Vijenac 558 - 560

Druga stranica

Svečano otvoren stalni postav Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru

Vučedolska kultura u punom sjaju

Goran Galić

Stalni postav Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru svečano je otvoren 30. lipnja. Na oko 1200 četvornih metara, u devetnaest prostorija predstavljeni su arheološki nalazi iz trećeg tisućljeća prije Krista, ali i rekonstrukcija života i postignuća vučedolske kulture, koja slovi za najstariju europsku civilizaciju.

Uzvanicima svečanosti, među kojima su bili i ministri kulture, turizma i branitelja Berislav Šipuš, Darko Lorencin i Predrag Matić, obratila se ravnateljica muzeja Mirela Hutinec kazavši da će muzej prikazati dosege civilizacije koja se s matičnoga prostora između Dunava, Drave i Save proširila na današnjih trinaest europskih zemalja, „od Praga do Soluna, od Trsta do Crne Gore i Palagruže“. Podsjetila je da je gradnja započeta 2004, a dovršena prije dvije godine.

Dugogodišnji voditelj arheoloških istraživanja na Vučedolu i uz Mirelu Hutinec suautor stalnoga postava Muzeja Aleksandar Durman u funkciji izaslanika predsjednice RH rekao je da je istraženo tek 15 posto lokaliteta. „Vučedolska kultura najviši je standard svoga vremena. To je vrijeme kada počinje država i pismo u Egiptu, Mezopotamiji i Kini. Čini se da je Europa u to vrijeme na drvetu, ali imala je sreću da je imala vučedolsku kulturu koja je u nekim tehnološkim stvarima bila i naprednija. Tako možemo reći da je prva bronca iz vučedolskog sloja u Vinkovcima došla u Troju, a ne obratno“, naglasio je Durman i dodao da su Vučedolci pronašli prvi kalendar i prvu pilu u Europi.

Muzej je svečano otvorio ministar kulture Berislav Šipuš rekavši da je Muzej vučedolske kulture vrhunac velikoga projekta Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol Vlade RH Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe. „Sretan sam da je ovaj muzej dijamant u kruni koja još doduše nije dovršena. Ovo je pak prilika, i za kulturu, i za gospodarstvo, i za turizam, i za obrazovanje, koju ne smijemo propustiti“, poručio je Šipuš, dok je Darko Lorencin dodao da imamo zaokružen turistički proizvod koji je sam po sebi atrakcija na svjetskoj razini. Na svečanosti otvaranja govorili su i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić, koja je podsjetila kako je na Vučedolu 1938. pronađena Vučedolska golubica, simbol grada Vukovara.

Muzej vučedolske kulture, smješten pet kilometara od Vukovara prema Iloku, temelj je za početak novoga multifunkcionalnog projekta, Arheološkog parka Vučedol, koji obuhvaća program sustavnih, interdisciplinarnih istraživanja arheološkog lokaliteta Vučedol, čime se širi prostor Vučedola prezentira kao arheološko-povijesni, ali i kao turističko-ugostiteljski i sportsko-rekreativni centar. Autori idejne koncepcije Muzeja su Aleksandar Durman i Ružica Marić, arhitektonsko rješenja načinila je Radionica arhitekture Zagreb, dok je autorica likovnog postava Vanja Ilić.

Vijenac 558 - 560

558 - 560 - 23. srpnja 2015. | Arhiva

Klikni za povratak