Vijenac 563

Matica hrvatska

Nasljeđe Stjepana Sršana

Goran Galić

Međunarodni skup o hrvatskom arhivistu, filologu, prevoditelju i povjesničaru Stjepanu Sršanu (1941–2014) održan je u Osijeku 15. i 16. rujna u organizaciji osječkog Državnog arhiva i područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, ogranka MH i Društva za hrvatsku povjesnicu Osijek. O autoru 75 knjiga i zaposleniku osječkog Državnog arhiva od 1975. govorilo je trideset i dvoje stručnjaka.

 

 

 


Arhivist Stjepan Sršan bio je Matičin član i autor

 

 

Voditelj osječkog centra Instituta Miljenko Brekalo u ime domaćina pozdravio je okupljene, nakon čega je kao pokrovitelj skupa govorio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, podsjetivši na dosad uspješno održane skupove o povjesničaru Ivi Mažuranu i Domovinskom ratu, koje su nedavno organizirale iste institucije. Poseban pozdrav uputio je sudionicima iz Subotice, Tuzle i Pečuha.

Ravnatelj Instituta Ivo Pilar iz Zagreba Vlado Šakić naglasio je s ponosom da ta znanstvena institucija preko svoga osječkog centra sve više postaje dio kulturne i znanstvene infrastrukture Osijeka i Slavonije, kazavši da je suradnja s visokoškolskim ustanovama također prioritet Instituta, što uključuje i organizaciju javnih skupova te sudjelovanje i izradu studijskih programa. Okupljene je pozdravila i idejna začetnica i moderatorica skupa Zlata Živaković-Kerže, nakon čega je predsjednik osječkog ogranka Matice hrvatske Ivica Završki kazao da je uz Sršana bio i osobno vezan, da je taj vrijedni znanstvenik bio od obnove rada MH aktivni član i da je izdavao i knjige u izdanju MH. Siniša Bjedov, ravnatelj Državnog arhiva Osijek, podsjetio je da je Sršan ostavio dubok trag u osječkom Arhivu, u kojem je radio četrdeset godina, a ravnatelj bio dvadeset. Predsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu u Osijeku Vinko Ivić prisjetio se dugogodišnje suradnje s Sršanom, koji je bio osnivač i potpredsjednik toga društva. Na svečanosti otvaranja direktor Arhiva Tuzlanskog kantona BiH Omer Zulić članovima obitelji pokojnog Sršana uručio je zahvalnicu koju je taj arhiv dodijelio prilikom nedavnoga jubileja.

Po završetku programa Zlata Živaković-Kerže izrazila je zadovoljstvo odazivom relevantnih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva kazavši da su tim skupom život i djelo Stjepana Sršana predstavljeni sustavno i cjelovito. U sklopu programa predstavljen je i časopis osječkog OMH sa radovima s prošlogodišnjeg skupa o Mažuranu, uz najavu da će iduće godine u zborniku biti sabrani i referati s ovogodišnjeg skupa, koji će trajno sačuvati sjećanje na vrijedan rad dugogodišnjeg osječkog znanstvenika.

Vijenac 563

563 - 1. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak