Vijenac 561 - 562

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Dubrovnik

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku 18. kolovoza organizirao je predstavljanje knjige Abrahamova žrtva (MH, 2015) Viktorije Franić Tomić i Slobodana Prosperova Novaka u Dvorani Ivana Pavla II. u Samostanu sv. Klare. Riječ je o prvoj komparatističkoj studiji objavljenoj u Hrvatskoj koja u obradi teme Abrahamove žrtve integrira sve poznate hrvatske književne adaptacije i njezine odjeke u svjetskom kontekstu. O knjizi su uz autore govorili predsjednica dubrovačkog OMH Vesna Čučić i Igor Zidić, čija je knjiga likovnih eseja Rukopis oka (MH, 2014) u sklopu DLJI predstavljena dva dana poslije. O njoj su nadahnuto govorili teatrologinja Mani Gotovac i povjesničari umjetnosti Željka Čorak i Marin Ivanović. (G. G.)

Đakovo

Pod geslom „Sjaj mi sunce domovini slatkoj“ u Đakovu su 22. kolovoza održani šesti Dani Luke Botića. Prije početka umjetničke večeri posebna je delegacija položila vijenac na grob Luke Botića, među kojima su bili i članovi splitske udruge Opor – Botići, koja djeluje na revitalizaciji tog naselja, jer je Botićev otac rođen u Oporu, danas napuštenu selu iznad Kaštela. U umjetničkom djelu programa posvećenu Botiću i Strossmayeru sudjelovali su klapa Slavonica, ženska klapa Pannona te Nedo Kovačev uz glazbenu pratnju bračnoga para Mare i Mire Miše. Organizatori Botićevih dana bili su DHK, Ogranak slavonsko-baranjsko srijemski, Đakovački književni krug, OMH u Đakovu i splitska udruga Opor – Botići. (Adam Rajzl)

Hvar

U prepunoj je hvarskoj loži 8. rujna OMH u Hvaru priredio predstavljanje knjige arheologa, kulturologa i pjesnika iz Hvara, pok. Nikše Petrića Zavičaju Hvaru, u izdanju Ogranka MH u Hvaru i Književnoga kruga Split. Predstavljanje Petrićeve knjige vodio je Kuzma Kovačić, predsjednik Ogranka, koji se osvrnuo na Petrićevu biografiju te sažeto ukazao na značenje njegova znanstvenog i kulturološkog rada. Kao predstavljači sudjelovali su akademik Nenad Cambi, akademik Tonko Maroević i Ambroz Tudor. Nenad Cambi je, iscrpno ocrtavši znanstvena istraživanja autora na području arheologije, posebice neolitika, kasne antike i ranoga srednjeg vijeka, ukazao na veliku vrijednost Petrićevih studija i članaka. Tonko Maroević, priređivač knjige i pisac jednog od predgovora, osvijetlio je bogatu kulturnu dimenziju autorovih arheoloških i povijesnih radova, ali i Petrićevih pjesničkih tekstova, s aspekta njihove snažne topografske odnosno zavičajne usidrenosti. Ambroz Tudor, glavni urednik knjige, istaknuo je doprinos Petrićevih istraživanja povijesti stanogradnje, gradogradnje i stambene arhitekture u Hvaru, kao i na srednjodalmatinskim otocima. Tonči Novak nadahnuto je pročitao Petrićevu pjesmu Sveti Vid, topografski pogled. Dinko Lupi svojim bas-vokalom i klaviristica Rozarija Samodol uveličali su promociju. (Sergio Bracanović)

