Vijenac 561 - 562

Zbivanja

Održan 44. seminar Zagrebačke slavističke škole u Dubrovniku, 17–28. kolovoza

Strani kroatisti u Dubrovniku

Vera Blažević Krezić

U Dubrovniku je ove godine održan 44. hrvatski seminar za strane slaviste, i to od 17. do 28. kolovoza. Dvotjedni program Zagrebačke slavističke škole tradicionalno okuplja strane studente kroatistike i slavistike, doktorande, znanstvenike i nastavnike na stranim sveučilištima. Seminar kao posebna aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i ovogodišnjim programom podupire svoju temeljnu zadaću – poticanje i promicanje poznavanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture.

U radu Škole dosad je sudjelovalo više od 2.500 polaznika i 250 znanstvenika i nastavnika iz 54 države. Ove godine Škola broji ukupno 60 sudionika iz 22 države. Tema 44. hrvatskoga seminara bila je Drugi. Alteritet, identitet, kontakt u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi, stoga su središnja predavanja dvanaest uglednih znanstvenika iz humanističkih i društvenih znanosti na različite načine pristupila problemu drugosti i njegovoj ulozi u oblikovanju identiteta. Ciklusom predavanja, književnim proseminarima, fakultativnim programom i kulturnim zbivanjima nastavljena je višedesetljetna filološka tradicija Zagrebačke slavističke škole, ali i proširena interdisciplinarnim pristupom.

Ovisno o razini poznavanja hrvatskoga jezika, polaznici seminara sudjelovali su u radu jutarnjih lektorata: početnici su se upoznavali s osnovama hrvatskoga jezika uz lektoricu Aidu Korajac, napredniji polaznici usavršavali su gramatičke i konverzacijske vještine s lektoricama Jelenom Cvitanušić Tvico, Anom Kodrić i Tatjanom Pišković. Seminaristi koji posjeduju potpunu jezičnu kompetenciju uključili su se u rad književnih proseminara Prostori identiteta/alteriteta u dubrovačkoj književnosti ranoga novog vijeka (Ivana Brković) i Identitet i alteritet u hrvatskoj književnosti (Anera Ryznar). Dodatno motivirani polaznici mogli su odabrati jedan od dva ponuđena fakultativna proseminara: Literarna šetnja kroz dubrovačka stoljeća (Slavica Stojan) te Jezik i pismo hrvatskih srednjovjekovnih tekstova (Vera Blažević Krezić).

Uz jutarnje lektorate i proseminare, koji su prilagođeni razini poznavanja hrvatskoga jezika i interesima polaznika, program 44. seminara Zagrebačke slavističke škole nudio je pregršt kulturnih zbivanja, studijskih izleta, radionica, fakultativnih i zabavnih sadržaja (promocije, filološki razgovori, izložbe, studijski izleti, filmske projekcije i kazališne predstave). U sklopu poslijepodnevnoga fakultativnog programa organizirani su studijski obilasci dubrovačkih znamenitosti, a polaznici zainteresirani za osnove filmske prakse uključili su se u rad filmske radionice. Nadalje, prikazan je ciklus hrvatskoga dokumentarnog i igranog filma u skladu s temom seminara. Na seminaru je gostovao i naš ugledni glumac Dragan Despot s višestruko nagrađivanom monodramom Na rubu pameti. Predstavljena je izdavačka djelatnost Zagrebačke slavističke škole, točnije novi zbornik znanstvenih radova o kognitivnoj lingvistici Dimenzije značenja urednika Branimira Belaja. Posebni gosti ovogodišnjega seminara bili su akademik Stjepan Damjanović i profesor Stipe Botica, a govorili su o 140 godina djelovanja Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Postavljena je i izložba 140 godina Odsjeka za kroatistiku koju su pripremile Josipa Tomašić i Helena Stublić.

Ovogodišnji seminar Zagrebačke slavističke škole organizirali su i vodili Tvrtko Vuković (voditelj), Tatjana Pišković i Lana Molvarec. Voditelji programskih su cjelina Krešimir Mićanović, Maša Kolanović i Tvrtko Vuković, a organizaciju 44. seminara Zagrebačke slavističke škole financijski su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija te CROZ.

Knjige su za 44. seminar donirali Matica hrvatska, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fraktura.

Kompleksna tema alteriteta – iznalaženje oblika, uloga i mjesta drugosti u postojećem i željenom konstruktu kulturnoga identiteta – omogućila je studentima, nastavnicima i istraživačima, svim sudionicima 44. seminara, širenje znanja o hrvatskome jeziku, književnosti, kulturi, povijesti i umjetnosti, ali i stjecanje novih prijateljstava te stvaranje lijepih uspomena.

Vijenac 561 - 562

561 - 562 - 17. rujna 2015. | Arhiva

Klikni za povratak