjednik Davor Salopek

 

Skupština je započela himnom i minutom šutnje u čast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su dali živote za domovinu te poginulim i preminulim članovima MH, posebno umrlim u razdoblju od prošle skupštine do danas. Istaknuti su osnivači Ogranka MH u Petrinji iz 1971. i obnovitelji Ogranka MH iz 1990. Branko Čačić, Ivan Vidnić i Ivan (Vlado) Ivanović te članovi Andrija Kovačević i Milan Pojić. Predsjednik Ogranka arhitekt Davor Salopek osvrnuo se potom na najvažnije događaje u petrinjskom OMH od 1990. do danas. Kazao je da ga je u radu vodila misao da je Petrinja na periferiji, no da tako ne smije ostati u kulturnom ni u kojem drugom smislu: „Utvrditi koordinate povijesti i naznačiti pravce obnove i razvoja u kontekstu humanih i okolišnih prirodnih vrednota zavičaja naša je misao vodilja. Budućnost Hrvatske ne može se naime graditi omalovažavanjem problematike koju netko uspije sagledati u perifernim prostorima zemlje ni isisavanjem kreativnih potencijala regija i gomilanjem središnje pameti i moći, nego poticajima za kreativne pristupe na cijelom prostoru zemlje kako na kulturno-duhovnoj, tako i gospodarskoj sferi“, rekao je Salopek.

Potpredsjednik MH Stjepan Sučić prenio je pozdrave Matičina predsjednika akademika Stjepana Damjanovića te pohvalio rad petrinjskog ogranka. Potporu je Ogranku uputio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, slikovito kazavši kako Matica hrvatska u Petrinji nije ogranak nego krošnja i da će on osobno i Grad Petrinja pratiti i pomagati rad udruge.

U nastavku podnesena su izvješća o radu Ogranka u posljednjih pet godina. Tako se moglo čuti da Ogranak broji 174 člana, od toga 35 s pravom odlučivanja, i da je od 2010. do danas objavljeno 29 naslova. Apostrofirane su knjige Zrinska gora – regionalni park prirode; 100 godina nogometa u Petrinji (1910–2010); Petrinjski žrtvoslovni leksikon Domovinskog rata, dok je posebno istaknuto velebno djelo Ivice Goleca, monografija Povijest grada Petrinje (1240–1592–2014). Također, javnost je izviještena o tome da su u petrinjskoj Galeriji Krsto Hegedušić članovi MH samostalno ili u suradnji s drugim udrugama postavili šest tematskih i prigodnih izložbi koje su bile popraćene katalozima. Od prošle izborne skupštine MH u Petrinji, petrinjske knjige dobile su tri zlatne i tri srebrne povelje MH. Na skupštini su jednoglasno usvojena i nova Pravila OMH u Petrinji.

Prijedlog većeg dijela članova Skupštine bio je da predsjedništvo i nadzorni odbor nastave rad u starom sazivu, ali kako su neki članovi dosadašnjeg predsjedništva zamolili da ih se zbog privatnih obveza više ne predlaže, predloženi su, zatim i jednoglasno od svih nazočnih članova Skupštine izabrani na četverogodišnje mandatno razdoblje: Ivica Golec, za predsjednika Ogranka MH u Petrinji; Davor Salopek, za potpredsjednika; Vladimir Krpan, za tajnika, a za članove Predsjedništva Marica Đureković, Josip Mrgan, Domagoj Bernić i Hrvoje Bešlić te nadzornog odbora Blaž Tominović, Mare Prpić i Milan Herceg.

Novi predsjednik Ogranka MH u Petrinji Ivica Golec iznio je okvirni program te smjernice i planove budućeg rada Ogranka. Kazao je da će se posebna pozornost posvetiti obilježavanju 45. obljetnice osnutka Ogranka MH (1971) i 25. obljetnice obnove rada Ogranka MH u Petrinji; izdavanju prigodne Spomenice MH u Petrinji; uređenju prostorija i pronalaženju dodatnih adekvatnih prostora za knjižnicu MH; nastavku objavljivanja važnih naslova iz prostora Petrinje i Banovine; popuni novim članovima; pojačanoj suradnji s drugim ograncima Matice hrvatske i sl.

Prema svemu sudeći, jedan od najaktivnijih Matičinih ogranaka i u budućnosti će aktivno pridonositi kulturnom rastu Petrinje, ali i velike obitelji Matice hrvatske.

Vijenac 563

563 - 1. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak