Vijenac 563

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bizovac

Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu u posljednjim mjesecima ostvario je niz zapaženih projekata. Kao šesti naslov u biblioteci proze Machu Picchu iz tiska je izašao roman Midhata Ajanovića Ajana Portret nacrtan ugljenom i kišom, a uz nagrađivanje odlikaša OŠ Bratoljuba Klaića u Bizovcu Matičinim knjigama, u školi je 15. srpnja u okviru Bizovačkih ljetnih večeri postavljena izložba Bizovac na starim fotografijama koju su otvorili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić te načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković.

 

 


Novo strip-izdanje u Biblioteci Kvadrat

 

Za realizaciju izložbe najzaslužniji su vrijedni članovi bizovačkog ogranka Antun Novoselić i Željko Labaš. To je 8. po redu izložba, koju već tradicionalno pripremaju vrijedni matičari, a cilj tih izložbi jest da se u skoroj budućnosti od izabranih fotografija objavi fotomonografija Bizovca. Nadalje, iz tiska je izašla nova knjiga stripa Deja vu jednog od najvažnijih hrvatskih autora stripa Igora Kordeja. Kordej je rekao da se tim izdanjem zatvara krug njegova stvaralaštva od početaka pa do odlaska u inozemstvo. Deja vu je zbirka koja objedinjuje sve Kordejeve stripove s početka karijere. U kolovozu objavljen je i 26. broj časopisa Matko, čime je ušao je u 13. godinu izlaženja. (Vjekoslav Đaniš)

Čitluk

Šezdeseto izdanje manifestacije Dani berbe grožđa – Brotnjo 2015. u organizacije OMH u Čitluku započelo je 18. rujna izložbom slika akademskog slikara Miroslava Šetke u
galeriji Klub Matice hrvatske i predstavljanjem knjige Emila Raspudića Kraljevska gozba. Idući dan održan je međunarodni karate-turnir, stručna predavanja iz vinogradarstva i vinarstva, dok je 20. rujna na programu bio atletski miting na gradskom stadionu Bare. Istoga dana organiziran je svečani mimohod svih sudionika te središnja svečanost otvaranja manifestacije s nastupima KUD-ova i pojedinaca koje je kulminiralo koncertom Opće opasnosti. Dani berbe grožđa u Čitluku se tradicionalno održavaju od 1955, kao vrlo važan događaj za čitav brotnjanski i njegove žitelje. Manifestacija je posvećena početku berbe plodova trsa i održava se u rujnu i to prvi tjedan nakon crkvenoga blagdana sv. Križa. (G. G.)

Dubrovnik

U sklopu 27. knjige Mediterana, koju organizira Književni krug Split 25. rujna u Zavodu HAZU-a u Splitu najnovija izdanja dubrovačkog OMH predstavili su predsjednica ogranka Vesna Čučić, Davor Mejaš, Sanja Družić i Slavica Stojan. Uz novi broj Dubrovnika i publicističko djelo o Dubrovčanima 20. stoljeća Sonje Seferović u dva sveska, predstavljena je knjiga Romeo i Giulietta u prijevodu Luka Paljetka te knjige poezije

 

 


Predstavljanje novih izdanja dubrovačkog OMH

 

 

 

Danak ljubavi Feđe Šehovića; S gitarom ruku pod ruku Maroja Brčića; Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije Antuna Česka, slikovnica Marin Getaldić Marijane Borić te Škatulica – zbirka skladbi za učenike osnovnih i srednjih glazbenih škola Nene Ćorak. (Ivica Luetić)

Đakovo

U organizaciji slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka DHK, Ogranka Matice hrvatske u Đakovu i knjižare PIN iz Našica u Đakovu su 24. rujna predstavljeni novi romani književnice Nevenke Nekić Jean ili miris smrti i Omerta – zakleta šutnja o našim mrtvima. O romanima su osim autorice govorili književnik Mirko Ćurić i Vlado Filić, predsjednik đakovačkog ogranka MH. Roman Omerta djelo je u kojemu književnica propituje problem nacionalne memorije. Kako u uvodniku ističe književni povjesničar Nedjeljko Mihanović, Nevenka Nekić u romanu dojmljivo piše o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, posebice o opsadi i razaranju grada Vukovara.

 


Roman Nevenke Nekić

 

Drugi roman, Jean ili miris smrti, knjiga je o životu i tragičnoj smrti francuskoga dragovoljca hrvatskog branitelja Jeana-Michela Nicoliera ubijena na Ovčari 1991. Jean je u jesen 1991. sudjelovao u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmište. Početkom studenog ranjen je i prebačen u vukovarsku bolnicu, gdje je dočekao kraj obrane grada. Ubijen je na Ovčari 20. studenog 1991, ali njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Zbog zasluga u obrani Hrvatske Nicolier je prošle godine posmrtno odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog, a odličje je primila njegova majka Lyliane Forunier. (Adam Rajzl) 

Đurđevac

OMH u Đurđevcu i Gradska knjižnica Đurđevac organizirali su 29. kolovoza svečanu proslavu 85. obljetnice života zavičajnoga pisca i čuvara kulturne baštine iz Đurđevca Slavka Čambe. Večer s posvetom koja je održana u Pastoralnoj dvorani Župnoga dvora u Đurđevcu okupila je Čambine članove obitelji, prijatelje, suradnike i sve koji poštuju i prate rad Slavka Čambe ili su na razne načine vezani uz njega. O životu i radu slavljenika govorili su autori tekstova objavljenih u prigodnoj publikaciji posvećenoj obljetnici. Tekstove su priredili Antonija Mandić, Zdravo Seleš, Mihaela Cik i Nikola Cik, a o Slavku Čambi kao sakupljaču i čuvaru etnografskoga blaga govorila je književnica Božica Jelušić. Na kraju nastupio je oktet Sveti Juraj iz Đurđevca (G. G.)

Garešnica

Ogranak MH u Garešnici 25. rujna u Hrvatskom domu u Garešnici organizirao je drugi susret nagrađenih učenika literata i likovnjaka koji su se javili na natječaj S Moslavačke gore Kolarove breze mi govore. Uvodni proslov održao je predsjednik garešničkog ogranka Matice hrvatske Zvonko Farago, a nazočne je pozdravio i garešnički gradonačelnik Velimir Žunac. Za likovno stvaralaštvo nagrađeno je osam učenika iz osnovnih škola istočne Moslavine, a nagrade, zbirku poezije zavičajnoga književnika Đure Sudete i diplome uručio je predsjednik Ogranka. Pohvaljeno je i jedanaest učeničkih likovnih ostvaraja, a od tih likovnih ostvarenja priređena je lijepa izložba. Stručno prosudbeno povjerenstvo u kategoriji literarnoga stvaralaštva nagradilo je šest literarnih ostvaraja učenika osnovnih škola i dva literarna ostvaraja srednjoškolaca. Nakon čitanja radova nagrade im je uručio gost Susreta, bjelovarski pjesnik Slaven Klobučar, koji je potom održao književni susret. Svečanom ozračju pridonijela je i mlada pijanistica Eva Marija Banaj. Susrete je osmislio Stjepan Banas, dok je program vodila Antonela Bosilj. (G. G.)

Hvar

U organizaciji Ogranka MH u Hvaru i Književnog kruga Split 16. rujna u Zavodu HAZU-a u Splitu predstavljena je knjiga nedavno preminula arheologa i pjesnika Nikše Petrića Zavičaju Hvaru – Sabrane studije i članci, koju je priredio akademik Tonko Maroević. Knjiga na 526 stranica podijeljenih u tri cijeline: arheologija, kulturna povijest i književnost donosi Petrićeve ponajbolje radove objavljene u brojnim znanstvenim časopisima, ali i nekoliko tekstova koje je pred smrt priredio za objavljivanje i koji se prvi put objelodanjuju. O knjizi su govorili u ime Književnoga kruga Split akademik Nenad Cambi, gl. urednik Ambroz Tudor i predsjednik hvarskog OMH Kuzma Kovačić, akademski kipar. Zbornik sadržava tematski raznolike i iz različitih razdoblja studije i interpretacije arheologa Nikše Petrića u čijem su središtu analiza grad Hvar i otok Hvar. U radovima se najviše orijentira na prapovijest, posebno neolitik, ali osvrće se na povijesne lokalitete, spomenike i predmete i drugih povijesnih razdoblja toga kraja. Od osobite je važnosti njegovo otkriće desetljećima izgubljena dokumenta kojim se potvrđuje aktivnost hvarskoga kazališta u 17. stoljeću, samo pola stoljeća nakon inauguracije na katu Arsenala.  (Ivica Luetić)