Kutina–Lipovljani

Ogranci MH iz Kutine i Lipovljana na ovogodišnjim Lipovljanskim susretima od 21. do 23. kolovoza ugostili su četrdesetak izvođača koji su predstavljali hrvatsku manjinu iz Slovačke. Tamburaši iz Čunova i Hrvatskog Jandrofa, nedaleko Bratislave, dostojno su se potvrdili čuvarima baštine onih koji su prvih desetljeća 16. stoljeća svoj dom u okolnostima turskih nadiranja našli u Slovačkoj. Na okruglom stolu u kutinskom Učeničkom domu najavljeni su i novi oblici suradnje. Osim folklora spominjana je suradnja u nakladništvu, dramskom amaterizmu, školske ekskurzije, učenje jezika… Projekte za istraživanja, posebno povijesna i etnološka, podupro je i Muzej Moslavine. Gosti su sa zanimanjem razgledali zbirke muzeja, a posjetili su i poznatu kutinsku baroknu crkvu Gospe Snježne. Iskrenu dobrodošlicu osjetili su i u Piljenicama, gdje su ih ugostili Ogranak MH iz Lipovljana i Udruga žena Mlinarice. Gosti su oduševili nastupom na ljetnoj pozornici lipovljanskoga perivoja, a osobit je bio trenutak kada je pokroviteljici Lipovljanskih susreta, predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, u ime Hrvatskoga kulturnog centra Hrvata u Slovačkoj predsjednik Radoslav Janković darovao vrlo vrijednu monografiju o selu Čunovo. (Dragutin Pasarić)

Lanišće

U Lanišću, mjestu mučeništva bl. Miroslava Bulešića, dva dana uoči 68. obljetnice njegove pogibije, u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima koji se obilježava 23. kolovoza, 22. kolovoza održan je susret i druženje te prigodni bogati program pod geslom „Za dom mira i oprosta“ u organizaciji OMH u Lanišću. Povjesničar Josip Jurčević održao je predavanje Svjedočanstva za zločine komunističkog totalitarizma, a u nastavku je prikazan film Magnum crimen 1945. Nakon mise uslijedio je koncert klasične glazbe na koncertnim harmonikama na kojem su nastupili Ivan Šverko i Josip Blažanin. Glazbenike je najavio i predstavio organizator dr. Vladimir Žmak, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Lanišću. (G. G.)

Metković

 U sklopu proslave blagdana sv. Ilije i Dana grada 20. srpnja u galeriji Gradskoga kulturnog središta otvorena je izložba Terra Incognita dubrovačkog akademskog slikara Lukša Peke koji su zajednički organizirali Ustanova za kulturu i sport i Ogranak MH u Metkoviću. Na Pekin rad osvrnuo se likovni kritičar Marin Ivanović naglasivši da u svom latinskom nazivu Nepoznata zemlja nosi arhaičnost krnjih pretpostavki o svijetu, a one baš zbog toga što su neutemeljene pružaju širok prostor nagađanjima i maštanjima. Izložbu je otvorio Božo Petrov, metkovski gradonačelnik, a glazbenim točkama obogatile klape Žveljarin i Sv. Nikola. (Božidar Lovrić)

Našice

Od 10. do 13. rujna Našice su slavile bogatstvo i ljepotu slavonske šume i našičkih udruga mnoštvom sadržaja priređenih u sklopu manifestacije 15. festival Dani slavonske šume koje su uspješno organizirali Grad Našice, Uprava šuma podružnica Našice, Ogranak MH u Našicama i TZ Našica. Manifestaciju je u ime pokrovitelja, Ministarstva poljoprivrede, otvorio ministar Tihomir Jakovina, a okupljenima su se obratili domaćini, gradonačelnik Krešimir Žagar i upravitelj Uprave šuma podružnica Našice Vlatko Podnar, koji je rekao da je svrha manifestacije približiti građanima šumarsku struku. Dožupan Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak izrazio je nadu da će manifestacija pridonijeti stvaranju mogućnosti razvoja poljoprivrede i turizma u Slavoniji. U sklopu programa održano je atraktivno natjecanje šumarskih radnika, koji su motornim pilama morali pokazati brzinu, spretnost i preciznost u kombiniranom prerezu, kresanju grana, točnom prerezu na podlozi, obaranju na balon i okretanju vodilice. Održana su i tradicionalna natjecanja – u potezanju konopca te vatrogasno natjecanje, a svoj su rad predstavile i brojne našičke udruge. (G. G.)

