Vijenac 561 - 562

Matica hrvatska

19. pjesnički susret Dobrojutro more u Podstrani

Plaketa Joji Ricovu

Ivica Luetić

Društvo hrvatskih književnika te Općina i Ogranak Matice hrvatske u Podstrani priredili su uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 4. kolovoza u Gornjoj Podstrani, pred zgradom Čitovnice izgrađene prije 103 godine, a pored novoobnovljene crkvice Bezgrješnog Začeća BDM, tradicionalnu književnu manifestaciju, 19. pjesnički susret Dobrojutro more. Ove godine predstavilo se četrnaestero stihotvoraca iz Hrvatske i BiH, a laureatom je proglašen pjesnik Joja Joso Ricov.

 


Joja Ricov / Snimio Mario Strmotić

 

Manifestacija od 1997. svakoga kolovoza u Podstrani slavi stihove Josipa Bepa Pupačića, Drage Ivaniševića, Jure Kaštelana i Nikole Milićevića, kojima je poljički kraj bio zavičaj, a ime nosi po Pupačićevoj istoimenoj zbirci Dobrojutro more. U slavu Oluje, Domovine i mora svojim domoljubnim i duhovnim stihovima na 19. izdanju stihove su kazivali autori koji su pjesništvom dali vrijedan doprinos hrvatskoj književnosti: Joja Ricov, Damica Bartulović, Nevenka Kovačević, Ivan Šarolić, Mate Buljubašić, Ivan Sivrić, fra Miljenko Stojić, Antun Lučić, Drago Čondić, Mirko Ćurić, Fabijan Lovrić, Tin Kolumbić, Miljenko Buljac i Ivan Babić. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Kurjože pod umjetničkim vodstvom profesora Mirka Radana, dok su program vodili Jelena Perko i Mladen Vuković.

Nakon pjesničkog susreta proglašen je ovogodišnji laureat susreta i dobitnik plakete DHK Dobrojutro more, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, 86-godišnji Joja Joso Ricov, pjesnik, prevoditelj, dramatičar, književni i likovni kritičar, koji je pod jugoslavenskim staljinističkim režimom robovao i na Golom otoku i Svetom Grguru. Rođen je 1929. na otoku Ugljanu u mjestu Kalima, blizu Zadra, i kao profesor slavistike radio je u Milanu i Zagrebu. Laureatu je priznanje uručio predsjednik ogranka Matice hrvatske u Podstrani Darijo Radović, a o njegovu pjesništvu govorio je član povjerenstva i član organizacijskog odbora manifestacije akademik Nedjeljko Mihanović. U sklopu programa predstavljen je i zbornik pjesničkih susreta sa stihovima svih sudionika.

Vijenac 561 - 562

561 - 562 - 17. rujna 2015. | Arhiva

Klikni za povratak