Jelenje

Općinsko vijeće Jelenja odlučilo je na zadnjoj sjednici prihvatiti prijedlog Ogranka MH i dodijelilo nagradu za životno djelo velikom hrvatskom jezikoslovcu Josipu Siliću. Ogranak je također nedavno objavio svoju prvu knjigu, zbirku poezije Korine Juretić Legitimacija, napisanu na grobničkom govoru. O knjizi su na predstavljanju u mjestu Dražice 18. rujna govorili predsjednik Ogranka Ivoslav Ban te Lea Kumić i Margareta Krstić, koje su pročitale i pisma urednice zbirke Sanje Zubčić i ilustratorice Celestine Vičević. (G. G.)

Koprivnica

Glavna skupština Ogranka MH u Koprivnici održana je 26. rujna u koprivničkoj Županijskoj komori. Nakon izvješća o radu i prezentiranih sedamdeset manjih i većih projekata u proteklom razdoblju usvojena su nova pravila Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, usklađena s novim Zakonom o udrugama. Sukladno pravilima Središnjice MH promijenjeno je i ime udruge iz Ogranak Matice hrvatske Koprivnica u Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici. Skupštinu su pismima pozdravili predsjednik MH akademik Stjepan Damjanović i potpredsjednik Stjepan Sučić te predsjednici varaždinskog, čakovečkog i đurđevačkog ogranka Matice Ernest Fišer, Ivan Pranjić i Nikola Cik. Biranim riječima potpore skupštini se obratila gošća i predsjednica križevačkog ogranka MH i članica Matičina glavnog odbora Renata Husinec. Novo sedmeročlano predsjedništvo vode po odluci Skupštine stari-novi predsjednik Dražen Ernečić, potpredsjednica Ana Smontara i tajnik Miroslav Betlehem. Na skupštini su dodijeljene zahvalnice za doprinos u djelovanju Ogranka svim bivšim predsjednicima Ogranka: književniku Vjekoslavu Prvčiću, Dinsku Vrgoču, Zvonimiru Majdančiću i književnici Maji Kušenić-Gjerek te predsjedavajućem obnoviteljske skupštine Ogranka 3. studenoga 1990. Ivanu Biršiću. Prema završnim riječima predsjednika u novom mandatu Ogranak će raditi na pomlađivanju i povećanju brojnosti članstva, izraditi web-stranicu te unaprijediti suradnju u kulturnim i znanstvenim programima sa susjednim ograncima MH. (G. G.)

Marija Bistrica

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizirao je u petak 25. rujna predavanje Crveni Supermjesec. Predavanje je, zajedno s radionicom, bilo planirano kod 12. postaje bistričke kalvarije, ali zbog loših vremenskih prilika održano je samo predavanje, i to u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica. Voditelj je bio Julio Car, koji je govorio o potpunoj pomrčini mjeseca, koja je bila vidljiva s 27. na 28. rujna. „Ovoga puta Mjesec priprema ruho na kakvo nismo navikli – bit će krvavo crven. I ne samo to, bit će i supermjesec, fenomen zadnji put viđen 1982, a sljedeći će put biti viđen tek 2033“, kazao je Car i dodao da objašnjenje fenomena leži u potpunoj pomrčini Mjeseca, koji umjesto da nestane u tami Zemljine sjene biva osvijetljen refraktiranom svjetlošću Sunca kroz Zemljinu atmosferu. (G. G.)

Nova Gradiška

Predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški zajedno s predstavnicima UHBDR 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, specijalne policije Zebre, pripadnicima 3. i 5. gardijske brigade te članovima stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, sudjelovali su u obilježavanju 72. obljetnice stradanja stanovnika mjesta Zrin u Općini Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji, nekadašnjem središtu hrvatskih plemića i banova Šubića po čemu su poslije i prozvani Zrinski. Pred kraj Drugoga svjetskog rata mjesto su spalili partizani po naredbi Glavnoga štaba Hrvatske i protjerali ili smaknuli oko 800 stanovnika hrvatske nacionalnosti. Obljetnica je okupila nekoliko tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, uključujući i prognane Zrinjane i njihove potomke kojima još nije vraćena imovina koju su oteli partizani 1943. Komemorativno misno slavlje za 291 stradalnika predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i ravnateljem Zaklade za obnovu župne crkve u Zrinu mons. Markom Cvitkušićem. Zajednička je poruka sa skupa, održana pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Sisačko-moslavačke županije, što prije ispraviti tu povijesnu nepravdu, a istinu o svemu prenijeti mladima kroz udžbenike povijesti. Istaknuto je također da je Sisačka biskupija 2013. naručila arheološka istraživanja na mjestu gdje je bila crkva Našašća sv. Križa. Otkriveno je da se ispod nje nalaze ostaci još starije gotičke crkve iz 14. stoljeća. Tad su nađeni i ostaci ispremještanih ljudskih kostiju, za koje je utvrđeno da su iz Drugoga svjetskog rata. (Josip Ostić)