Ogulin

U klaustru samostana sv. Franje Asiškoga u grdu Krku 11. rujna predstavljena je knjiga Petra Runje (1938–2014) Fra Šimun Klimantović u svom vremenu. Pored domaćina, predstavljanje su organizirali nakladnik Ogranak MH u Ogulinu i Povijesno društvo otoka Krka. Knjiga je plod višegodišnje uspješne suradnje za boravka fra Petra Runje u ogulinskom franjevačkom samostanu i vrijedan doprinos vrsnoga glagoljaša hrvatskoj povijesnoj znanosti. O knjizi, njezinu sadržaju i ukupnom znanstvenom prinosu fra Petra Runje nadahnuto su govorili vrsni poznavatelji autora i djela, pisac predgovora u knjizi fra Antun Badurina i recenzent akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske. Vrlo zanimljivo izlaganje iznio je Franjo Velčić, a urednica knjige, Višnja Lipošćak, govorila je o boravku Petra Runje u Ogulinu i suradnji s ogulinskim ogrankom Matice hrvatske. Brojni posjetitelji uživali su u završnom izlaganju fra Mirka Miškovića, koji je transliterirao dio glagoljičnih tekstova objavljenih u knjizi. Predstavljanje je znalački vodio Tomislav Galović, ujedno glavni nositelj poslova organizacije. (Zvonko Trdić)

Orebić

Predstavljanje zbirke pjesama Park slomljenih snova Valentine Vukman Zelić održano je u Orebiću 9. kolovoza s početkom u Dvorani Narodne knjižnice i Općinskog vijeća. Program je vodio novinar Joško Jelavić, a sudjelovali su, uz autoricu, Ivo Maričić Đani, predsjednik ogranka Matice koji je objavio zbirku pjesama, te recenzenti Ena Strinić i Sonja Smolec, Nataša Ujević, Boris Njavro. Stihove je čitala Ivana Ljepotica, a nastupila je i klapa Nava te mladi orebićki pjevač Ivo Ucović. (G. G.)

Ston

U organizaciji Ogranka MH u Stonu, 27. srpnja u crkvi sv. Nikole u Stonu održan je koncert Zagrebačkoga kvarteta. Naš najstariji komorni ansambl koji će 2019. proslaviti 100. godišnjicu osnutka (kao takav najstariji je aktivni komorni ansambl svijetu!), danas djeluje u sastavu: Marin Maras i Davor Philips, violine, Hrvoje Philips, viola i Martin Jordan, violončelo. Na programu su bila djela F. Krežme, W. A. Mozarta i A. Borodina, a kao dodatak izveden je gudački kvartet J. Tkalčića. Koncert je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture RH. (Sandra Vuletić)

Varaždin

Svijest o zajedništvu koju promiče Matica hrvatska još je jednom potvrđena na skupštini OMH u Varaždinu 5. rujna u HNK u Varaždinu. Činjenicu da se u suradnji ogranaka ogleda ideja o skupnoj raznolikosti potvrdila je nazočnost predstavnika triju ogranaka – Ivana Pranjića, predsjednika OMH u Čakovcu, Renate Husinec, predsjednice OMH u Križevcima te Danka Horvatina, potpredsjednika OMH u Orahovici. Njima su se pridružili i drugi članovi ogranaka. Predsjednik varaždinskog ogranka Ernest Fišer naglasio je dugi vijek varaždinskog ogranka prožet brojnim kulturnim aktivnostima, a posebno se diči nakladničkom djelatnošću, književnom nagradom Katarina Patačić, tradicionalnim obilježavanjima godišnjice rođenja Gustava Krkleca te organizacijom skupova o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i Vatroslavu Jagiću. Skupštinu je uveličao potpredsjednik MH Stjepan Sučić, koji je u obraćanju ukazao na nužnost oživljavanja kulture knjige i čitateljske publike te uključivanja mladih u MH. Ostvarivost te ideje potvrdio je Danko Horvatin, rekavši da je orahovički ogranak već sada pomlađen, što se postiglo angažmanom ogranka u školama. Skupštini su se obratili i drugi ugledni gosti – Ivan Bošnjak, predsjednik HKD Napredak i Zlata Bogović, predsjednica Varaždinskoga književnog društva. (Ida Hitrec)

Zadar–Preko

U organizaciji podružnice zadarskog ogranka MH u Prekom 3. kolovoza održana je 25. pjesnička manifestacija Večer na Brižićevin dvuoru. Nastupili su pjesnici Telis Baćac, Tomislav Marijan Bilosnić, Slavko Ivoš, akademik Ante Stamać. Drago Štambuk, Anton Šuljić i Peter Tyran. Prigodnu humoresku izveli su Josipa Jerolimov i Sara Lovrić. (G. G.)

Vijenac 561 - 562

561 - 562 - 17. rujna 2015. | Arhiva

Klikni za povratak