Split

 U Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita 23. rujna u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Splitu u sklopu projekta Zagreb Splitu s ljubavlju predstavljena je knjiga Slobodana Prosperova Novaka Split: mjesta, ljudi, sudbine. O knjizi su uz autora govorili akademik Davorin Rudolf, Ivo Babić i fotograf Ivo Pervan. Riječ je o posebnoj knjizi o Splitu – vodiču koji znalački na 288 stranica podijeljenih u 32 poglavlja donosi važne duhovne i svjetovne splitske točke i priče iz prošlosti i sadašnjosti, uz veliko znanje, ljubav i iskustvo autora, izvrsno ilustrirano fotografijama Ive Pervana. „Kažu da sam uspio napisati posebnu knjigu o Splitu.

 


Predstavljanje nove knjige Slobodana P. Novaka

 

Moj Split je Marulićev, De Dominisov, don Franin, u knjizi je vrlo probran splitski Parnas. Sa Splitom imam poseban odnos, tu sam pokušao i živjeti. Knjiga nije pisana za turiste, nego za srednjoškolce, za Torcidu da dublje upozna svoj grad, kao što sam pisao o Dubrovniku iznova, koji je doživio šesnaest izdanja na različitim jezicima. Moja knjiga o Splitu ujedno je posveta velikoj Povijesti Splita moga strica Grge Novaka“, rekao je autor. Uz projekciju fotografija, ulomke iz knjige čitao je prvak splitske Drame i predsjednik Ogranka MH u Splitu Trpimir Jurkić. (Ivica Luetić)

Virovitica

Prvi Festival reportaže i reportera FraMaFu – Virovitica 2015. održan je u Virovitici od 10. do 13. rujna u organizaciji Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i HND-a, dok je partner na projektu bio virovitički ogranak MH. Manifestacija je pokrenuta sa svrhom afirmacije reportaže i putopisa kao novinskoga žanra te promocije Virovitice i okolice kao zavičaja Franje Martina Fuisa.

 


Franjo Fuis

 

Riječ je o legendarnom reporteru, prvom hrvatskom novinaru istraživaču, začetniku turističke reportaže, fotoreporteru, pjesniku, i strip-scenaristu koji se pod pseudonimom FraMaFu u tridesetima prošlog stoljeća proslavio kao novinar koji je donosio zbilju ekonomske krize i život zagrebačkih skitnica. Reportaža jučer, danas i (možda) sutra bila je tema stručnog skupa na kojem se govorilo o riječi o reportaži kao detroniziranoj kraljici novinarstva i žanru koji bi se ponovno trebao vratiti u medije. Na život i rad Franje Martina Fuisa koji je, u vrijeme Drugoga svjetskog rata u 37. godini preminuo u zrakoplovnoj nesreći, na svečanoj akademiji osvrnuli su se književni povjesničar Vinko Brešić, publicist Mladen Pavković te predsjednik OMH u Virovitici Ivan Zelenbrz, koji je istaknuo da putopisne reportaže, kao i gotovo cjelokupan Fuisov „skitalački rad“ imaju literarno i kulturno-povijesno te dokumentarno značenje. Dodao da je Ogranak MH u Virovitici tiskao Fuisovu knjigu putopisnih reportaža. U okviru festivala otvorene su izložbe fotografija Krune Kartusa i slika akademskog slikara Zorana Gashija, održano je predstavljanje udruge StripOs iz Osijeka te koncert grupe Indian Summer iz Virovitice, a Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju.

(Dražen Bunjevac)

Vijenac 563

563 - 1. listopada 2015. | Arhiva

Klikni za povratak